Εγκαινιάζεται το Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 17.5.2012

Περικυκλωμένος από τις κόρες του, τη σύζυγό του Λουκία, τον «δάσκαλο» -όπως τον αποκαλούσε συνεχώς- Παναγιώτη Τέτση, την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και τους συνεργάτες του, ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας παρουσίασε χθες το Μουσείο Τεχνών που φέρει το όνομά του, και το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα στις 19:00.


Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα έχει στόχο να κάνει την τέχνη προσβάσιμη σε όλους. Ή, όπως με τον δικό του τρόπο είπε ο κ. Ζαμπέλας, «προσπάθειά μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στον καθένα, κυρίως στους νέους, να βάλουν ένα έργο τέχνης στο σπίτι τους».

Πρώτο έργο, σε δόσεις
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μ. Ζαμπέλας παρουσίασε το τριώροφο μουσείο στο Καϊμακλί. Εκεί αφηγήθηκε και την απόκτηση του πρώτου του έργου.

«Στοίχισε 100 λίρες και δεν είχα να δώσω προκαταβολή. Έδωσα λοιπόν μόνο δέκα λίρες και μετά δέκα λίρες κάθε μήνα».

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας και η Λουκία Ροδίτη άρχισαν να συλλέγουν έργα τέχνης το 1966. Σήμερα, διαθέτουν μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον τόπο, η οποία περιλαμβάνει κυρίως έργα Κύπριων καλλιτεχνών. «Δώσαμε αγάπη και αγκαλιάσαμε κυρίως τον Κύπριο καλλιτέχνη», ανέφερε ο ίδιος. Πράγματι, κανένας εικαστικός λείπει από την συλλογή Ζαμπέλα, μέρος της οποίας στεγάζεται μόνιμα στον τρίτο όροφο του μουσείου. Μάλιστα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με όλα τα έργα της συλλογής.
Στους άλλους δύο ορόφους του μουσείου, θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, με πρώτη την αναδρομική του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση. Θα πραγματοποιούνται, ακόμη, εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα για παιδιά όλων των ηλικιών, για ενήλικες, αλλά και για παιδιά με εμπόδια στη μάθηση.
Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης το «Zmart Shop», ένα πωλητήριο στο ισόγειο, όπου διατίθενται αντικείμενα με έργα Κυπρίων και διεθνώς αναγνωρισμένων δημιουργών, εκδόσεις, εικαστικές χειροτεχνίες, αυθεντικές μεταξοτυπίες περιορισμένης έκδοσης κ.ά.

Η πρώτη έκθεση
Το Μουσείο Τεχνών ανοίγει στις 17 Μαΐου με μια αναδρομική έκθεση του Παναγιώτη Τέτση, ζωγράφου και ακαδημαϊκού. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Αθήνας, το μουσείο παρουσιάζει 28 αντιπροσωπευτικά έργα της μεγάλης πορείας του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα βάσει των έργων του.

panagiotistetsis


«Να με παίρνουν μια μέρα και να μου λένε πως ιδρύεται ένα ιδιωτικό μουσείο και πως θα εγκαινιαστεί με δικά μου έργα, δεν μου έχει συμβεί ξανά», ανέφερε ο Παναγιώτης Τέτσης [φωτο], ο οποίος θα είναι παρών στα εγκαίνια της έκθεσής του.

«Απ’ αυτό το ’πνευματικό κέντρο’ μπορούν να ξεκινήσουν πολλά πράγματα», σχολίασε ο Π. Τέτσης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τα εγκαίνια της έκθεσης. Κοινοποίησε, επίσης, την απάντηση που έδωσε όταν ερωτήθηκε -κατά την άφιξή του στο νησί- πώς βλέπει το νησί μας. «Είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας», είπε.
Παίρνοντας αφορμή από τον Π. Τέτση, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, αποκάλεσε τους Κύπριους «Συνέλληνες» και δήλωσε «πολύ ευτυχής» που βρίσκεται στην Κύπρο για τα εγκαίνια του μουσείου. «Η όμορφη σκέψη τους και η φιλοδοξία τους που έγινε πραγματικότητα, θα φέρει καρπούς στην καλλιτεχνική ζωή της Κύπρου μας», σημείωσε η κ. Λαμπράκη Πλάκα, από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς παράγοντες στην Ελλάδα.
Η ίδια μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον «φίλο και σπουδαίο καλλιτέχνη» Παναγιώτη Τέτση, με τον οποίο μάλιστα υπήρξαν συνάδελφοι στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. «Αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της ελληνικής τέχνης», σημείωσε, χαρακτηρίζοντάς τον έναν κολορίστα ζωγράφο που κατάφερε να συνδυάσει τη ζωγραφική -και όχι εγκεφαλική- παρατήρηση της φύσης, με το χρώμα. Έκανε, επίσης, λόγο για μια «γέφυρα Κύπρου - Ελλάδας» που στήθηκε με την έκθεση του Π. Τέτση, τα έργα του οποίου προωθούν την «ελληνογνωσία», καθώς προσφέρουν ένα βλέμμα για να δούμε την ελληνική ύπαιθρο.

dentro2
dentro3
DENTRO
Έργα του Π. Τέτση τα οποία θα περιλαμβάνονται στην έκθεση στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

Συνολική υπηρεσία
Τα σκέφτηκε όλα ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας: εκτός από τη συνολική εμπειρία που προσφέρει στο μουσείο του, έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο φορέα τέχνης μέσω της ZampelasArt Ltd: Το κορνιζοποιείο Zmart Framing, εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα, προσφέρει πλαισίωση έργων τέχνης και συμβουλές για τη συντήρησή τους.
Ξεκινά επίσης η έκδοση του Journal of Arts, ενός τριμηνιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού τέχνης, με ακαδημαϊκές εργασίες, άρθρα, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις καλλιτεχνών, εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η πρώτη έκδοση του Journal of Arts θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, από τις 17 Μαΐου ξεκινά τη λειτουργία της η ιστοσελίδα www.zampelasart.com, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ρίξουν μια πρώτη ματιά στο μουσείο και να ενημερωθούν για όλα όσα σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Zampelas Art.

Για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το νεοσύστατο Μουσείο Τεχνών Μιχαλάκη και Λουκίας Ζαμπέλα θα γιορτάσει τη 18η Μαΐου με ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανοιχτό σε όλους.
Τα παιδιά, με τη βοήθεια των συνοδών τους, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την περιοδική έκθεση τέχνης «Π. Τέτσης - Ζωγραφική», να παρακολουθήσουν ειδικές προβολές, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες εικαστικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος που σχεδίασε το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου [Zmart Education].

Tο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από εξειδικευμένη μουσειοπαιδαγωγό την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 17:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η προκράτηση απαραίτητη.

+ Το μουσείο βρίσκεται στον Πεντάδρομο του Καϊμακλίου [λεωφ. Αρχ. Μακαρίου Γ και Ναπολέοντος], στη Λευκωσία.

  • Η έκθεση «Π. Τέτσης - Ζωγραφική» εγκαινιάζεται σήμερα στις 19:00 και θα παραμείνει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-19:00, Παρασκευή 10:00-21:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-16:00. 

  • Εισιτήρια: παιδιά μέχρι 12 ετών δωρεάν, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, άτομα με εμπόδια στη ζωή και στη μάθηση 3 ευρώ, ενήλικες 5 ευρώ. 

  • Πληροφορίες τηλ. 22456098 και www.zampelasart.com.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ