Αλκίνοος Ιωαννίδης | «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.6.2013


*
11.9999




Η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε μια σειρά από έντονες αντιδράσεις, στις οποίες συμμετείχαν με τον τρόπο τους πολλοί καλλιτέχνες.


Η πολιτιστική αποστολή της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, άλλωστε, συζητήθηκε ίσως περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο αυτές τις μέρες.


Έτσι, είδαμε στις εικόνες που μεταδίδονταν από την ΕΡΤ μέσω διαδικτύου μέλη των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ να παίζουν μουσική κλαίγοντας, ενώ πολλοί καλλιτέχνες βρέθηκαν στα κατά τόπους γραφεία της, συμμετέχοντας σε συναυλίες συμπαράστασης. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.


Το βράδυ της 12ης Ιουνίου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συμμετείχε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα γραφεία της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα είχε προγραμματισμένη συναυλία, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω βροχής. «Για την ΕΡΤ, αψηφήσαμε τη βροχή», λέει στο «Π».


Για τον ίδιο, το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν «ένα μάθημα για όλους μας: ήταν ένα μάθημα ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκαν οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες της και αυτό φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα.


Ήταν ένα μεγάλο μάθημα και για την ΕΡΤ, η οποία είδε πολύ ξεκάθαρα ότι πράγματα τα οποία άφηνε να χρονίζουν και για τα οποία οι συνδικαλιστικοί της φορείς δεν αγωνίστηκαν όπως θα έπρεπε, δεν φρόντισαν το σπίτι τους όπως του άξιζε και ταυτόχρονα, όντας εξαρτώμενοι από μια πολιτική εξουσία κάθε φορά, έπαιζαν και το παιχνίδι της, είδαμε ότι η ίδια αυτή εξουσία, όταν θεώρησε ότι ήρθε η ώρα, με τεράστια ευκολία πέταξε όλους τους εργαζόμενους στα σκουπίδια απαξιωτικά, βρίζοντάς τους και σπρώχνοντάς τους στην ανεργία σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη.


Ο κόσμος αντιστάθηκε και υποστήριξε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκτιμηθεί και δεν πρέπει να το ξεχάσει η ΕΡΤ, γιατί την επόμενη φορά που θα βρεθεί στα δύσκολα, αν δεν σταθεί και η ίδια πραγματικά αλληλέγγυα προς όλους τους υπόλοιπους άνεργους και αν δεν καταλάβει ο κάθε εργαζόμενος στην ΕΡΤ ότι εργάζεται για τον κάθε ένα εργαζόμενο πολίτη και όχι για την εξουσία ή για τα κόμματα, την επόμενη φορά δεν είμαι βέβαιος αν ο κόσμος θα σταθεί με το ίδιο πάθος, αγωνιζόμενος για τα δικαιώματά τους».


Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μιλά και για την αξία της ΕΡΤ εκτός Ελλάδος και στην απομακρυσμένη περιφέρειά της:


«Έχω ταξιδέψει σε απομακρυσμένα μέρη και είδα τη σημασία που έχει η ΕΡΤ στους απανταχού Έλληνες. Είναι συγκινητικό να το βλέπεις σε ένα χωριό μέσα στην ερημιά της Ιντιάνα, στη ζούγκλα της Αργεντινής, σε χωριά απομακρυσμένα από πόλεις της βόρειας Αυστραλίας, όπου μέσα στις μερικές χιλιάδες κατοίκους υπάρχει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων οι οποίοι είναι κολλημένοι εκεί, στην ΕΡΤ, τη μόνη τους επαφή με τον τόπο τους. Έχω φίλους ψαράδες σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας που μένουν για διαστήματα σε ψαροκαλύβες μακριά από οτιδήποτε, και κρέμεται από τις καλαμιές ένα τρανζιστοράκι με μπαταρίες που παίζει το Δεύτερο Πρόγραμμα από τα μεσαία. Είναι το μόνο που πιάνει, είναι η μόνη τους επαφή με τον πολιτισμό.


Είναι τεράστια η σημασία της ΕΡΤ, φτάνει να λειτουργήσει -μετά απ’ όλα όσα συνέβησαν- με ένα τρόπο που να δικαιολογεί το όνομα Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και να μην γίνει κρατική. Πέρα από το να μείνουν άνθρωποι στο δρόμο και στην ανεργία, ο μεγάλος κίνδυνος αυτής της υπόθεσης είναι να καταντήσει η ΕΡΤ ένα κρατικό εργαλείο».



Για τα μουσικά σύνολα: «Επιτελούν σπουδαίο έργο»


«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά σεβαστές οι Ορχήστρες και η Χορωδία της ΕΡΤ», σχολιάζει ο Α. Ιωαννίδης.


«Αναλαμβάνουν τα πιο δύσκολα έργα φέρνοντάς τα σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο, αποτελούνται από σπουδαίους μουσικούς και από ανθρώπους που κάνουν αυτό το πράγμα με μεγάλη πίστη. Το ξέρω γιατί έχω συνεργαστεί αρκετές φορές μαζί τους, αλλά και τους έχω παρακολουθήσει σε πολλές συναυλίες ως ακροατής. Επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο όταν με δύο ή τρία ευρώ ή και εντελώς δωρεάν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μιαν από τις πάρα πολλές συναυλίες που δίνουν κάθε χρόνο και όχι τις λίγες που τους κατηγόρησαν ότι κάνουν. Εργάζονται πάρα πολύ σκληρά και χάρηκα και ένιωσα πολύ περήφανος ως μουσικός που ένα μεγάλο μέρος όλου αυτού του αγώνα το πήραν πάνω τους επικοινωνιακά οι ορχήστρες και τον έφεραν εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ