Φεστιβάλ Aγλανjazz στις 9 και 10 Ιουλίου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 24.6.2013

Στις 9 Ιουλίου σηκώνει αυλαία το φετινό φεστιβάλ «Αγλανjazz», ίσως η πιο πετυχημένη πολιτιστική διοργάνωση του Δήμου Αγλαντζιάς.



Λαμβάνοντας χώρα κάθε χρόνο στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς, η διήμερη διοργάνωση παρουσιάζει μια σειρά από συγκροτήματα της τζαζ με μουσικούς από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο.


Το φετινό «Αγλανjazz» θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 9 και 10 Ιουλίου, με τη συμμετοχή πέντε σχημάτων τα οποία επιδίδονται σε πολλά είδη της τζαζ, από την ακαδημαϊκή μέχρι την... πειραγμένη, συνδυασμένη με άλλα μουσικά είδη.

Το πρόγραμμα


Την αυλαία του φεστιβάλ θα σηκώσει το C.Y.Quartet [αρχική φωτογραφία], το οποίο δημιούργησαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους στο Κονσερβατόριο της Ολλανδίας οι Χρίστος και Αντρέας Γερολατσίτης, Giovanni Bermudez και Pauls Prokratnieks.


To κουαρτέτο εκτελεί δικές τους συνθέσεις αλλά και κομμάτια από το ρεπερτόριο της τζαζ. Το στυλ τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως μοντέρνο, παρόλο που κρατούν και στοιχεία από το παραδοσιακό κείμενο του εν λόγω μουσικού είδους.


Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ θα κλείσουν οι Quadraphonic FM, ένα καινούριο σχήμα της μοντέρνας τζαζ αποτελούμενο από τους  Αχμέτ Έλμας, Ανδρέα Παντελή, Τζαχίτ Κουτραφάλι και Στέλιο Ξυδιά. Για το «Αγλανjazz» ειδικά θα παρουσιάσουν κομμάτια από μοντέρνους συνθέτες της τζαζ όπως οι Seamus Blake, Aaron Parks, Kurt Rosenwinkel και Robert Glasper μεταξύ άλλων, διασκευασμένες ειδικά για τον ήχο του κουαρτέτου-σαξοφώνου. Όπως είθισται στην τζαζ, οι τέσσερις μουσικοί θα επιδοθούν και σε αυτοσχεδιασμούς.

Στις 10 Ιουλίου, θα ανέβουν στην σκηνή της πλατείας τρία σχήματα:


Το φωνητικό σχήμα Convocanti συστάθηκε στις αρχές του χρόνου και έδωσε την πρώτη του συναυλία τον περασμένο Μάρτη, οπότε άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, πετυχαίνοντας να αποτελέσει μαι στενά δεμένη φωνητική ομάδα τζαζ και σουίνγκ μουσικής, με ή χωρίς τη συνοδεία οργάνων. Το σχήμα αποτελούν οι σοπράνο Ελίνα Ζαρβού και Lesley McBright, οι Άννα-Μαρία Τελλάλη και Μάγδα Νίκολσον (άλτο), ο τενόρος Κωνσταντίνος Παπαθωμάς, ο μπάσος Αντρέας Ιακωβίδης και στο πιάνο ο Μάριος Τούμπας.


Θα ακολουθήσει η Ιωάννα Τρουλλίδου με το κουιντέτο της, παρουσιάζοντας τραγούδια από το κλασικό ρεπερτόριο της παραδοσιακής τζαζ των δεκαετιών ’30, 40 και ’50, σε πρωτότυπες διασκευές του συνθέτη και σαξοφωνίστα Chris Byars.


ioanna_troulidou
H Ιωάννα Τρουλλίδου.



Την φετινή διοργάνωση θα κλείσει το ντουέτο Skolias/Dutkiewicz: ο Artur Dutkiewicz γράφει μουσική βασισμένη στους ελληνικούς στίχους του Γιώργου Σκόλια. Το ντουέτο θα παρουσιάσει επίσης κομμάτια με επιρροές από την ελληνική μουσική αλλά και αντισυμβατικά κομμάτια. Ο Jorgos Skolias είναι η πιο πρωτότυπη τζαζ-μπλουζ φωνή στην Πολωνία και συνεργάζεται στενά με τον συνθέτη και πιανίστα της τζαζ Artur Dutkiewicz.

+ H είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Οι πρώτες συναυλίες και τις δύο μέρες ξεκινούν στις 20:30.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ