«Η εκλογή μου σηματοδοτεί για μένα την κορύφωση μιας πορείας απ' όπου η θέα 'εκτείνεται μαγευτική'»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.6.2013

Ο ποιητής και λογοτέχνης Κυριάκος Χαραλαμπίδης μιλά στο «Π» για την εκλογή του ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών.



«Η εκλογή μου ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών σηματοδοτεί για μένα την κορύφωση μιας πορείας απ' όπου η θέα, για να θυμηθούμε τον Νίκο Εγγονόπουλο, 'εκτείνεται μαγευτική'.


Λέγοντας 'πορεία', εννοώ μια ζωή αφιερωμένη αδιάλειπτα στην ποίηση, ξεκινημένη από τα εννιά μου χρόνια (γύρω στο 1949). Εδώ θα θυμηθώ και τον συγγραφέα Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη που με συμβούλευσε κάποτε να μην παίρνω τον εαυτό μου τόσο πολύ στα σοβαρά. Εκτοτε πήρα το μάθημά μου να προχωρώ παιγνιδίζοντας στο τεντωμένο σκοινί που είναι η τέχνη του λόγου, μαστορεύοντας περισσότερο την ψυχή μου και την αίσθηση του χρέους απέναντι σ' αυτό που μου δόθηκε ως τάλαντο, με αναπόδραστη ρήτρα να το καλλιεργήσω συστηματικά.


Ομολογώ πως η ποιητική μου κατάθεση, στην οποία συμπεριλαμβάνω και τη δοκιμιογραφική μαζι με τη μεταφραστική μου εργασία, είχε την καλή τύχη να εκτιμηθεί παντοιοτρόπως.


Η τελική αναγνώριση του αποτελέσματος από την Ακαδημία Αθηνών, πέρα από την κατακύρωση του έργου, έχω την αίσθηση πως υπομνηματίζει εμφανώς και την ενότητα του Ελληνισμού.


Άλλωστε σ' αυτό προσπάθησα κι εγώ, όλα αυτά τα χρόνια, ν' ανταποκριθώ, θεωρώντας ότι η Κύπρος, ως ιδιαίτερη πατρίδα, ανατροφοδοτείται από την ελληνική της ταυτότητα και αποδίδει στο εθνικό μας κέντρο τα έλυτρα μιας βαθύτερης συνείδησης αιώνων πολιτισμού.


Και σε τούτο φυσικά ο ρόλος της τέχνης μπορεί να καταστεί ευεργετικός, εφόσον δεν εκτρέπεται σε συναισθηματική φουσκονεριά ή τοπικές παθογένειες πολιτικού ή άλλου τύπου»



Από τους κορυφαίους ποιητές της χώρας μας, ο Κ. Χαραλαμπίδης συγκαταλέγεται, πια, στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας στη συνεδρία της 13ης Ιουνίου 2013.


Η τιμή από την Ακαδημία Αθηνών έρχεται μερικές βδομάδες μετά την κυκλοφορία της νέας ποιητικής του συλλογής με τίτλο «Στη γλώσσα της Υφαντικής» (εκδ. Μεταίχμιο), η οποία περιλαμβάνει 54 ποιήματα που συνυφαίνονται με τη σύγχρονη πραγματικότητα.


Ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου στην Αθήνα και ειδικεύτηκε σε θέματα Ραδιοφωνίας στο Μόναχο.


Από το 1968 ήταν στέλεχος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου από όπου αφυπηρέτησε ως διευθυντής Ραδιοφωνίας.


Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και της Εταιρείας Συγγραφέων.


Η εκλογή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών ακολουθεί την τριπλή βράβευσή του με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Κύπρο, τη διάκρισή του με το Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας, τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών «Κώστα και Ελένης Ουράνη» για το σύνολο του έργου του το 2003 και «Μερόπης Οικονόμου» για την ποιητική συλλογή «Θόλος» το 1989.


Το 2007 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί, ενώ μεταφρασμένη ποίησή του κυκλοφορεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα σουηδικά, στα βουλγαρικά και στα αλβανικά.


Η πιο πρόσφατη διάκρισή του ήταν η φετινή αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ