Κατερίνα Ατταλίδου και Βικτώρια Λεωνίδου στην Ισλανδία

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.6.2013

Διπλή παρουσία έχει η Κύπρος στην Ισλανδία αυτό το διάστημα, στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίων τέχνης με τίτλο Subjective Maps/Disappearances (Υποκειμενικοί χάρτες/Εξαφανίσεις).


Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 18 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ.


Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονται η Βικτώρια Λεωνίδου και η Κατερίνα Ατταλίδου.


Η Βικτώρια Λεωνίδου παρουσιάζει το έργο της με τίτλο «Lucomorie»: πρόκειται για μια μυθική χώρα στα ρωσικά παραμύθια, η οποία, ωστόσο, τοποθετήθηκε από τους χαρτογράφους στον χάρτη τον 16ο αιώνα.


Η Βικτώρια Λεωνίδου παίζει με τις λέξεις και τις έννοιές τους στο μικρό βιβλίο που έχει φτιάξει, το οποίο αποτελείται από ημι-διάφανες σελίδες που καλύπτουν, απο-καλύπτουν ή απο-κρύπτουν νοήματα.


Η ιστορία του «ξένου» που ψάχνει για μια «άλλη γη» εξελίσσεται μέσα από τα ημιδιάφανα φύλλα του βιβλίου, στο οποίο βρίσκει χώρο και ο προβληματισμός της εικαστικού σε σχέση με τη μνήμη, τη νοσταλγία, τις ρίζες του καθενός, το σπίτι που κουβαλά όπου πάει, κινούμενη ανάμεσα στη χώρα απ’ όπου προέρχεται και αυτήν στην οποία ζει, με αναφορές και στο «Δεν Ξεχνώ».


Μια φράση που κυριάρχησε και σε προηγούμενο έργο της, το οποίο παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Νέων στη Θεσσαλονίκη.


katerina_attalidou

Τον δικό της «υποκειμενικό χάρτη», της Αμμοχώστου, παρουσιάζει σε ένα βιβλιαράκι που ξεδιπλώνεται σαν ακορντεόν η Κατερίνα Ατταλίδου. Στα φύλλα του, η γνωστή εικαστικός παρουσιάζει μια σειρά από πρόσφατα έργα της με θέμα την Αμμόχωστο.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ