Ελπίδα, προοπτική και προβληματισμός, τα «υλικά» του ΘΟΚ για τη σεζόν 2013-14

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.7.2013

Με δύο καινοτομίες και έναν κύριο άξονα να διέπουν το νέο ρεπερτόριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου παρουσιάστηκαν χθες αναλυτικά οι δέκα παραγωγές του οργανισμού για τη θεατρική περίοδο 2013-14.


Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ Γιάννης Ιωάννου, ο διευθυντής Γιώργος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής Άθως Ερωτοκρίτου και επτά από τους δέκα σκηνοθέτες που ανέλαβαν τις νέες παραγωγές προσπάθησαν να δώσουν μια εικόνα του τι θα δούμε επί σκηνής από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.


Δείγματα κλασικής και σύγχρονης, κυπριακής και διεθνούς θεατρικής γραφής ανεβαίνουν επί σκηνής με τη νέα σεζόν, τις δέκα παραγωγές της οποίας χαρακτηρίζει η πολυφωνία.


Στροφή εντός


Να αλλάξει την εντύπωση πως... απαρνιέται τα «παιδιά» του αποφάσισε ο ΘΟΚ και προχωρά με δύο κινήσεις στη στήριξη της κυπριακής παραγωγής: κατά πρώτον, θα δούμε επί σκηνής για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού δραματοποιημένη κυπριακή ποίηση.


Ομάδα θεατρολόγων και ποιητών επιχειρούν να συρράψουν ένα κείμενο με πρώτη ύλη κυπριακά ποιήματα.


Ο Άδωνις Φλωρίδης ανέλαβε τη σκηνοθεσία της εν λόγω παραγωγής, την οποία αποκάλεσε «μεγάλη πρόκληση» και «δύσκολο εγχείρημα», αλλά όχι και ακατόρθωτο για τον γνωστό σκηνοθέτη.


Δεύτερη «καινοτομία» για τον οργανισμό αποτελεί το ανέβασμα δύο κυπριακών θεατρικών έργων τα οποία προέκυψαν από το εργαστήρι θεατρικής συγγραφής Play.


Ανάμεσα σε 17 έργα, δύο θα μεταφερθούν στη σκηνή από τους νεαρούς σκηνοθέτες Μαγδαλένα Ζήρα και Πάρι Ερωτοκρίτου.


Ο διευθυντής του ΘΟΚ επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα δύο αυτά έργα σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου σύντομα.


Ελληνική παρουσία


Τέσσερις σκηνοθέτες από την Ελλάδα υπογράφουν αντίστοιχες παραγωγές για τον οργανισμό: ο Στέφανος Κοτσίκος σκηνοθετεί την «Όπερα της Πεντάρας», ο Κωνσταντίνος Ρήγος το «Μια ζωή την έχουμε», ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος τους «Αστερισμούς» και ο Κώστας Γάκης το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο».




thocbuild2

Kεντρική Σκηνή


Ο Στ. Κοτσίκος συνεργάστηκε ξανά με τον ΘΟΚ και φέτος θα σκηνοθετήσει την «Όπερα της Πεντάρας», με την οποία θα ανοίξει και η αυλαία της νέας σεζόν στην Κεντρική Σκηνή.


Το μουσικό έργο του Κουρτ Βάιλ σε λιμπρέτο του Μπέρτολντ Μπρεχτ ανέβηκε ξανά στον ΘΟΚ πριν από 30 χρόνια, σε σκηνοθεσία -τότε- του Νίκου Χαραλάμπους και διασκευή των Παύλου Μάτεσι και Ζιλ Ντασέν.


Τη σκυτάλη από τον Στ. Κοτσίκο θα πάρει ο πολύτροπος Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο τού Γιώργου Τζαβέλα «Μια ζωή την έχουμε».


Η χαρακτηριστική ανατρεπτικότητα του Ρήγου, ο οποίος εργάζεται ως χορογράφος, μουσικός, σκηνοθέτης και εικαστικός, αναμένεται να αναδειχθεί και σε αυτή την παράσταση, στην πρώτη του συνεργασία με τον ΘΟΚ.


Την τρίτη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ για τη σεζόν 2013-14 θα αναλάβει ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, Σέρβος που διαμένει στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα σκηνοθετήσει τον «Εχθρό του λαού», του Ίψεν.


Η προσέγγιση του Μιλιβόγιεβιτς αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, θα προσεγγίσει το κλασικό, πολιτικό έργο (γραμμένο το 1882) με «επαναστατική ματιά».


thocbuild6


Νέα Σκηνή


Η Αθηνά Ξενίδου επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από τέσσερα χρόνια και ανοίγει την αυλαία της Νέας Σκηνής για τη σεζόν 2013-14 σκηνοθετώντας ένα γερμανικό έργο με το οποίο, όμως, μπορούμε να ταυτιστούμε: πρόκειται για την «Πέτρα» του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, όπου εξήντα χρόνια γερμανικής ιστορίας μεταφέρονται επί σκηνής σε εξήντα λεπτά και στο πλαίσιο ενός σπιτιού που αλλάζει χέρια για πολιτικούς λόγους.


Μια ιδιαίτερη συνεργασία με το 16χρονο Θέατρο του Νέου Κόσμου, του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, θα έχει ο ΘΟΚ: ο γνωστός σκηνοθέτης, του οποίου τη θεατρική «Ρομαντική Μου Ιστορία» είδαμε πολύ πρόσφατα στο Θέατρο Ριάλτο, θα σκηνοθετήσει παράλληλα στον ΘΟΚ και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα, το έργο του Νικ Πέιν «Αστερισμοί».


Με τους ίδιους συντελεστές και στα σκηνικά, στη μουσική, στον φωτισμό κ.λπ., το μόνο που θα αλλάξει στις δύο παραστάσεις είναι οι ηθοποιοί.


Στην Αθήνα, τους δύο ρόλους του έργου θα κρατούν οι ταλαντούχοι Στεφανία Γουλιώτη και Μάκης Παπαδημητρίου. Άγνωστοι παραμένουν μέχρι στιγμής οι ηθοποιοί της παραγωγής για τον ΘΟΚ.


Σκηνή 018


Τη συνεργασία του σκηνοθέτη της διάσημης «Κατσαρίδας» εξασφάλισε ο ΘΟΚ για τη νέα σεζόν: ο Κώστας Γάκης φτάνει στην Κύπρο για την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στον οργανισμό, με το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», του Σαίξπηρ, γραμμένο για δύο (!) ηθοποιούς: ο οργανισμός φαίνεται πως «ποντάρει» πολλά στην εν λόγω παραγωγή, γι’ αυτό και την προορίζει τόσο για τον θεσμό «Θέατρο Βαλίτσα» για να ταξιδέψει σε σχολεία της Κύπρου όσο και για παραστάσεις στο νέο θέατρο.


Επιπλέον, ο διευθυντής του ΘΟΚ αποκάλυψε χθες πως η ίδια παραγωγή, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», θα συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.


Τέλος, ο ΘΟΚ θα παρουσιάσει μόλις μία θεατρική παραγωγή για παιδιά, με το έργο του Λουκά Πραστίτη (μέλους του δ.σ. του ΘΟΚ) «Οι μπλε ιστορίες της κόκκινης καρδιάς». Τη σκηνοθεσία του έργου αναλαμβάνει η Αίγλη Σπυριδάκη, στην πρώτη της συνεργασία με τον οργανισμό.



Την ερχόμενη βδομάδα ανακοινώνεται η ανασύσταση του θιάσου


Οι σκηνοθέτες που ανέλαβαν τις φετινές παραγωγές του ΘΟΚ έδωσαν το παρών τους στις ακροάσεις των ηθοποιών που θα αποτελέσουν τον νέο θίασο του οργανισμού για τη φετινή σεζόν.


Πρόκειται για μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον οργανισμό, κι ας θεωρείται δεδομένη αλλού.


Οι ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και η παρέμβαση των σκηνοθετών είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα.


Από τους περισσότερους από 100 ηθοποιούς που πέρασαν από ακρόαση, θα επιλεγούν οι 24 που θα απαρτίζουν τον φετινό θίασο.


Η ανασύσταση του θιάσου θα ανακοινωθεί εντός της ερχόμενης βδομάδας.



 ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ