Η «Μεταμόρφωση» του Κάφκα στο doodle της Google

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 3.7.2013

Εκατόν τριάντα χρόνια από τη γέννηση του Φραντς Κάφκα συμπληρώνονται σήμερα, και η Google τιμά τον Τσέχο συγγραφέα αφιερώνοντάς του το doodle της.


Το doodle παραπέμπει στη «Μεταμόρφωση», τη σπουδαία νουβέλα του Κάφκα που γράφτηκε το 1915 αλλά παραμένει διαχρονική, καθόλου τυχαία. Όπως τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο Τσεχο-εβραίος Κάφκα [1883-1924] επηρέασε βαθιά πολλούς μεταγενέστερούς του δημιουργούς.


Στη «Μεταμόρφωση», ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνά μετά από μια νύχτα εφιαλτικών ονείρων ως ένα πελώριο έντομο, μια κατσαρίδα.


Γεγονός που διαταράσσει την οικογενειακή αρμονία.


Ως αναγνώστες παρακολουθούμε την εναγώνια προσπάθεια του Γκρέγκορ να κρύψει αυτή την αλλαγή ή τουλάχιστον να την αποδεχτεί ο ίδιος και οι γύρω του.


Η οποία αλλαγή, όμως, είναι απτή και όχι μόνο ψυχολογική.


Είναι, δηλαδή, οπτικά ο διαφορετικός στην οικογένεια. Και από γιος, «μεταμορφώνεται» σε οικογενειακό μυστικό: δεν πρέπει να μάθει κανένας ξένος για την διαφορετικότητα του Γκρέγκορ, για αυτή την «δυσαρμονία» στην οικογένεια η οποία επεκτείνεται και στην κοινωνία.


Ο Γκρέγκορ δεν έχει πια θέση, πουθενά.


Το doodle της Google δίνει στο πρόσωπο της κατσαρίδας την αίσθηση της χαράς κι αυτό είναι τουλάχιστον ανακουφιστικό για έναν συγγραφέα που απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση ως... επικίνδυνος, καταθλιπτικός και παρακμιακός, ικανός να εμπνεύσει απελπισία.


Όσο για το μήλο στο γράμμα L, ίσως είναι ένα από τα πολλά που του έριχνε ο πατέρας του. Πιθανώς εκείνο που καρφώθηκε στην πλάτη του και έμεινε, γιατί κανείς δεν τολμούσε να του το βγάλει.


Κατεξοχήν εκφραστής του εξπρεσιονισμού και αφηγητής εφιαλτικών καταστάσεων μέσα από το φαντασιακό, ο Κάφκα υπήρξε πολυγραφότατος, ωστόσο πολύ λίγα έργα του έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανάμεσά τους και η «Μεταμόρφωση», που δημοσίευσε ο ίδιος, εννέα χρόνια πριν τον θάνατό του από ασιτία.


Αιτία θανάτου και του ήρωά του, Γκρέγκορ.


Κι ας είχε ένα μήλο στην πλάτη.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ