Ethno Cyprus 2013 | Πέρα από τη μουσική, η αλληλοκατανόηση

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 4.7.2013

Σαράντα νέοι 17-25 ετών από επτά χώρες συμβιώνουν, συνδιαλέγονται και παρουσιάζουν τρεις συναυλίες, όπου ο καθένας «μπολιάζει» τη μουσική παράδοση του άλλου.


Τρία χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση της μουσικής κατασκήνωσης Ethno Cyprus και οκτώ από την πρώτη, η Πολιτιστική Κίνηση Λεμεσού «Επιλογή» σε συνεργασία με την Jeunesses Musicales Cyprus πραγματοποιούν αυτές τις μέρες την Ευρω-Αραβική Μουσική Συνάντηση Νέων Ethno Cyprus 2013.

Πολυεθνική ορχήστρα


Στη φετινή «κατασκήνωση» συμμετέχουν περίπου 40 νέοι: από το πιο πρόσφατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κροατία, το Βέλγιο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Κύπρο.
Πέρα από τη μουσική, η συμβίωση για δέκα μέρες στην χώρα μας έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, λέει στον «Π» ο Νέναντ Μπογκτάνοβιτς, υπεύθυνος του προγράμματος και μουσικός ο ίδιος.


«Νιώθω ότι έχουμε βοηθήσει όσους νέους έχουν μέχρι τώρα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, να ξεπεράσουν τα δικά τους σύνορα», εξηγεί. Υπ’ αυτή την έννοια, «έχουμε δημιουργήσει ένα ethno κίνημα αλληλοκατανόησης».


Μέσα από μια σειρά μουσικών εργαστηρίων, οι 40 συμμετέχοντες αναζητούν τις ρίζες της κοινής πολιτισμικής ταυτότητας του αραβικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Διδάσκοντας ο ένας στον άλλο τη μουσική παράδοση του τόπου τους για 10 μέρες, κερδίζουν όχι μόνο σε επίπεδο καλλιτεχνικό αλλά και σε πολιτισμική παιδεία.


«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα πέρα από τη μουσική: κύριο θέμα συζήτησης είναι η ανεργία των νέων, με αναφορά και στην ένταξη της Κροατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι Άραβες συζητούν την πολιτική αστάθεια. Πολιτισμικά, λοιπόν, όλα αυτά τα παιδιά δεν νιώθουν κάποια διαφορά. Η εθνικότητα και το θρήσκευμα του καθενός είναι δευτερεύουσας σημασίας».


Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό Ethno Cyprus είναι μια δραστηριότητα του μη κερδοσκοπικού Ευρωαραβικού Κέντρου Νεανικής Μουσικής, το οποίο ίδρυσαν η «Επιλογή» και η Αραβική Ακαδημία Μουσικής. Οι δράσεις του Ευρωαραβικού Κέντρου θα ενταθούν το 2014, προωθώντας ακόμη περισσότερο την κινητικότητα των νέων μουσικών στον διεθνή χώρο.


ethno_cyprus20131
Eκτός από τα εργαστήρια, οι συμμετέχοντες στο Ethno Cyprus ξεναγούνται στην πόλη της Λεμεσού όπου διαμένουν, γνωρίζουν την μεσαιωνική και αποικιοκρατική αλλά και την σύγχρονη ιστορία της. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ


Οι συναυλίες


Στις 5 Ιουλίου ξεκινά η σειρά συναυλιών του σχήματος Ethno Cyprus, όπου οι παραδοσιακές μουσικές κάθε χώρας συνδυάζονται με πρωτότυπο τρόπο.


Ο δάσκαλος και μουσικός Ανδρέας Χριστοδούλου επιμελείται το πρόγραμμα των συναυλιών:


«Εκτός από την παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών της κάθε χώρας στην αυθεντική τους μορφή, θα υπάρξουν και διασκευές, όπου μπαίνει και το ηχόχρωμα άλλων χωρών», εξηγεί ο ίδιος.


Εξαιτίας της παρουσίας νέων από τρεις αραβικές χώρες, το αραβικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο, σημειώνει ακόμη. Στους Κροάτες διακρίνεται το βαλκανικό στοιχείο ενώ ιδιαίτερο κεντροευρωπαϊκό ήχο δίνουν οι Βέλγοι.


Οι συναυλίες έχουν ως εξής:




  • Παρασκευή 5 Ιουλίου στην Πλατεία Ηρώων Λεμεσού (με αυτή την συναυλία ανοίγει και το φετινό Έθνικ Φεστιβάλ του Θεάτρου Ριάλτο).






  • Σάββατο 6 Ιουλίου στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, στην παλιά Λευκωσία, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου.






  • Κυριακή 7 Ιουλίου στα Κάτω Πολεμίδια, σε συνεργασία με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.





+ Πληροφορίες www.eaymc.org και για το Έθνικ Φεστιβάλ του Ριάλτο www.cyprusethnic.com και τηλ. 77777745.


Το Ethno Cyprus χορηγείται από το πρόγραμμα «Νεολαία εν Δράση» της ΕΕ και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σπάζοντας τον πάγο: η γνωριμία 40 νέων από επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής για να νιώσουν άνετα και να συνδημιουργήσουν σε δέκα μέρες κοινής συμβίωσης, αποδεικνύεται πιο εύκολη απ' όσο νομίζουμε. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ