Πρώτο βήμα στην ποίηση από τον Μ. Αποστολίδη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.7.2013

Την πρώτη του ποιητική συλλογή παρουσιάζει ο Μελέτης Αποστολίδης, γνωστός αρχιτέκτονας αλλά και μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών, με τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στο ενεργητικό του.


Στο πρώτο του βήμα ως ποιητής, ο Μ. Αποστολίδης καταγράφει τα θραύσματα μισού αιώνα βαθιά χαραγμένων προσωπικών βιωμάτων, ενώ συγχρόνως ανιχνεύει το συλλογικό υποσυνείδητο της νεότερης κυπριακής ιστορίας, παραμερίζοντας τη «μεγάλη» αφήγηση και εστιάζοντας στον βίο των απλών ανθρώπων από το 1964 μέχρι σήμερα.


meletis_apostolidhs
Η συλλογή έχει τίτλο «Θέμα Αρτιμέλειας» και περιλαμβάνει 30 ποιήματα, γραμμένα τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2011, καθώς οι «επετειακές» μέρες από την τουρκική εισβολή του 1974 πλησίαζαν για ακόμη μία φορά.


«Τα ποιήματα αποτελούν έκφραση μιας έντονης εσωτερικής παρόρμησης που σπάζει –και επεξεργάζεται ποιητικά– τη σχεδόν 40χρονη σιωπή του ιστορικού υποκειμένου», αναφέρεται σε γραπτό σημείωμα για την ποίηση του Μ. Αποστολίδη, γνωστού στο ευρύτερο κοινό από την υπόθεση Αποστολίδης VS Όραμς.


«Η μινιμαλιστική γραφή του Μ. Αποστολίδη μετουσιώνει –μέσα από τη διαυγή εικονοποιία της και την εμπειρία του αντίπαλου δέους– το προσωπικό αίτημα για διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των βίαια ξεριζωμένων ανθρώπων, σε οικουμενικό.


Κατ’ ουσίαν, ο ποιητής καταθέτει τον δικό του τρόπο διαχείρισης της οικείας οδύνης, δένοντας γερά το νήμα εξόδου από τον προσωπικό του λαβύρινθο στην ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Η αμφισημία της έκφρασης κορυφώνεται στην τραυματισμένη, ταλαιπωρημένη όψη της μνήμης, που διαπερνά όλα τα εμπόδια και σύνορα, όλες τις διενέξεις, επιλέγοντας την καταφατική προοπτική της ζωής».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φαρφουλάς, καθιστώντας τον Μελέτη Αποστολίδη τον πιο πρόσφατο Κύπριο ποιητή στη λίστα των Κυπρίων που βρήκαν στέγη στον ως άνω αθηναϊκό εκδοτικό οίκο, ο οποίος δηλώνει έμπρακτα τη στήριξη της σύγχρονης κυπριακής ποίησης.



Θέμα Αρτιμέλειας


ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΤΑΝ


μα ξάφνου εμφανίστηκε.
Είχαν περάσει πολλά χρόνια
κι ένα πουλί ψυχορραγούσε
στην παλάμη μου:
παλιό σημάδι απερισκεψίας.
Τίναξα το χέρι να φύγει
κι η παλάμη
έγινε πουλί
έτοιμο να πετάξει.
Τώρα πρέπει ν’ αποφασίσω:
είναι θέμα αρτιμέλειας.



Ο Μελέτης Αποστολίδης γεννήθηκε το 1950 στην κατεχόμενη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Λονδίνο και σήμερα εργάζεται στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Ασχολείται παράλληλα με τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ως μέλος του Δ.Σ. του Παγκύπριου Οργανισμού Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου και έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής εντός και εκτός Κύπρου.


+ Θέμα Αρτιμέλειας, ποίηση, εκδ. Φαρφουλάς


ISBΝ: 978-960-9441-42-1, διαστ. 17Χ21, σελ. 48, τιμή 7€


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ