Παράθυρο logo
Στο «χειρουργείο» η Νίκη της Σαμοθράκης
Δημοσιεύθηκε 12.07.2013
Στο «χειρουργείο» η Νίκη της Σαμοθράκης

Εκ νέου θα αποκατασταθούν το δεξί χέρι και το δεξί φτερό της Νίκης της Σαμοθράκης, του αγάλματος που ανακαλύφθηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και έκτοτε εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.



Για το σκοπό αυτό, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών με αίτημά της ζήτησε και έλαβε ομόφωνα τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως προς την παραγωγή εκμαγείων μαρμάρινων θραυσμάτων της Νίκης της Σαμοθράκης, αρμοδιότητας της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Ελλάδα.

Τα εκμαγεία θα παραχθούν μετά από ψηφιακή σάρωση των θραυσμάτων και θα ταξιδέψουν στο Λούβρο, το οποίο έχει προγραμματίσει και τον καθαρισμό του αγάλματος.

Το εκπληκτικό έργο, που χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ., έχει ύψος 2,75 μ. μαζί με τα φτερά ή 5,58 μ. μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου όπου είναι στερεωμένο.

Είναι μία από τις τρεις φτερωτές «Νίκες» που βρέθηκαν στο ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.


Ανακαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη, Κάρολο Σαμπουαζό, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου [πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου] και η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν τύμβος.

Ο άγνωστος δημιουργός του χρησιμοποίησε άσπρο παριανό μάρμαρο για τη φτερωτή θεά και γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου για την πλώρη. Το άγαλμα θεωρείται ότι έπεσε και έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό τον 6ο μ.Χ. αιώνα.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ