Ο μή κερδοσκοπικός οργανισμός Simio5, από κοινού με τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Παπαχριστοφόρου, παρουσιάζουν την βιωματική δράση με τίτλο «Συνδόμηση». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία έχει σκοπό να προωθήσει στο ευρύτερο κοινό, τον πολύτιμο, πνευματικό και πολιτιστικό θησαυρό της Λευκωσίας, μέσα από μια βιωματική εμπειρία γνωριμίας και ανάγνωσης, 7 εκκλησιών της εντός των τειχών Λευκωσίας, την ιστορία τους, την αρχιτεκτονική τους, την αισθητική τους και την οργανική σχέση τους με το κοινωνικό ιστό της περιοχής.
Η πρωτοβουλία για αυτού του είδους τις επισκέψεις σε παλιές εκκλησίες, άρχισε στο Παρίσι το 2023 και αγκαλιάστηκε γρήγορα από πολύ κόσμο διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων. Απέδειξε ότι η Τέχνη ενώνει τους ανθρώπους, κτίζει φιλίες, συνεργασίες και σχέσεις αλληλεγγυης ανοίγοντας το δρόμο προς μια πνευματική ανάταση.
Η Γενική παρουσίαση του 1ου Κύκλου δράσεων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15/05 στις 19:00 στο εργαστήριο Πενταδακτύλου 16, Παλιά Λευκωσία.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2025 προγραμματίζονται οι πρώτες 2 συναντήσεις της δράσης, στις εκκλησίες της Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας το Σάββατο 17/5/2025, Ώρα 10:00 -12:30 και του Αγίου Κασσιανού το Σάββατο 31/5/2025, Ώρα 10:00 - 12:30
Οι υπόλοιπες 5 συναντήσεις, που συμπεριλαμβανουν τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Σάββα, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Ελευθερίου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη, θα πραγματοποιηθούν μετά τον Σεπτέμβριο του 2025 σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.
Περιγραφή της δράσης
Η δράση υλοποιείται μέσα από 7 επισκέψεις σε αντίστοιχες εκκλησίες του ιστορικού πυρήνα της πρωτεύουσας κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες, μετά από μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του κάθε ναού, θα προσπαθήσουν να παρατηρήσουν και στη συνέχεια να αποτυπώσουν με ελεύθερο σχέδιο, τα στοιχεία, τις απόψεις ή τα αντικείμενα του χώρου που επιθυμούν.
Η δράση στοχεύει στην ενεργοποίηση της παρατήρησης και όχι στην παραγωγή έργωντέχνης. Είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς κόστος, χωρίς περιορισμούς και χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Δεν είναι απαραίτητη καμία προηγούμενη γνώση του αντικειμένου ούτε άλλες καλλιτεχνικές δεξιότητες. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος σε όποιες και σε όσες συναντήσεις επιθυμούν χωρίς καμία δέσμευση.
Με την ολοκλήρωση της δράσης, τα τελικά σχέδια των συμμετεχόντων ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για σκοπούς τεκμηρίωσης και προβολής αυτής της εμπειρίας.
Σκεπτικό της δράσης
Συχνά, όταν ταξιδεύουμε σε χώρες του εξωτερικού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου οι εκκλησίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της νεότερης ιστορίας της, αφιερώνουμε χρόνο να επισκεπτόμαστε ναούς, να θαυμάζουμε την αρχιτεκτονική τους αλλά και τον αισθητικό ρόλο τους στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου των σύγχρονων Ευρωπαϊκών μητροπόλεων.
Μια συνήθεια η οποία δυστυχώς εξαφανίζεται μόλις επιστρέψουμε στη χώρα μας. Μπορεί η ιστορία των εκκλησιών της Κύπρου να περιορίζεται σε μικρούς ναούς, σε σχέση με τους γνωστούς Ευρωπαϊκούς καθεδρικούς, όμως η σημασία αυτών των εκκλησιών παραμένει μεγάλη τόσο ιστορικά όσο και κοινωνικά. Η πλούσια ιστορία της Κύπρου, οι αλλεπάλληλοι κατακτητές αυτού του νησιού, έχουν αφήσει την ταυτότητά τους πάνω σ’ αυτά τα κτίρια μετατρέποντας τα σε ένα αρχιτεκτονικό μωσαϊκό το οποίο, ενώ μας διηγείται την ιστορία του, εξακολουθεί και καταγράφει ακόμη το κοινωνικό αποτύπωμα της ζωής των ανθρώπων της γύρω περιοχής.
Τα δομικά αλλά και συμβολικά στοιχεία που ο κάθε πολιτισμός μας άφησε ως παρακαταθήκη, μπλέκονται μεταξύ τους και σμίγουν αρμονικά κάτω από ένα ενιαίο κτίσμα. Το αρχιτεκτονικό κράμα που δημιουργείται γίνεται σύμβολο του πολιτισμικού κράματος της ίδιας της κοινωνίας μας. Κι ενώ στο εσωτερικό τους, οι εκκλησίες αυτές φιλοξενούν εικόνες και τοιχογραφίες μοναδικής αξίας και ομορφιάς, εξωτερικά ενορχηστρώνουν τα πολεοδομικά μοτίβα της παλιάς πόλης.
Γίνονται πυρήνες γύρω από τους οποίους χτίζεται ο αστικός ιστός των παραδοσιακών ενοριών της εντός των τοίχων Λευκωσίας. Αξίζει να παρατηρήσουμε και τους δικούς μας ιστορικούς ναούς. Μπορεί σήμερα να υποβαθμίζονται από την ερήμωση του ιστορικού κέντρου της πόλης, πληγωμένοι από τις τραγικές συνέπειες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας και θύματα του φαινομένου της κρίσης των κοινωνικών αξιών, όμως δεν έχουν πάψει να αποτελούν αποταμιευτήρες κρυμμένων θησαυρών που περιμένουν υπομονετικά κάποιον να τους ανακαλύψει παρατηρώντας τους.
Συνδόμηση λοιπόν, μια διαδικασια από κοινού δόμησης. Των ναών μέσα από τους αιώνες, των ενοριών του αστικού πυρήνα της πρωτεύουσας, του σύγχρονου διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού. Από κοινού δόμηση μιας συλλογικής “ανάγνωσης” του χώρου και μιας σχεδιαστικής αποτύπωσης. Συνδόμηση του πνευματικού στοιχείου στην τέχνη και στη ζωή το οποίο τραγικά εξακολουθεί να απουσιάζει.
https://www.facebook.com/
https://www.instagram.com/