Αυλαία σήμερα για την Αξιοθέα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.6.2012

Στο πάντα όμορφο -και τώρα ανακαινισμένο- Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας στη Χρυσαλινιώτισσα της παλιάς Λευκωσίας ξεκινά σήμερα το 15ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά του καλοκαιριού: ατμόσφαιρα που προσφέρει απλόχερα ο χώρος του Αρχοντικού στο πιστό κοινό της διοργάνωσης, το οποίο κάθε χρόνο περπατά στα στενά δρομάκια της παλιάς Λευκωσίας για να φτάσει στο Αρχοντικό και να παρακολουθήσει τις παραστάσεις που προτείνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, καθηγητής Μιχάλης Πιερής.


Κάποιες επαναλαμβανόμενες, άλλες καινούργιες, μερικές νέες προτάσεις από παλιούς γνώριμους. Έτσι και φέτος: στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας θα δούμε και πάλι τους Χειμερινούς Κολυμβητές στις 2 Ιουλίου, αλλά ποιος βαριέται να τους ακούει; Θα ακούσουμε επίσης τους Μάριο Τακούσιη και Γαβριήλ Καραπατάκη στην παρουσίαση του νέου τους δίσκου με τίτλο Seven Miles East. Θα μάθουμε και το νέο σχήμα του Άλκη Αγαθοκλέους [γνωστού από το Καφενέυ] ο οποίος συνεργάζεται με τρεις μουσικούς και συναποτελούν το σχήμα Nebadrud Quartet. Και φυσικά θα δούμε δύο θεατρικές παραστάσεις από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ), εκ των ων ουκ άνευ του φεστιβάλ.


Αρχή με εγκαίνια


Η σημερινή πρώτη μέρα του φεστιβάλ σηματοδοτεί τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Αξιοθέας. Εξ αφορμής, έχει ετοιμαστεί ένα ταξίδι στο χρόνο για τη γνωριμία του κοινού με το Αρχοντικό: για την αναστήλωσή του, για τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο, για τις οικογένειες που έζησαν στο Αρχοντικό και για τη σημερινή του λειτουργία ως Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκινά στις 22 Ιουνίου με μια παράσταση θεάτρου Σκιών. Γνωστός και από τους λίγους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίχτες, ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος θα παρουσιάσει το έργο «Ο Καραγκιόζης αστροναύτης στη Σελήνη», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη». Η παράσταση πλαισιώνεται από έκθεση αφίσας και φιγούρας των δεκαετιών 1950–1960.


Μουσικές παραστάσεις


Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ εκτείνεται γεωγραφικά από την Ανατολή στη Δύση και καλύπτει χρονικά πάνω από επτά αιώνες.


Την αρχή των μουσικών παραστάσεων θα κάνει στις 26 Ιουνίου το μουσικό σχήμα «Εξ Αδιαιρέτου» από τη Λεμεσό και ο δεξιοτέχνης βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας από τη Θεσσαλονίκη. Μαζί θα παρουσιάσουν τραγούδια από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, την Άσπρη Θάλασσα, την Κρήτη και την Κύπρο.


Θα ακολουθήσουν στις 29 Ιουνίου ο Μάριος Τακούσιης και ο Γαβριήλ Καραπατάκης, οι οποίοι συνεργάζονται με τον περίφημο σαξοφωνίστα Ντέιβιντ Λιντς για να παρουσιάσουν τον νέο τους δίσκο με τίτλο Seven Miles East. Τακούσιης και Καραπατάκης είχαν παρουσιάσει στο αρχοντικό της οδού Αξιοθέας και τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο «Σύμπνοια».


axiothea2


Το σημερινό σχήμα, το οποίο θα παρουσιάσει τον νέο δίσκο με αυθεντικές τζαζ συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μεσογειακή κουλτούρα και παράδοση, περιλαμβάνει, εκτός από τους προαναφερθέντες, τον Κρητικό λυράρη Ζαχαρία Σπυριδάκη και τον Κύπριο ντράμερ Στέλιο Ξυδιά.


Στις 2 Ιουλίου επιστρέφουν στο χώρο της Αξιοθέας οι περίφημοι «Χειμερινοί Κολυμβητές» [αρχική φωτογραφία], οι οποίοι πάντα αυτοσχεδιάζουν τις συναυλίες τους, ενώ το πρόγραμμα στήνεται αναλόγως των τραγουδιών που ζητά το κοινό.


Στις 4 Ιουλίου, η διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Βιέννης Χριστιάνα Δημητρίου και η Βυζαντινή Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» με χοράρχη τον πατέρα Νικόλαο Λυμπουρίδη θα παρουσιάσουν την Ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική παράδοση της Κύπρου, η οποία αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.


axiothea1


Θα ακουστούν ζωντανά παλαιά ιστορικά μέλη Κυπρίων μελοποιών από τον 14ο αιώνα και μετά, τα οποία δεν έχουν επιβιώσει στη σύγχρονη λειτουργική πράξη.


Η μουσική επιστρέφει στο φεστιβάλ στις 17 Ιουλίου, με την παρουσίαση του νεοσύστατου σχήματος Nebadrud Quartet, το οποίο αποτελούν τέσσερις ανερχόμενοι μουσικοί της νέας γενιάς στην αυθεντική μουσική δημιουργία της Κύπρου: ο Άλκης Αγαθοκλέους, ο Γιάννης Κουτής, ο Ρόδος Παναγιώτου και ο Νικόλας Τρύφωνος θα παρουσιάσουν ένα ρεπερτόριο που ποικίλλει από κλασική αραβική σε σύγχρονη δυτική μουσική.


 


Για τους θεατρόφιλους


Δύο παραγωγές -αμφότερες στην κυπριακή διάλεκτο- θα δοθούν στο πλαίσιο του φετινού καλοκαιρινού φεστιβάλ: στην πρώτη, το ΘΕΠΑΚ παρουσιάζει το έργο «Η Ρωμιοσύνη έν’ φυλή συνότζιαιρη του κόσμου», μια παράσταση βασισμένη στα διαλεκτικά ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη, τα οποία συνθέτουν μια σύγχρονη τραγωδία. Θα δοθούν δύο παραστάσεις στις 8 και 9 Ιουλίου.


Σε πολύ διαφορετικό κλίμα θα δοθεί η κωμωδία «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, από την Buzz Productions Theatre.


axiothea3


To έργο ανεβάστηκε για πρώτη φορά πριν 40 χρόνια από τον Κάρολο Κουν και μεταφέρεται σήμερα -στην κυπριακή διάλεκτο- ως ένα σχόλιο στην πλαστή ευμάρεια και την κατανάλωση της σύγχρονης κοινωνίας. Η παράσταση θα δοθεί στις 13 Ιουλίου.



Ξανά το φθινόπωρο


Ως γνωστόν, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιείται σε δύο μέρη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, λοιπόν, το φεστιβάλ επιφυλάσσει πολλές θεατρικές παραστάσεις αλλά και αυθεντικά φάδος, έθνικ τζαζ και Ψαραντώνη.


+ Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ σε pdf, εδώ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ