Yoko Ono | Αναδρομική στο Λονδίνο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.6.2012

Νέα και παλαιότερη δουλειά της Yoko Ono παρουσιάζεται από σήμερα στην γκαλερί Serpentine του Λονδίνου.


Η διάσημη περσόνα παρουσιάζει δουλειά της στη βρετανική πρωτεύουσα έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία.


Η αναδρομική έκθεση έχει τίτλο To The Light και ανοίγει για το κοινό σήμερα, 19 Ιουνίου. Θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2012.


Στην έκθεση παρουσιάζονται νέες και παλαιότερες εικαστικές εγκαταστάσεις, ταινίες και περφόρμανς της Yoko Onο, η δουλειά της οποίας υπήρξε καθοριστική στον χώρο της σύγχρονης τέχνης. Περιλαμβάνεται επίσης αρχειακό υλικό με τα σημαντικά πρώτα έργα της.



P-REVIEW: Χαμένοι στον λαβύρινθο της Γιόκο Όνο



Σε πολλά από τα έργα που παρουσιάζονται στην γκαλερί Serpentine αναδεικνύεται το διαρκές ενδιαφέρον της Γιόκο Όνο για τη σχέση καλλιτέχνη-θεατή, οι οποίοι παρουσιάζονται στη δουλειά της ως φορείς αλλαγής.


Yoko Onos Amaze
Κεντρική θέση στην έκθεση έχει ένας διάφανος λαβύρινθος με τίτλο Amaze, ο οποίος μεταμορφώνει τον θεατή/παρατηρητή σε παρατηρούμενο. Το έργο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1971. © Rune Hellestad/ Rune Hellestad/Corbis



Yoko Ono installation shot at the Serpentine gallery
Η Γιόκο Όνο ζωγράφισε στην οροφή της γκαλερί ένα έργο το οποίο για να δει κανείς, πρέπει να ανέβει τη σκάλα. Στο έργο αναγράφεται: «Ναι. Με βοήθησαν οι αγγέλοι».



Ένα από τα σημαντικότερα για την ίδια την Γιόκο Όνο πρότζεκτ που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι το #smilesfilm, στο οποίο το κοινό ενθαρρύνεται να συμμετάσχει διαδικτυακά. Το πρότζεκτ καλεί το κοινό να 'ανεβάσουν' φωτογραφίες όπου χαμογελούν, δημιουργώντας μια παγκόσμια γραμμή χαμόγελων που καλύπτουν τον πλανήτη.


Yoko Ono installation in the Serpentine gallery
«Περάσαμε μέσα από πολλές σοβαρές φάτσες. Επιτέλους, χαμογελάσαμε», σχολιάζει η ίδια η Γιόκο Όνο για το πρότζεκτ της.


YOKO9


YOKO8
Εγκατάσταση της Γιόκο Όνο έξω από την γκαλερί Serpentine του Λονδίνου. © 2012 Jerry Hardman-Jones


YOKO10
Ανάμεσα στο έργο της «The Doors and Negai» [2011] στην έκθεση The Road to Hope η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Χιροσίμα. Φωτογραφία Kishin Shinoyama © 2012 Yoko Ono


Yoko Ono sits in the Serpentine gallery
Στην γκαλερί Serpentine © 2012 Yoko Ono


ΠΗΓΕΣ: GUARDIAN | SERPENTINE GALLERY


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ