Πρώτη παράσταση την Τρίτη για το «Ορέστης και Ηλέκτρα, μια δίκη»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.7.2012

Μια σύγχρονη προσέγγιση πάνω στο αρχαίο δράμα, η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Ορέστης και Ηλέκτρα, η Δίκη», παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου.


Η καλοκαιρινή παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «'παντρεύει' την παλιά γενιά με αξιόλογους νέους ηθοποιούς», είπε ο διευθυντής του ΘΟΚ Γιώργος Παπαγεωργίου κατά τη διάσκεψη Τύπου, κάνοντας νύξη στην πολυσυζητημένη ανασύσταση του θιάσου για την περίοδο 2012-2013.


«Ήταν καιρός να αρχίσουμε να οδεύουμε προς την επόμενη μέρα και θεωρώ ότι αυτή η παραγωγή είναι στο πλαίσιο ακριβώς της ‘επόμενης μέρας’», συμπλήρωσε ο Γ. Παπαγεωργίου κάνοντας μια τοποθέτηση της παραγωγής στο πλαίσιο μια νέας εποχής για τον oργανισμό.
Πρόκειται για μια «σημαντική καινούργια προσέγγιση στο αρχαίο δράμα», είπε, αναφερόμενος στη διασκευή που έκανε ο Ισραηλινός σκηνοθέτης του έργου Χανάν Σνιρ, βασισμένος στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, στην Ηλέκτρα και τον Ορέστη του Ευριπίδη και στις Χοηφόρους και τις Ευμενίδες του Αισχύλου.

Θέατρο μέσα στο θέατρο
Η δίκη στον Άρειο Πάγο όπου ο Ορέστης δικάζεται για το έγκλημα της μητροκτονίας αποτελεί το πλαίσιο για το έργο «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη», όπου ο χώρος του δικαστηρίου λειτουργεί σαν θεατρική σκηνή στην οποία παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στον φόνο. Ο Χανάν Σνιρ βασίστηκε στην τεχνική «θέατρο μέσα στο θέατρο», ενώ, όπως σημείωσε κατά τη διάσκεψη, στο «Ορέστης και Ηλέκτρα, η Δίκη» υπάρχει ένα Μπρεχτικό στυλ όπου «οι ηθοποιοί βρίσκονται στη σκηνή και παρακολουθούν αυτά που παρακολουθεί και ο θεατής. Δεν κρύβουμε τίποτα από τους θεατές».


ELECTRA1
ELECTRA3
ELECTRA4
ELECTRA5


Σύγχρονη τραγωδία
Με εμφανείς τις αναλογίες με τη σύγχρονη κατάσταση, το έργο καταπιάνεται με την έννοια της εκδίκησης, της απονομής δικαιοσύνης, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι Ερινύες. «Ο μύθος του Οίκου του Ατρέα είναι μια ιστορία οικογενειακής βεντέτας που διήρκεσε τέσσερις γενιές, με φρικτό αιματοκύλισμα… Στο Ισραήλ, από όπου προέρχομαι, ο ατελείωτος πόλεμός μας με τους Άραβες διαρκεί τρεις γενιές αιματοχυσίας (…). Δεν μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος με πόλεμο, ειδικά όταν οι δύο πλευρές έχουν σύγκαιρα δίκαιο και άδικο. Ο μόνος τρόπος να λήξει αυτού του είδους η βεντέτα και τα αντίποινα, είναι διαμέσου του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης και αυτό είναι που θέτει σε εφαρμογή η Αθηνά σε μια δίκη υπόδειγμα νομικής υπόθεσης για κάθε σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

ELECTRA6
ELECTRA7
ELECTRA8
ELECTRA9
ELECTRA10
ELECTRA11
Οι συντελεστές

Η παραγωγή ανεβαίνει σε μετάφραση Βάιου Λιαπή και διασκευή-σκηνοθεσία του Χανάν Σνιρ. Τα σκηνικά και κοστούμια σχεδίασαν η Μελίτα Κούτα και ο Χάρης Καυκαρίδης, τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Ζαβρός και τις χορογραφίες έκανε ο Φώτης Νικολάου.
Το έργο «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακή Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λέα Μαλένη (Ηλέκτρα), Νεκτάριος Θεοδώρου (Ορέστης), Ανδρέας Τσέλεπος (Πυλάδης), Αννίτα Σαντοριναίου (Κλυταιμνήστρα), Ανδρέας Τσουρής (Γεωργός), Γιώργος Μουαΐμης (Απόλλων), Ανδρέας Βασιλείου (Παιδαγωγός), Νιόβη Χαραλάμπους (Χρυσόθεμης), Νεοκλής Νεοκλέους (Αίγισθος), Θανάσης Δρακόπουλος (υπάλληλος δικαστηρίου), Στέλα Φυρογένη (θεά Αθηνά).
Χορός: Έλενα Ευσταθίου, Ζωή Κυπριανού, Χριστίνα Χριστόφια, Ερμίνα Κυριαζή,Μάρα Κωνσταντίνου, Άννα Γιαγκιώζη, Άννα Παπαγεωργίου, Χριστιάνα Λάρκου, Κύνθια Παυλίδου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Άντρη Κυριάκου, Νίκη Δραγούμη.

+ Η πρώτη παράσταση του έργου έχει οριστεί για την Τρίτη 3 Ιουλίου και η επίσημη πρώτη για την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία. Παραστάσεις στη Λευκωσία θα δοθούν επίσης την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Ιουλίου.
Την Τετάρτη 4 Ιουλίου θα δοθεί μια παράσταση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στη Δερύνεια και την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο στη Λάρνακα (εντάσσεται και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας). Στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου θα δοθεί μια παράσταση το Σάββατο 14 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου δύο παραστάσεις, την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιουλίου. Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ | ΘΟΚ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ