Πολιτιστική Προεδρία αξίας 1,7 εκατ. ευρώ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.7.2012

Τη βεβαιότητά του ότι θα πετύχουμε να προωθήσουμε τόσο τις πολιτικές μας προτεραιότητες όσο και τον πολιτισμό μας, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα πλαισιώσουν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων, άξονες δράσης του υπουργείου Παιδείας, όπως τους ανέλυσε ο υπουργός, ήταν η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, η ανάδειξη του κυπριακού πολιτισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και η ενίσχυση της γνώσης μαθητών και εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκά θέματα παράλληλα με την ανάδειξη του έργου των σχολείων μας.



Ολόκληρο το πολιτιστικό πρόγραμμα εδώ



Κύπρος εκτός
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στήθηκε με βάση δύο άξονες, εξήγησε στη συνέχεια της διάσκεψης ο Παύλος Παρασκευάς, διευθυντής των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου: ο πρώτος αφορά την προβολή του πολιτισμού της Κύπρου στο εξωτερικό και ο δεύτερος αφορά την προβολή της Κύπρου ως χώρο πολιτισμικής συνύπαρξης. Κάνοντας μια ενδεικτική επιλογή από τις εκδηλώσεις της Προεδρίας, ο κ. Παρασκευάς στάθηκε στην έκθεση «Χαρτογραφώντας την Κύπρο 1191-1960: Σταυροφόροι, Εξερευνητές και Έμποροι» η οποία παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες στο Κέντρο Τεχνών Bozar. Η έκθεση αποτελεί την πιο σημαντική πολιτιστική εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ευρώπη [έχει χορηγηθεί άλλωστε με 400.000 ευρώ] και μέσα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται ακολουθεί την πορεία των σχέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κύπρο. Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί η Λουκία Χατζηγαβριήλ, έχει ανοίξει ήδη για το κοινό από τις 21 Ιουνίου, τα επίσημα όμως εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 2 Ιουλίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η έκθεση στο Bozar συνοδεύεται από ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη τέχνη στην Κύπρο, σε επιμέλεια Άντρης Μιχαήλ και ένα αρκετά πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα, με συναυλίες (με την Αλέξια Βασιλείου και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη), αφιερώματα στον κινηματογράφο (αφιέρωμα στον Γ. Οικονομίδη, αναδρομικό αφιέρωμα στον Κακογιάννη και προβολή), διαλέξεις, παραστάσεις και κονσέρτα.

Αρχαίο πρόσωπο
Με τέσσερις εκθέσεις σε τέσσερα σημαντικά μουσεία, το τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνει τέσσερις εκθέσεις στις Βρυξέλλες, το Λούβρο, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και τη Ρώμη. Συγκεκριμένα στο Βασιλικό Μουσείο στις Βρυξέλλες θα παρουσιαστεί η έκθεση «Culture in Dialogue: Cyprus in the Ancient Mediterranean» με θέμα την κυπριακή αρχαιολογία από τη Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο (30/10/2012 – 17/02/2013). Στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα παρουσιαστούν αντικείμενα από την Παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι το τέλος της Eνετικής από πολλά μουσεία της Κύπρου και της Γαλλίας, στην έκθεση με τίτλο «Μεσαιωνική Κύπρος» (26/10/2012 – 28/01/2013) ενώ στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ, θα παρουσιαστεί η έκθεση «Χρυσή Πόλις: Η Αρχαιολογία της Πόλης Χρυσοχούς, Κύπρος». Η έκθεση θα επικεντρωθεί στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Πρίνστον το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια ανασκάπτει το βασίλειο του Μαρίου, αλλά και από τις παλιότερες ανασκαφές στον ίδιο χώρο τόσο του τμήματος Αρχαιοτήτων όσο και της Σουηδικής αποστολής, και τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στην περιοχή (20/10/2012 – 20/01/2013). Τέλος, η έκθεση στο Παλάτι του Quirinale στη Ρώμη έχει ως θέμα τη λατρεία της Αφροδίτης και τίτλο «Αφροδίτη, Θεά της Μεσογείου» (17/10/2012 – 07/01/2013). Όλες οι εκθέσεις του τμήματος Αρχαιοτήτων θα συνοδεύονται από καταλόγους.

Εκδηλώσεις εντός
Μια πλειάδα εκδηλώσεων, τόσο εκθεσιακών όσο και παραστασιακών, θα κατακλύσει τους επόμενους έξι μήνες με προτάσεις που περιστρέφονται γύρω από διαφορετικές πτυχές και ερμηνείες του κυπριακού πολιτισμού. Σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Maniera Cypria» στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, μια εκδήλωση την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει ο Δήμος Λεμεσού και την επιμέλεια η Νάντια Αναξαγόρα. Η έκθεση δημιουργεί ένα οπτικό διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη και την αρχαία δημιουργία. Το 3ο Φεστιβάλ Θάλασσας «Ναυτίλος 2012», το οποίο παρουσιάζεται στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη και σε άλλους χώρους στη Λεμεσό, εντάσσεται στο πρόγραμμα της Προεδρίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας με το πρόγραμμα «Terra Mediterranea. In Crisis», το οποίο στρέφει το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κριτική ματιά των καλλιτεχνών της περιοχής προς την επικαιρότητα. Στον τομέα του χορού, έγινε αναφορά στον «Κόσμο της Κύπρου», από το Dance Cyprus, ένα έργο βασισμένο στον μνημειακό ζωγραφικό πίνακα του Αδαμάντιου Διαμαντή, και στο έργο «Sharing Stories» από το Αμφίδρομο χοροθέατρο, ένα «κινούμενο έργο σε διάφορα σημεία της πόλης με παράλληλη μετακίνηση του κοινού».

Μουσική και θέατρο
Στον τομέα της μουσικής και του θεάτρου, ο κ. Παρασκευάς αναφέρθηκε ενδεικτικά στο «Ανομβρία Project» από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών «Μίτος», στις συναυλίες «Towards a Europe of Peace» με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου σε συνεργασία με τη χορωδία World Youth Choir, στο έργο «Οθέλλος» του Βέρντι το οποίο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Pafo Aphrodite Festival και στην «Ευρω-Μεσογειακή Έκθεση Νεανικής Μουσικής» από την Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή, Λεμεσού.
Στο πρόγραμμα της Προεδρίας εντάσσεται και το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με οκτώ παραστάσεις, μεταξύ αυτών και η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Ηλέκτρα και Ορέστης, η δίκη». Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμπεριελήφθησαν και όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Κύπρια» (το οποίο χρηματοδοτείται από το κονδύλι των Πολιτιστικών υπηρεσιών), δώδεκα στο σύνολό τους, σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού του προγράμματος εκδηλώσεων της Προεδρίας.

Τελετή έναρξης
Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου στο Αρχαίο Αμφιθέατρο Κουρίου, με ένα περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων που δεν θα υπερβαίνει τα 600 άτομα. Στην τελετή, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παρευρεθούν οι πρωθυπουργοί της Δανίας και της Πολωνίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η τελετή θα περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος αριθμό ομιλιών και πρόγραμμα από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιασθεί άλλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θέμα την εξέλιξη της ιστορίας της Κύπρου. Το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής αναμένεται να διαρκέσει από τις 20:00 μέχρι τις 21:30 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεξίωση.

Ο προϋπολογισμός
Το σύνολο του κονδυλίου που εγκρίθηκε και δαπανήθηκε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την Προεδρία ανέρχεται στα 1.724.000 ευρώ. Από αυτά 450.000 ευρώ δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση των εκθέσεων του τμήματος Αρχαιοτήτων. Άλλες 400.000 ευρώ δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για την κεντρική μουσειακή έκθεση, που διοργανώνεται στο Κέντρο Τεχνών Bozar, στις Βρυξέλλες. Για τις εκδηλώσεις των διπλωματικών αποστολών (47 συνολικά) δαπανήθηκε το ποσό των 292.000 ευρώ και γι’ αυτές των δήμων άλλες 74.000 ευρώ. Για την τελετή έναρξης στο Αμφιθέατρο Κουρίου (διάρκειας μιάμισης ώρας) έχει καθοριστεί ένας προϋπολογισμός 150.000 ευρώ. Τα 358.000 ευρώ του εναπομείναντος κονδυλίου διατέθηκαν για προτάσεις των Πολιτιστικών Οργανισμών και Φορέων (εικαστικά, χορός, μουσικές παραστάσεις, παραδοσιακή και κλασική μουσική), ανέφερε ο διευθυντής των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας αναλύοντας τον προϋπολογισμό για τις εκδηλώσεις.

+ Το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Προεδρίας θα κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή στα ελληνικά και στα αγγλικά. Προς το παρόν βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας www.cy2012.eu.

* Το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Προεδρίας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που έχουν την ευθύνη για τον γενικό συντονισμό.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο του Σάββα Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο της έκθεσης Μaniera Cypria στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ