A Slight Risk: όταν το θέατρο συναντά την υπόθεση Όραμς

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 11.7.2012

Με αφετηρία το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Στα περίχωρα της Κερύνειας» και κύριο ερέθισμα την γνωστή υπόθεση Όραμς vs Αποστολίδης, ο Πάρις Ερωτοκρίτου έγραψε και σκηνοθετεί το έργο «A Slight Risk», που θα δούμε στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια.


«Πρόκειται για ένα κείμενο που γράφω εδώ και τέσσερα χρόνια και το οποίο πήρε επιτέλους την τελική του μορφή», αναφέρει στο «Π» ο Πάρις Ερωτοκρίτου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, stand up comedian και τώρα θεατρικός συγγραφέας.


Δραστήριος απ’ όταν επέστρεψε στην Κύπρο, ο Πάρις Ερωτοκρίτου παρουσίασε πρόσφατα σε συνεργασία με την ομάδα Paravan Proactions το έργο «Συμβόλαιο Εργασίας» στα γραφεία της εταιρείας ερευνών RAI, ενώ έδωσε στο θεατρόφιλο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον μονόλογο Adolf με τον Pip Utton στον ρόλο του Χίτλερ.
Ο Πάρις Ερωτοκρίτου συνεργάζεται τώρα με τον Pip Utton για το ανέβασμα του θεατρικού έργου A Slight Risk, οι διάλογοι του οποίου είναι γραμμένοι στην αγγλική γλώσσα (και θα παρουσιαστεί με ελληνικούς υπέρτιτλους).


Αρχή από Σεφέρη
Τοποθετημένο στην Κερύνεια στο χρονικό πλαίσιο τριών ημερών του 2004, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιείται το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, το έργο παρακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού Βρετανών οι οποίοι επιλέγουν να έρθουν στην Κύπρο για να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους. Έχουν επενδύσει όλα τα χρήματα της σύνταξής τους στην αγορά ενός οικοπέδου και στην ανέγερση ενός σπιτιού που προορίζεται ως ο προσωπικός τους παράδεισος.
«Οφείλω την ιδέα του έργου στον Σύμη Σουκιούρογλου, ο οποίος μου έδωσε πριν από πέντε χρόνια το ποίημα του Σεφέρη ’Στα περίχωρα της Κερύνειας’. Στο ποίημα παρουσιάζεται ο διάλογος ανάμεσα σε δύο Βρετανίδες: η μια βλέπει την Κύπρο ως ιδανικό τουριστικό προορισμό ενώ η άλλη νιώθει εγκλωβισμένη εδώ. Ωστόσο, δεν κατάφερνα να γράψω ένα κείμενο βασισμένο σ’ αυτόν τον διάλογο του ποιήματος του Σεφέρη, μέχρι που προέκυψε η υπόθεση Όραμς».


Όραμς στο επίκεντρο
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιστορία του ζεύγους Ντέιβιντ και Λίντα Όραμς λειτουργεί μυθοπλαστικά, σε επίπεδο προσωπικό παρά πολιτικό. Εξετάζεται, δε, το τι μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όταν ο άντρας θεωρεί τη ζωή σε έναν νέο τόπο σαν μια καινούρια ευκαιρία και για τη σχέση τους αλλά η γυναίκα νιώθει εγκλωβισμένη.
Ο Πάρις Ερωτοκρίτου θέτει σαφές ερώτημα στο έργο του: πότε αποκαλούμε έναν τόπο πατρίδα;
Το ερώτημα κυριαρχεί στο κείμενο, το οποίο λειτουργεί στη βάση μιας πολύ απλής ιστορίας: οι χαρακτήρες του έργου αγοράζουν ένα οικόπεδο και χτίζουν εκεί ένα σπίτι. Ο άντρας γνωρίζει πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα (a slight risk) να προκύψει κάποια στιγμή πρόβλημα με αυτό το σπίτι. Ωστόσο, το κρύβει από τη γυναίκα θέλοντας να την προστατέψει. Παρέχει κάθε φροντίδα στο σπίτι του στον νέο τόπο και το θεωρεί σαν τον δικό του παράδεισο. Μέχρι που μια μέρα φτάνει ένας άντρας ο οποίος διεκδικεί το οικόπεδο γιατί ανήκε στην οικογένειά του. Λέει πως το οικόπεδο αυτό είχε μέσα λεμονιές και το θέλει για να φυτέψει ξανά λεμονόδεντρα.
«Η παράσταση, λοιπόν, θέτει το ερώτημα: ’τι κάνει κάποιον να αποκαλεί έναν τόπο ως το σπίτι του;’ Έχει να κάνει με κάτι που κληρονομείς ή με κάτι που φροντίζεις με αγάπη; Δεν υπάρχουν απαντήσεις στην παράσταση, η οποία θα πετύχει μόνο αν θέσει σωστά το ερώτημα. Ούτε κι εγώ ξέρω τις απαντήσεις», καταλήγει ο Πάρις Ερωτοκρίτου.


Οι συνεργάτες
Όπως αναφέρθηκε ήδη, στο έργο πρωταγωνιστεί ο Pip Utton μαζί με τη Δάφνη Χρυσοστομίδου Αλεξάντερ, τον Πάτρικ Μάιλς και τον Άλκη Κρητικό. Οι τρεις τελευταίοι έχουν κυπριακή καταγωγή αλλά ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης ανέλαβε ο Σωκράτης Σωκράτους, ενώ την κίνηση θα επιμεληθεί η χορογράφος Μαριέλλα Νέστορος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πάρις Ερωτοκρίτου με σκηνοθέτη β’ τη Νέδη Αντωνιάδου.

+ Θα δοθούν δύο παραστάσεις στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς. Έχει, εν τω μεταξύ, ξεκινήσει μια εκστρατεία στο διαδίκτυο για την οικονομική στήριξη της παραγωγής. Πληροφορίες www.indiegogo.com/aslightrisk.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ | ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΕΡΚΑΝ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ