Προεδρία μετά λογοκλοπής

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 13.7.2012

Το ενδεχόμενο διενέργειας γκάφας ολκής εξετάζεται στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η οποία σε διαγωνισμό σύνθεσης με θέμα την Ευρώπη, με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, βράβευσε δύο συνθέσεις, οι οποίες καταγγέλλονται ως κλεμμένες.


Σε διαγωνισμό σύνθεσης για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο οποίος προκηρύχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με δικαίωμα συμμετοχής μόνο Κυπρίων μουσικών, τα πρώτα δύο βραβεία δόθηκαν σε δύο έργα, τα οποία καταγγέλλονται ως προϊόντα λογοκλοπής.


Πρόκειται για τα έργα «Η Αρπαγή της Ευρώπης» του διευθυντή ορχήστρας Παναγιώτη Γεωργίου, και «Europa»του Γιώργου Γεωργίου, τα οποία ελέγχονται ως προϊόντα λογοκλοπής από δύο Ούγγρους συνθέτες (σ.σ. οι διαγωνιζόμενοι συνθέτες Παναγιώτης Γεωργίου και Γιώργος Γεωργίου είναι αδέλφια). Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Π», μη κυβερνητικός οργανισμός με αντικείμενο τη μελέτη της μουσικής και έδρα στην Ελλάδα κλήθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου να μελετήσει τα δύο βραβευθέντα έργα, διαπιστώνοντας τη λογοκλοπή. Η μεν «Αρπαγή της Ευρώπης» φέρεται να αντιγράφει μία από τις συνθέσεις του σημαντικού Ούγγρου συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Λέο Βάινερ, ενώ η «Europa» φέρεται να αντιγράφει μία από τις συνθέσεις του λιγότερο γνωστού Ούγγρου συνθέτη Παλ Καντόζα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά για την «Αρπαγή της Ευρώπης» από μουσικό που συνέκρινε τη μουσική σύνθεσή της με ένα από τα έργα του Λέο Βάινερ, «ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης απλώς άλλαξε τη σειρά των μερών της σύνθεσης του Βάινερ...».


Βράβευση χωρίς βραβείο
Στην ιστοσελίδα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) προτάσσεται ο διαγωνισμός σύνθεσης με την ευκαιρία της ανάληψης της Kυπριακής Προεδρίας, περιλαμβάνοντας τρεις σχετικές ανακοινώσεις: την προκήρυξη του διαγωνισμού στις 30 Απριλίου 2011, τους όρους του διαγωνισμού και την ανακοίνωση των βραβείων. Η σύνθεση «Η Αρπαγή της Ευρώπης» του Παναγιώτη Γεωργίου (πρόκειται για διακεκριμένο Κύπριο διευθυντή ορχήστρας στην Ουγγαρία) ανακοινώνεται, μάλιστα, από τη ΣΟΚ ότι παρουσιάστηκε στις 21 και 22 Ιουνίου στις προγραμματισμένες συναυλίες της ΣΟΚ στην Πάφο και στη Λευκωσία, με τον τίτλο «Μουσικές της Κυπριακής Ιστορίας και του Μύθου». Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη ΣΟΚ, οι δύο συναυλίες δεν δόθηκαν «για τεχνικούς λόγους», οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αναφέρονται στις υπό διερεύνηση στα τέλη Ιουνίου καταγγελίες περί λογοκλοπής εις βάρος των βραβευθέντων συνθέσεων.


Αναμένονται ανακοινώσεις
Τα έπαθλα που συνοδεύουν τα βραβεία του διαγωνισμού της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου φτάνουν τα 5.000 ευρώ για το πρώτο βραβείο και τα 3.000 ευρώ για το δεύτερο βραβείο. Τα χρήματα δεν έχουν ακόμη δοθεί, όπως εξάλλου δεν έχει δοθεί η συναυλία παρουσίασης της βραβευθείσας από τη ΣΟΚ σύνθεσης «Η Αρπαγή της Ευρώπης». Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Π», σε χθεσινή συνεδρίασή του, το δ.σ. της ΣΟΚ εξέτασε τα δεδομένα που υποστηρίζουν τις λογοκλοπές, επιφυλασσόμενο να προβεί σε ανακοινώσεις για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ | ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ


ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ο Παναγιώτης Γεωργίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ