Αυλαία για την 70ή έκδοση του Φεστιβάλ Βενετίας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.8.2013

Επετειακό χαρακτήρα έχει το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο σηκώνει αυλαία επίσημα σήμερα, με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Gravity, του Αλφόνσο Κουαρόν.


Στην 70ή έκδοσή του, το αρχαιότερο φεστιβάλ  έρχεται στο προσκήνιο πιο δυναμικό από ποτέ, δίνοντας βήμα σε νέους κινηματογραφιστές και τιμώντας τη μνήμη δημιουργών της 7ης τέχνης που έφυγαν: η αφίσα της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στους Φεντερίκο Φελίνι και Θόδωρο Αγγελόπουλο.


Όσο για την εναρκτήρια ταινία, Gravity, αποτελεί μια από τις αναμενόμενες της φετινής παραγωγής, με τους πρωταγωνιστές Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ να συναντώνται στο διάστημα, με σκηνές που -από το τρέιλερ και μόνο- κόβουν την ανάσα.


Στην ταινία παρακολουθούμε τις προσπάθειες ενός βετεράνου αστροναύτη και μιας νέας γιατρού να επιβιώσουν όταν, ύστερα από ατύχημα, το διαστημόπλοιό τους περιφέρεται ακυβέρνητο στο Διάστημα.


Οι δύο ηθοποιοί αλλά και ο Μεξικανός σκηνοθέτης βρίσκονται ήδη στην Βενετία για την πρεμιέρα της ταινίας τους.


george+sandra

Ελληνική παρουσία


Πάντως, το στίγμα του φεστιβάλ δίνουν, όπως κάθε χρόνο, οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, στην πλειονότητά τους ανεξάρτητες παραγωγές νέων σκηνοθετών. Ανάμεσά τους όμως και οι γνωστότεροι Τέρι Γκίλιαμ, Στίβεν Φρίαρς, Τζέιμς Φράνκο, Ξαβιέρ Ντολάν, Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν αλλά και ο Αλέξανδρος Αβρανάς, ο οποίος διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα με την ταινία του Miss Violence.


Η ταινία του Αβρανά, γύρω από την περίεργη αυτοκτονία ενός μικρού κοριτσιού την ημέρα των 11ων γενεθλίων της, στηρίζεται σε αληθινό γεγονός και θα προβληθεί στο Λίντο την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.


Το «παρών» τους δίνουν στο φεστιβάλ και δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς κινηματογραφιστών της Ελλάδας, οι Γιώργος Λάνθιμος και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, οι οποίοι συμμετέχουν με άλλους 68 σκηνοθέτες στο πρότζεκτ «Venezia 70 - Future Reloaded», για τη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας για τα 70ά γενέθλια του φεστιβάλ.


Η Αριάν Λαμπέντ, η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα ηθοποιός που συμμετείχε στις ταινίες των προαναφερθέντων αλλά και πιο πρόσφατα στο Before Midnight, θα είναι μέλος της επιτροπής του τμήματος Opera Prima.


Της διεθνούς κριτικής επιτροπής των ταινιών που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα προεδρεύει ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.


Η αυλαία του φεστιβάλ της Βενετίας θα πέσει στις 7 Σεπτεμβρίου με την προβολή της ταινίας Amazonia του Τιερί Ραγκομπέρτ.



Και ολίγη διαμαρτυρία


Με διαμαρτυρίες αναμένεται να διεξαχθεί η τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης, την οποία θα παρουσιάσει -όπως και την τελετή λήξης- η ηθοποιός και μοντέλο Εύα Ρικομπόνο.


Eva Riccobono poses a day before the 70th Venice Film Festival in Venice

Σε περίπτωση που στην αίθουσα παρευρεθούν εκπρόσωποι του κράτους, σκηνοθέτες και άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου θα αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ειδική φορολογία στην παραγωγή ταινιών από μέρους της ιταλικής κυβέρνησης.


Το φεστιβάλ ξεκίνησε ανεπίσημα στις 27 Αυγούστου, με την προβολή της αναπαλαιωμένης κόπιας της ταινίας «Τα χέρια πάνω από την πόλη» [1963], του Φραντσέσκο Ρόζι, η οποία βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι του φεστιβάλ της Βενετίας πριν από 50 χρόνια.



ΠΗΓΕΣ: labiennale.org | enet.gr | tovima.gr | ΠΑΡΑΘΥΡΟ


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΕΥΑ ΡΙΚΟΜΠΟΝΟ: REUTERS/Alessandro Bianchi


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ