5ο Φεστιβάλ Ταινιών Κυπρίων Σκηνοθετών

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 29.8.2013

Με την πιο πρόσφατη ταινία ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους σκηνοθέτες της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής σηκώνει αυλαία στις 12 Σεπτεμβρίου το 5ο Φεστιβάλ Κυπρίων Σκηνοθετών.


Η ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο Κωνστάντια και θα ακολουθήσουν άλλες εννέα ταινίες - μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ.


Στο φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα στον φωτογράφο και κινηματογραφιστή Κώστα Φαρμακά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις αρχές του 2013.


Σε Λευκωσία και Δερύνεια


Κόντρα στους περιορισμένους προϋπολογισμούς και τη στασιμότητα των κονδυλίων την οποία επέβαλε αλόγιστα το κράτος, η φετινή έκδοση του 5ου Φεστιβάλ Κυπρίων Σκηνοθετών όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά... ταξιδεύει.
Έτσι, από τις 12 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δέκα ταινίες Κυπρίων στο θερινό Κωνστάντια στη Λευκωσία και από τις 13 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο Δερύνειας.


Η εναρκτήρια ταινία


Όπως προαναφέρθηκε, την αυλαία του φεστιβάλ θα σηκώσει η πολυβραβευμένη ταινία «Μαχαιροβγάλτης», του Γιάννη Οικονομίδη, ο οποίος αυτό το διάστημα ετοιμάζει την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του.



Ο Οικονομίδης, Λεμεσιανός σκηνοθέτης που ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στην Αθήνα, παρουσιάζει στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το «Σπιρτόκουτο» και την «Ψυχή στο Στόμα» την ιστορία του Νίκου, ο οποίος περνά ανιαρά τις μέρες του στην επαρχία χωρίς παρόν ούτε μέλλον.


Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο θείος του τον παροτρύνει να εγκαταλείψει την Πτολεμαΐδα και να πάει στην Αθήνα όπου του προσφέρει στέγη, διατροφή και μια εύκολη δουλειά.


Ο Νίκος δέχεται, για να βρεθεί ξαφνικά μπλεγμένος σε μια παράξενη κατ’ οίκον εργασία, σ’ ένα «γκρίζο» προάστιο της πόλης με μόνη παρέα το θείο και τη θεία του.


Η ταινία είναι γυρισμένη σε ασπρόμαυρη εικόνα και χάρισε στον Οικονομίδη επτά συνολικά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2011 και το βραβείο καλύτερης ταινίας του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, μεταξύ άλλων.


Μετά την προβολή στη Λευκωσία, η ταινία θα προβληθεί στη Δερύνεια την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.


Και οι υπόλοιπες εννέα


Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ (13/09 στη Λευκωσία, 14/09 στη Δερύνεια), θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Ο τόπος εν ο άδρωπος» του Μιχάλη Γεωργιάδη και «Εντελέχεια», του Σταύρου Παπαγεωργίου.


 H πρώτη ταινία αναφέρεται στη χρήση της ξυλείας στο χωριό Κάμπος και στη σημαντικότητα του δάσους για τους κατοίκους του χωριού.


Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, Εντελέχεια, είναι  μια «αρχαιοαστρονομική» ταινία, σύμφωνα με τον δημιουργό της, είναι ένα μυητικό 20ετές ταξίδι του σκηνοθέτη στους λαβύρινθους της αρχαιοαστρονομίας, της γεωδαισίας και της φιλοσοφίας, με πλοηγό τον Κύπριο ερευνητή και ζωγράφο Γόρη Γρηγοριάδη.


Otoposenoadrwpos086

O τόπος εν ο άδρωπος. Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο στην ουσία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στο δάσος και από το δάσος. Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται στο Μουσείο του Ξύλου, όταν ανοίξει στο χωριό Κάμπος.


Entelechia
Εντελέχεια, του Σταύρου Παπαγεωργίου, με αφηγητή τον Γόρη Γρηγοριάδη.


Την τρίτη μέρα του φεστιβάλ (14/09 στη Λευκωσία, 13/09 στη Δερύνεια) θα προβληθούν τέσσερις μικρού μήκους ταινίες:


«Για το όνομα του Σπουργιτιού» του Κύρου Παπαβασιλείου, η οποία διαγωνίστηκε στο τμήμα ταινιών μικρού μήκους του 60ού Φεστιβάλ των Καννών και παρουσιάζει την περιπέτεια ενός ανθρώπου που χάνει το όνομά του και αναζητεί καινούργιο σε ειδικό «ονοματολόγο».


«Νανούρισμα»/Lullaby της Γιάννας Αμερικάνου, όπου παρακολουθούμε την ιστορία της Ινέσσας, καθώς κλειδώνεται μέσα στην τουαλέτα του καμπαρέ όπου δουλεύει ζητώντας λίγα λεπτά ησυχίας για να μπορέσει να καληνυχτίσει τη μικρή της κόρη στη Ρωσία.


«Η απόδραση της βασίλισσας», του Πέτρου Χαραλάμπους, για την μικρή Έλενα που ζει τη ζωή της σαν βασίλισσα στον φανταστικό της κόσμο.


«Pharmakon» του Ιωακείμ Μυλωνά, με πρωταγωνίστρια τη Στέλλα Φυρογένη σε ένα σουρεάλ σκηνικό, όπου φάρμακο μπορεί να είναι το γιατρικό αλλά και το δηλητήριο.


onomaspourgitiou
Για το όνομα του σπουργιτιού.


Lullabyweb

Νανούρισμα / Lullaby.


ApodrasiVasilissas01
H απόδραση της βασίλισσας.


2006_xr_Pharmakon-still-2

Pharmakon.


Το αφιέρωμα


Δύο Κύπριοι κινηματογραφιστές, ο Γιώργος Κατσούρης και ο Κώστας Φαρμακάς θα βρεθούν δικαίως στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ, με ένα αφιέρωμα όπου θα προβληθούν ταινίες αλλά και διαφημίσεις που γύρισαν οι ίδιοι στην Κύπρο. Έτσι, θα δούμε την δεκαπεντάλεπτη ταινία «Κύπρος ’74», την μεγάλου μήκους ταινία με τον επίκαιρο τίτλο «Ο ππαράς ο μασκαράς» και μια δεκάλεπτη προβολή διαφημίσεων.


Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, στις 16 Σεπτεμβρίου στη Δερύνεια.


+ Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι ταινίες θα προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους. Updates στη σελίδα της ΕΣΚ στο facebook /directors guild cyprus και στα τηλ. 99694407 και 99629257.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ