Απεβίωσε ο Σέιμους Χίνι, νομπελίστας ποιητής

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 30.8.2013

Στην ηλικία των 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας ποιητής Σέιμους Χίνι [Seamus Heaney], στο Δουβλίνο.


Ο Χίνι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές στην Ιρλανδία και διεθνώς, με τον Αμερικανό ποιητή Ρόμπερτ Λόουελ να τον χαρακτηρίζει ως «τον σημαντικότερο Ιρλανδό ποιητή από την εποχή του Γέιτς».


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε σοκαρισμένος από την είδηση του θανάτου του σπουδαίου ποιητή και εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια.


Λάτρης της φύσης, η ποίηση του Χίνι εστιάζει συχνά στα φυσικά τοπία και την ανθρώπινη επαφή με το περιβάλλον.


Το πρώτο από εννέα παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας, ο Σέιμους Χίνι γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1939 στην επαρχία Μόσμπον, στην κομητεία του Ντέρι.


Σπούδασε [και αργότερα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ.


Το 1972 αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στo Δουβλίνο και τη Βοστόνη, όπου δίδασκε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.


Διετέλεσε καθηγητής ποίησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1989 ως το 1994.


Το 1995 του απoνεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η είδηση τον είχε βρει στην Πελοπόννησο, μια Αρκαδία στην οποία, όπως έλεγε ο ίδιος, επιστρέφουν τόσο αυτός όσο και τα ποιήµατά του.


Ο νομπελίστας ποιητής, μεταφραστής και δοκιμιογράφος θεωρείτο ως ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή δημιουργούς διεθνώς.


Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα του: Η κυβέρνηση της γλώσσας [εκδόσεις Πατάκη], Το αλφάδι [εκδόσεις Ερμής]Τα ποιήματα του βάλτου [εκδόσεις Καστανιώτη] και Τα Αλφάβητα του Seamus Heaney [εκδόσεις Ιστός].


Συμμετείχε, επίσης, στον συλλογικό τόμο «Η Ελληνική Εμπειρία», μαζί με άλλους επτά διακεκριμένους ξένους συγγραφείς, από τρεις διαφορετικές ηπείρους, οι οποίοι συμμετείχαν τον Φεβρουάριο του 2004 σε Διεθνές Λογοτεχνικό Συμπόσιο στους Δελφούς.


Οι συγγραφείς μίλησαν σε αυτό τον τόμο όχι τόσο για την Ελλάδα όσο για τον εαυτό τους σε σχέση με την Ελλάδα, περιέγραψαν τη σημασία που είχε για τους ίδιους -για τη διαμόρφωσή τους ως συγγραφέων, για τη λογοτεχνική τους ταυτότητα- η επαφή και η επικοινωνία τους με τον ελληνικό κόσμο. Τόσο τον σύγχρονο όσο και τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.


Τον Σεπτέμβριο, ο Σέιμους Χίνι θα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο φεστιβάλ ποίησης On Home Ground, στη γενέτειρά του, στο νότιο Ντέρι.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ