Τα βρήκαν η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 24.7.2012

Η Νίκη Σταύρου πέτυχε μια μεγάλη νίκη για το μέλλον των Εκδόσεων Καζαντζάκη και την προβολή και διάδοση του έργου του μεγάλου διανοητή, εξομαλύνοντας τις πολύ κακές σχέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν.Καζαντζάκη και στον πατέρα της, Πάτροκλο Σταύρου.


Τέρμα οι αλληλοκατηγορίες και οι δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και στις Εκδόσεις Καζαντζάκη. Η Νίκη έφερε... την άνοιξη κι αυτή δεν είναι άλλη από την Νίκη Σταύρου, κόρη του Πάτροκλου Σταύρου, ιδιοκτήτη των Εκδόσεων Καζαντζάκη και μοναδικού δικαιούχου των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Καζαντζάκη.


Η απόσταση που χώριζε τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τον Πάτροκλο Σταύρου ήταν τεράστια για πολλά χρόνια. Ο Π. Σταύρου ήταν αδρανής ως προς την προώθηση του έργου του περίφημου Κρητικού διανοούμενου Νίκου Καζαντζάκη, και η Διεθνής Εταιρεία υποδείκνυε αυτή την αδράνεια με κάθε ευκαιρία.


Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, απ’ όταν η κόρη του 80χρονου σήμερα Πάτροκλου Σταύρου, Νίκη, ανέλαβε τις εκδόσεις, υπήρξε ουσιαστική βελτίωση στις εκδόσεις των βιβλίων του Καζαντζάκη αλλά και πολλές ενδείξεις για ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο μέλλον.


Έτσι, όταν στις 28 Φεβρουαρίου 2012 ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας, Γεώργιος Στασινάκης, συνάντησε την Νίκη Σταύρου σε εκδήλωση στην Αθήνα, μια νέα εποχή ξεκίνησε. Οι δύο συναντήθηκαν ξανά στις 29 Μαϊου στις εγκαταστάσεις των Εκδόσεων Καζαντζάκη, μέχρι που στην πρόσφατη έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, έδωσαν τα χέρια. Σε εκείνη τη συνάντηση, η Νίκη Σταύρου ζήτησε όπως δοθεί τέλος στις δικαστικές διαμάχες που χώριζαν τους δύο τόσα χρόνια. «Η Εταιρεία μας κι εγώ προσωπικά συμφωνούμε απόλυτα», αναφέρει σε επιστολή του προς την Νίκη Σταύρου ο Γεώργιος Στασινάκης. «Η πρότασή σας θα επιτρέψει την αρμονική συνεργασία στο μέλλον των Εκδόσεων Καζαντζάκη και της εταιρείας μας προς όφελος μιας καλύτερης προβολής και διάδοσης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη».


dekvprwti
Από αριστερά καθιστοί, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη [αριστερά], ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η Νίκη Σταύρου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσ/νίκη. Η εξομάλυνση των σχέσεων της Διεθνούς Εταιρείας με τις Εκδόσεις Στασινάκη συμπίπτει με την 55η επέτειο θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη.

Ενώνουν δυνάμεις


Ενθουσιασμένοι με την εξέλιξη δήλωσαν στο «Π» ο Γεώργιος Στασινάκης από τη Γενεύη και η Νίκη Σταύρου από την Αθήνα. «Με χαρά επιβεβαιώνω την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη», μας είπε η Νίκη Σταύρου, η οποία γνώριζε από μικρή τον κ. Στασινάκη, όταν έπαιζε πιάνο γι’ αυτόν και για την νονά της, Ελένη Καζαντζάκη. «Ο κ. Στασινάκης, αλλά και άλλα μέλη της εταιρείας, επισκέφθηκαν τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, όπου σε θετικό και εγκάρδιο κλίμα, συζητήσαμε για τις εκδόσεις των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας μας σε εκδηλώσεις τιμής για τον μεγάλο μας συγγραφέα», ανέφερε ακόμη η κ. Σταύρου, σημειώνοντας πως «στη θέση άγονων ανταγωνισμών που ανήκουν στο χθες, μπορούμε σήμερα να ενώσουμε ιδέες και δυνάμεις με ένα και μόνο στόχο: την παγκόσμια ακτινοβολία της σκέψης και του έργου του μεγάλου μας διανοητή. Ειδικά σε μια συγκυρία που η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα, η ένταση των προσπαθειών που απαιτούνται για να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο, επιβάλλει να υπερβούμε ό,τι αφαιρεί και διαιρεί, επενδύοντας σε ό,τι προσθέτει και πολλαπλασιάζει. Είναι πράξη ευθύνης απέναντι στη βαρύτιμη κληρονομιά του Νίκου Καζαντζάκη».



Θετικό βήμα


Ο κ. Στασινάκης δήλωσε ενθουσιασμένος, καθώς η συνεργασία πλέον ανάμεσα στις Εκδόσεις Καζαντζάκη και στη Διεθνή Εταιρεία «σημαίνει μόνο θετικά βήματα για την προώθηση του έργου του Καζαντζάκη». Όπως επισήμανε, «εμείς ως εταιρεία το μόνο στο οποίο επιμέναμε ήταν η κυκλοφορία επιμελημένων εκδόσεων για την καλύτερη δυνατή προβολή και διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Αφού γίνεται αυτό, δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε».



Τέλος στις δίκες


Η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο μέρη σημαίνει και τον τερματισμό κάθε δικαστικής διαμάχης που τους χώριζαν. Το μόνο, λοιπόν, που απομένει, είναι η υποβολή οριστικής παραίτησης –εκ μέρους του ενάγοντος Πάτροκλου Σταύρου (που τώρα εκπροσωπεί η κόρη του)- από τις αγωγές που είχαν ασκηθεί εναντίον μελών της Διεθνούς Εταιρείας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Νίκος Καζαντζάκης με τη σύζυγό του Ελένη, στο σπίτι τους στην Αντίμπ, 1954 [ΠΗΓΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ]


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ