Τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.7.2012

Η ταινία «Csak a szel» (Just the wind), μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας και Ουγγαρίας, η ιταλική ταινία «Io sono Li» (Shun Li and the Poet) και η ταινία «Tabu», μια συμπαραγωγή Πορτογαλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Βραζιλίας διεκδικούν το φετινό κινηματογραφικό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Και οι τρεις ταινίες προσεγγίζουν κρίσιμα θέματα με πρωτοτυπία και ευαισθησία.


tabu2

Η πολυσυζητημένη ταινία «Tabu» του Μιγκέλ Γκόμες είναι μια ασπρόμαυρη, χωρισμένη σε δύο μέρη ταινία. Το δεύτερο μέρος της είναι βωβό και αποτελεί στην ουσία μια άσκηση για τον Γκόμεζ, ο οποίος προσεγγίζει με ιδιαίτερο κινηματογραφικό τρόπο το θέμα του, για τον θάνατο μιας ιδιότροπης ηλικιωμένης γυναίκας και την αποκάλυψη ενός γεγονός που της συνέβη στην Αφρική πριν πολλά χρόνια.


Η ταινία διεκδικούσε τη Χρυσή Άρκτο στη φετινή Μπερλινάλε, όπως και η ταινία Just The Wind του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπένεντεκ Φλίγκαουφ, ο οποίος απέσπασε εν τέλει την Αργυρή Άρκτο και δύο ακόμη βραβεία στην Μπερλινάλε.
csak-a-szel

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Μαρίας που ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο παιδιά της σε μια καλύβα στο δάσος, μαζί με άλλους Ρομά. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.


Η ταινία Io Sono Li του Αντρέα Σέγκρε καταγράφει την ιστορία της Σουν Λι, η οποία εργάζεται σε ένα υφαντουργείο έξω από τη Ρώμη με στόχο να αποκτήσει χαρτιά παραμονής και να φέρει τον 8χρονο γιο της στην Ιταλία.
iosonoli
Όταν τη μεταθέτουν σε μια μικρή πόλη δίπλα στη θάλασσα, θα αναπτύξει φιλία με τον ψαρά Μπέπι, γεγονός που δυσαρεστεί τόσο την κινεζική όσο και την τοπική κοινότητα.


Ας σημειωθεί πως στη μακρά λίστα του LUX περιλαμβάνονταν η νέα ταινία των αδελφών Ταβιάνι με τίτλο «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» και του Γερμανού Κρίστιαν Πέτζολντ με τίτλο «Μπάρμπαρα».
Και οι τρεις ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας από τις 3 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου και ξανά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (16/10-18/11), κι οι Ευρωβουλευτές θα μπορούν να τις δουν και να αναδείξουν τη νικήτρια στις 20 Νοεμβρίου. Η απονομή του βραβείου LUX 2012 θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου σε ειδική τελετή από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ