Ο Λάρνακας της Λαπήθου σε ανθρωπολογική μελέτη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 31.7.2012

Μια ενδιαφέρουσα εργασία της Λίζας Δικωμίτη με τίτλο «Cyprus and Its Places of Desire: Cultures of Displacement among Greek and Turkish Cypriot Refugees», κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγγλική γλώσσα.


Πρόκειται για μια εθνογραφική έρευνα για την προσφυγική εμπειρία στην Κύπρο, η οποία επικεντρώνεται στις δύο ομάδες προσφύγων: τους Τ/Κ και τους Ε/Κ. Οι δύο ομάδες συνδέονται μέσα από τις ιστορίες εκτοπισμού τους σε ένα «επιθυμητό τόπο», ένα μικρό ορεινό χωριό στα βόρεια της Κύπρου.


lisa2


Το βιβλίο εστιάζει στο δέσιμο με αυτό το χωριό και από τις δύο ομάδες προσφύγων, εξετάζοντας πώς αυτή η σύνδεση μεταφράζεται σε μια σειρά από ερωτήματα για το δίκαιο και το άδικο, αλλά και με τον πόνο και με τη σημασία που δίνει σε όλα τα προαναφερθέντα η κάθε ομάδα.
Πρόκειται για το χωριό Λάρνακας της Λαπήθου, το οποίο μετά το 1974 μετονομάστηκε σε Κοζάν. Ο πόθος της επιστροφής και η επανασύσταση της κοινότητας για τους Ε/Κ δεν είναι σύμφωνη με την επιθυμία παραμονής και διατήρησης της κοινότητας, εκ μέρους των Τ/Κυπρίων. «Πρόκειται για μια σημαντική συμβολή στην ανθρωπολογία της Κύπρου και στην κοινωνιολογική κατανόηση των βίαιων εκτοπισμών», ήταν το σχόλιο του καθηγητή Πίτερ Λοΐζου για την εργασία της Δικωμίτη.


+ Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IB Tauris (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μελβούρνη) και μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο Moufflon ή να το παραγγείλετε διαδικτυακά εδώ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ