Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γκορ Βιντάλ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 1.8.2012

Στην ηλικία των 86 ετών, έπειτα από μια περιπετειώδη ζωή γεμάτη λογοτεχνία και άλλα τινά, απεβίωσε ο Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ.


Το τέλος τον βρήκε στο σπίτι του στο Χόλιγουντ, έπειτα από επιπλοκές από πνευμονία.


Ο Γκορ Βιντάλ γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1925 από ηθοποιό μητέρα και αθλητή πατέρα. Η μητέρα του έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ όταν ο Βιντάλ ήταν τριών ετών, χώρισε τον σύζυγο όταν ήταν δέκα, απέκτησε άλλους δύο συζύγους και είχε μακρόχρονη αλλά on and off σχέση με τον Κλαρκ Γκέιμπλ.


Ο Βιντάλ έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Williwaw» σε ηλικία 19 ετών, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Gore_Vidal
O Γκορ Βιντάλ στο φακό του Δημήτρη Γέρου.



Τριάντα χρόνια μετά, είχε ήδη γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, διηγήματα και δοκίμια, τα οποία του εξασφάλισαν όχι μόνο εμπορική επιτυχία, αλλά και πολλές τιμητικές διακρίσεις και τον έκαναν διάσημο.


Ανάμεσα σ' αυτά, το The City and the Pillar (1948), το οποίο αναστάτωσε την καθεστηκυία τάξη όταν κυκλοφόρησε ως ένα από τα πρώτα μεγάλα αμερικανικά μυθιστορήματα ομοφυλοφιλικών σχέσεων.


Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο, είχε πλούσια πολιτική δράση. Ως υποψήφιος των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για το Κογκρέσο [ο τυφλός παππούς του ήταν γερουσιαστής των Δημοκρατικών], πήρε τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο, με συγκριτικά στοιχεία μισού σχεδόν αιώνα πίσω.


Γνωστότερα έργα του είναι «Οι δύο αδερφές», «Ο καλύτερος», «Το λίκνισμα της βάρκας». Το θεατρικό του έργο με τίτλο «Επίσκεψη σε έναν πλανήτη» παίχτηκε στο Μπρόντγουεϊ σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.


Παρά την άστατη ζωή των γονιών του, ο Γκορ Βιντάλ έζησε με τον σύντροφό του, Χάουαρντ Ώστιν, για 52 συναπτά έτη, μέχρι τον θάνατο του Ώστιν το 2003.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ