Η ταινία Girl Rising προβάλλεται στην Κύπρο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.10.2013

Η ταινία Girl Rising προβάλλεται στην Κύπρο στις 11 Οκτωβρίου, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία.


Το έργο υπογράφει σκηνοθετικά ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρίτσαρντ Ι. Ρόμπινς, ο οποίος φέρνει στο φως τις ιστορίες εννέα κοριτσιών απ' όλο τον κόσμο καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν απίστευτες δυσκολίες για να πετύχουν το όνειρό τους για μόρφωση.


Ως αφηγητές συμμετέχουν στην ταινία οι Κέιτ Μπλάνσετ, Σελίνα Γκόμεζ, Αν Χάθαγουεϊ, Σάλμα Χάγιεκ, Αλίσια Κις, Λίαμ Νίσον, Μέριλ Στριπ κ.ά.


Προβολές στην Κύπρο


Η πρώτη προβολή θα γίνει την Διεθνή Ημέρα Κοριτσιών για να τονίσει το γεγονός ότι σε 66 εκατομμύρια κορίτσια σχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή αρνείται το δικαίωμα της εκπαίδευσης.


Η ταινία θα προβληθεί τον Νοέμβριο στα K-Cineplex ενώ θα μεταδοθεί στην κρατική τηλεόραση και θα γίνουν προβολές σε σχολεία και πανεπιστήμια.


girl_rising3
girl_rising1
girl_rising4

Το σκεπτικό


Η άρνηση πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα κορίτσια έχει μια καταστροφική επίδραση στις προοπτικές και ευκαιρίες των κοριτσιών, στις οικογένειές τους και στην ευρύτερη κοινότητα.


Αφήνει επίσης τα κορίτσια επιρρεπή στην καταπίεση και την εκμετάλλευση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.


Η προβολή αποτελεί την αρχή μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από την παιδεία.


Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό για τη διαφορά που μπορεί να κάνει η εκπαίδευση στις δοκιμασίες φτωχών και ιδιαίτερα ευάλωτων κοριτσιών.


Η World Vision


Οι προβολές θα λειτουργήσουν επίσης και ως έρανος για να βοηθήσουν τη δουλειά που κάνει η World Vision με κορίτσια που ζουν στη φτώχεια σε όλο τον κόσμο. Δύο από τα κορίτσια-πρωταγωνιστές στην ταινία, επωφελούνται από τα προγράμματα του διεθνούς οργανισμούς, ο οποίος στοχεύει στην εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας.


Η σειρά εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.


girl_rising5

Πώς ξεκίνησε


Η ιδέα για το 10x10* και η έμπνευση για το Girl Rising ξεπρόβαλαν όταν σε μια ομάδα δημοσιογράφων υποβλήθηκε η πολύ δύσκολη ερώτηση: Πώς εξαλείφεται η παγκόσμια φτώχεια;

Ενόσω η ομάδα μιλούσε με ειδικούς της πολιτικής στον διεθνή χώρο, επαγγελματίες της ανάπτυξης και ηγέτες με χρόνια εμπειρίας στην εξάλειψη της φτώχειας, διαφάνηκε μια απλή αλήθεια: Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι η επένδυση με τη μεγαλύτερη απόδοση που θα μπορούσε να γίνει για να σπάσει ο κύκλος της φτώχειας.

Αν ένα κορίτσι είναι μορφωμένο, είναι πολύ πιο πιθανό ότι θα παντρευτεί πιο αργά, θα κάνει λιγότερα παιδιά και θα αποφύγει να μολυνθεί από HIV/AIDS.


Μεγαλώνοντας, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να είναι θύμα οικογενειακής βίας και πιθανώς να συμμετέχει σε κοινωνική ηγεσία. Θα κερδίζει περισσότερα χρήματα. Επιπρόσθετα, μια μορφωμένη μητέρα έχει περισσότερες πιθανότητες να εκπαιδεύσει εξίσου τα παιδιά της, παραδίνοντας την ευμάρεια και την ευκαιρία στην επόμενη γενιά.

«Είναι συναρπαστικό να είναι κανείς δραστήριος συνεργάτης σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία που θέλει να βάλει τα κορίτσια στο σχολείο και να βοηθήσει να βελτιωθούν οι ζωές και οι μελλοντικές τους προοπτικές», λέει η Κόνι Λένεμπεργκ, Περιφερειακή Διευθύντρια της World Vision International.

«Η World Vision έχει ως δέσμευσή της να ενδυναμώσει τα κορίτσια μέσω της εκπαίδευσης, και το Girl Rising βάζει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην πολύ δυνατή αλλαγή που μπορεί να επιφέρει η εκπαίδευση», αναφέρει η Κλερ Σέντον, Περιφερειακή Διευθύντρια Τομέα Υποστήριξης της World Vision.

«Προβάλλοντας το Girl Rising, βοηθούμε να διαδοθεί το μήνυμα ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην προαγωγή αυτού του μηνύματος στα διεθνή φόρουμ και επίσης μέσω των ιδίων της των προσπαθειών για Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια», δηλώνει με τη σειρά του ο Πέτρος Φλωρίδης, Εκτελεστικός Λειτουργός της World Vision Κύπρου.



* Το 10x10 ιδρύθηκε από βραβευμένους δημοσιογράφους του The Documentary Group και της Vulcan Productions του Πολ Γκ. Άλεν, μαζί με την Intel Corporation ως στρατηγικού συνεργάτη.


Το 10x10 χτίζεται στη βάση συνεργασιών με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), διαμορφωτών πολιτικής και οργανισμών βάσης –όλοι εργαζόμενοι για να αλλάξουν μυαλά, ζωές και πολιτικές.


Ο συνασπισμός ΜΚΟ του 10x10 περιλαμβάνει ένα δίκτυο που κάνει τη μεγάλη διαφορά και αποτελείται από προασπιστές και πρωτοπόρους της εκπαίδευσης των κοριτσιών.


Αυτοί οι οργανισμοί προσφέρουν υπηρεσίες που αλλάζουν τη ζωή των κοριτσιών κάθε μέρα, και είναι μεταξύ των καλύτερων επαγγελματιών του είδους τους. Η ταινία Girl Rising του 10x10, αποκτήθηκε από το CNN Films και θα μεταδοθεί από το CNN.



ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ