Maniera Cypria μέχρι τις 12 Αυγούστου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.8.2012

Η πλούσια ιστορία της Κύπρου αποτελεί το σκηνικό για τους σύγχρονους καλλιτέχνες του νησιού, οι οποίοι δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για τα αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης επαρχίας Λεμεσού στην έκθεση Maniera Cypria, η οποία παρουσιάζεται στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό.


«Η έκθεση δείχνει ότι η πολιτιστική ζωή στην Κύπρο έχει μια συνέχεια μέσα από την ιστορία, καθώς επίσης και ότι η Κύπρος είναι ένα νησί που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση των πολιτισμών γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα», εξηγεί η δρ Μαρία Χατζηκωστή, διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, με του οποίου την άδεια εκτίθενται τα αρχαιολογικά αντικείμενα.


MANIERA2
MANIERA3
MANIERA4
MANIERA6
MANIERA5
MANIERA7
Όλα τα εκθέματα ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Λεμεσού, σε περιοχές όπως η Αμαθούντα, ο Πύργος, η Ερήμη, η Επισκοπή και το Κούριο.


«Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν αντικείμενα της αρχαίας ιστορίας μας και να αντιληφθούν την καλλιτεχνική τους αξία. Θεωρώ ότι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως παρόμοιες ιδέες και καλλιτεχνικές εκφράσεις επανεμφανίζονται στο σήμερα. Όχι μέσα από μιμήσεις , αλλά μέσα από την εμπειρία ενός κοινού πολιτιστικού περίγυρου», προσθέτει η διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων.


«Είναι η πρώτη φορά που εκθέτουμε τόσο μεγάλο αριθμό εμβληματικών αντικειμένων από την Αρχαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη περίοδο υπό την ίδια στέγη», σημειώνει η Κάθριν Λουίς Νικήτα, διευθύντρια του Κέντρου Ευαγόρας Λανίτης.


Η έκθεση συμπληρώνεται με έργα σύγχρονης τέχνης τριάντα καλλιτεχών: Άγγελος Μακρίδης, Χέλεν Μπλακ, Νίκος Χαραλαμπίδης, Σάββας Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Χρυσοχός, Μαριάννα Κωνσταντή, Τζον Κόρμπριτζ, Χρίστος Φουκαράς, Θεόδουλος Γρηγορίου, Δημητράκης Γεροκώστας, Γιώτα Ιωαννίδου, Ελίνα Ιωάννου, Κυριάκος Καλλής, Λία Λαπίθη, Μαρία Λοϊζίδου, Αντώνης Νεοφύτου, Ελένη Νικοδήμου, Λευτέρης Ολύμπιος, Στας Παράσκος, Κύπρος Πέρδιος, Χριστόφορος Σάββα, Ρένος Στεφανή, Γιώργος Σκοτεινός, Σωκράτης Σωκράτους, Λευτέρης Τάπας, Σούζαν Βάργκας και Παναγιώτης Βιττής.


+ Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας 10:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00. Το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη βρίσκεται έναντι του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού.


ΠΗΓΗ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: cy2012.eu

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ