Εξπρές της Μεσογείου | Μουσική συνάντηση στα Κύπρια

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.8.2012

Μουσικοί από την Ελλάδα, τον Λίβανο και την Ιταλία συμπράττουν επί σκηνής και παρουσιάζουν τις μουσικές συνάφειες της Μεσογείου.



Το πρωτοπόρο μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» συναντά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, για δύο συναυλίες οι οποίες θα δοθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κύπρια 2012. Οι συναυλίες φέρουν τον τίτλο Mediterranean Express και θα δοθούν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και στο Θέατρο Ριάλτο αντίστοιχα.



Ακούστε τους εδώ



Συνάντηση κορυφής
Μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε την φωνή της σπουδαίας Μαρίας Φαραντούρη, καθώς θα τη συνοδεύουν κορυφαίοι μουσικοί, θεωρείται η συνεργασία τους σε αυτές τις συναυλίες. Οι Εν Χορδαίς είναι ένα μουσικό σχήμα που ακούσαμε και στην Κύπρο χάρη στη στενή συνεργασία του με το Θέατρο Ριάλτο στο πλαίσιο του ετήσιου Έθνικ Φεστιβάλ. Αποτελείται από βιρτουόζους σολίστες που επικεντρώνονται στις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Στις συναυλίες Mediterranean Express συμπράττουν με τη Φαραντούρη και παρουσιάζουν τη δημιουργική εξέλιξη της μουσικής κληρονομιάς της Μεσογείου αλλά και τη συνάντησή της με τις Μουσικές του Κόσμου και την Ethno-Jazz.


en chordes
Το σχήμα Εν Χορδαίς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Το σχήμα Εν Χορδαίς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Για τη Μεσόγειο
Το ενδιαφέρον τόσο της Φαραντούρη όσο και του σχήματος Εν Χορδαίς για τη μουσική της περιοχής μας είναι κοινό. Ως γνωστόν, η Μαρία Φαραντούρη αναδείχθηκε η ιδανική ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη, ωστόσο έπαιξε σπουδαίο ρόλο και στο κίνημα για την αναβίωση της ελληνικής μουσικής. Ακριβώς αυτό το ενδιαφέρον και η αγάπη της για τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου γέννησε τη συνεργασία με το «Εν Χορδαίς», με πρώτη τους κοινή συναυλία στην κατάμεστη συναυλιακή αίθουσα του Παρισιού SallePleyel, το 2011.
Η επιτυχία ήταν δεδομένη, αν συνυπολογίσει κανείς πως και το «Εν Χορδαίς» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον καταξιωμένα μουσικά σχήματα στον χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου.


Στις συναυλίες στην Κύπρο συμμετέχει και η Ghada Shbeir, από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής, κάτοχος του β’ βραβείου στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αραβικής Μουσικής στο Κάιρο το 1997, ενώ τo 2007 βραβεύτηκε από το BBC3 ως η καλύτερη μουσικός της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Την ακούσαμε και στην Κύπρο, σε κοινή συναυλία με τους «Εν Χορδαίς».


Οι συντελεστές
Το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς αποτελούν οι Κυριάκος Πετράς στο βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης στο ούτι, Άλκης Ζοπόγλου στο κανονάκι, Πέτρος Παπαγεωργίου στο τουμπελέκι, μπεντίρ, νταούλι και Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι. Εκτός από τη Μαρία Φαραντούρη, συμπράττουν με το σχήμα η Ghada Shbeir, ο Ιταλός Cristiano Constandin στη βιόλα ντα γκάμπα και ο Γιώργος Κοκκινάκης στο πιάνο. Συμμετέχουν επίσης Χορωδοί από την Πρότυπο Σχολή Ψαλτικής και Μουσικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση του Λεύκιου Δημοσθένους. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος έχει ο  Κυριάκος Καλαϊτζίδης.
«Οι μουσικοί συμπράττουν επί σκηνής και καταδεικνύουν τόσο τη μουσική συνάφεια των μεσογειακών παραδόσεων και την καλλιτεχνική αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτισμών τους στην πορεία μιας μακράς ιστορικής συνύπαρξης, όσο και τη διάθεση μέσω της τέχνης και της συνδημιουργίας να άρουν στερεότυπες προκαταλήψεις που φαλκιδεύουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα για τις συναυλίες.


+ Στις 15 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και στις 16 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 77777745 και www.rialto.com.cy.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ