Η πουά τέχνη της Γιαγόι Κουσάμα, στον κόσμο της μόδας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.8.2012

Επιλέγοντας να ζει σε ψυχιατρική κλινική από τη δεκαετία του '70, η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης Γιαγόι Κουσάμα είναι πια αναγνωρισμένη ως μια μεγάλη μορφή στον χώρο των εικαστικών τεχνών διεθνώς.


Στην πιο πάνω φωτογραφία απεικονίζεται το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεργασίας της με τον οίκο Louis Vuitton, στη Σιγκαπούρη. Οι αναγνωρίσιμες κουκίδες που κατακλύζουν τα έργα της έχουν κατακτήσει, έτσι, και τον χώρο της μόδας.


Η 83χρονη σήμερα Κουσάμα, το στούντιο της οποίας βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά από την κλινική όπου διαμένει από το 1977, απασχολεί αυτή την εποχή όχι μόνο τον κόσμο της μόδας αλλά και των τεχνών, παρουσιάζοντας μια σειρά από αναδρομικές εκθέσεις στο Pompidou Centre στο Παρίσι, στην Tate Modern στο Λονδίνο και από τις 12 Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Whitney Museum στην Νέα Υόρκη.


Η Γιαγόι Κουσάμα έζησε μια ενδιαφέρουσα αλλά και τραγική ζωή. Από μικρή είχε παραισθήσεις και εμμονές, με τάσεις αυτοκτονίας. Η ίδια αναφέρει πως μικρή κακοποιήθηκε από την μητέρα της.


Το πρώτο της έργο όπου εμφανίζονται κουκκίδες δημιουργήθηκε όταν ήταν 10 ετών.


Εγκατέλειψε το Τόκυο στην ηλικία των 27 ετών και βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου σύντομα βρέθηκε στην κοινότητα των avant-garde καλλιτεχνών. Τις χρονιές 1967-69 έκανε περφόρμανς κατά τις οποίες έβαφε κουκκίδες στο σώμα των περφόρμερ της.


Το 1973 επέστρεψε στην Ιαπωνία, καθώς ήταν πολύ άρρωστη. Εντάχθηκε σε πρόγραμμα παρακολούθησης σε ψυχιατρική κλινική όπου οικειοθελώς παραμένει έκτοτε. Συχνά λέει πως «αν δεν έκανα τέχνη, θα είχα αυτοκτονήσει εδώ και καιρό».


dots3


dots2
H Γιαπωνέζα καλλιτέχνης κάθεται δίπλα στην Κολοκύθα της, μια από τις πιο γνωστές εγκαταστάσεις της, το 1998.

dots4
Ένα σκάκι από κολοκύθες με βούλες βρέθηκε να δημοπρατείται το 2009 στο Χονγκ Κονγκ με τιμή εκτίμησης 123-168 χιλιάδες δολάρια.

dots5
1η Αυγούστου 2012: στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο στούντιό της, η Γιαγόι Κουσάμα φορά μια φωτεινή κόκκινη περούκα [που συνηθίζει να φοράει σε κάθε της εμφάνιση] και μια εσάρπα με κουκκίδες, της Louis Vuitton.

dots6
Φωτογραφημένη ανάμεσα στην εγκατάστασή της με τίτλο «Hi, Konnichiwa (hello)», το 2004, στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης “KUSAMA TRIX” στο Mori Art Museum του Τόκιο.

Japan Polka Dot Artist
Εκεί απ' όπου όλα ξεκίνησαν: η Γιαγόι Κουσάμα ποζάρει με ένα άλογο στη διάρκεια του χάπενινγκ «Horse Play» στο Γούντστοκ, το 1967.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ARTDAILY.ORG | ΑSSOCIATED PRESS 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © Yayoi Kusama Studio Inc


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ