Οι «αυτόχειρες» του Γκόρμλεϊ στις οροφές του Σάο Πάολο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 10.8.2012

Ακολουθώντας την έκθεση -και τον πανικό που σκόρπισε- στη Νέα Υόρκη, ο εικαστικός Άντονι Γκόρμλεϊ παρουσιάζει την δουλειά του στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, τοποθετώντας ανθρώπινες φιγούρες στην οροφή κτηρίων.


Και όχι μόνο. Η «κατάληψη» 31 οροφών στο κέντρο της πόλης είναι μέρος της έκθεσης του Βρετανού καλλιτέχνη με τίτλο Still Being, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας της Βραζιλίας.


Ο βραβευμένος με Turner καλλιτέχνης, ξόδεψε ήδη τέσσερις δεκαετίες εξερευνώντας το ανθρώπινο σώμα και τον τρόπο με τον οποίο αντικατοπτρίζεται σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους.


Προκαλώντας τους θεατές, ο Γκόρμλεϊ τοποθέτησε για πρώτη φορά ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος [βασισμένες στο σώμα του ιδίου] στο Λονδίνο το 2007. Τρία χρόνια αργότερα, συντάραξε τους Αμερικανούς τοποθετώντας στις οροφές της Νέας Υόρκης τις φιγούρες του. Οι θεατές τρομαγμένοι έπαιρναν τηλέφωνο στους αστυνομικούς σταθμούς και ανέφεραν πως κάποιος ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει.


Την ίδια αντίδραση είχαν και οι Βραζιλιάνοι.


gormley7
gormley6
gormley9
gormley8
gormley3
gormley5
gormley11



Ο ίδιος πάντως δεν είχε πρόθεση να τρομάξει τους θεατές. «Αν σκέφτονται τον θάνατο και την αυτοκτονία, πρόκειται για μια λυπηρή αντανάκλαση στην ανθρώπινη εξέλιξη», είπε.


Η εν λόγω σειρά έργων του Γκόρμλεϊ έχει τίτλο Event Horizon. Παρουσιάζονται επίσης έργα από τις σειρές Amazonmian Field, Critical Mass και Breathing Room.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AFP


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ