Νέο τραγούδι από τις Pussy Riot κατά του Πούτιν

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.8.2012

Την ημέρα της ανακοίνωσης της καταδίκης τριών μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, οι υπόλοιπες γυναίκες του γκρουπ κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Ο Πούτιν Ανάβει Φωτιές».






Στις 17 Αυγούστου, οι τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Μόσχας σε δύο χρόνια φυλάκιση ως «ένοχες για χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος».


Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, η Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, καταδικάστηκαν επειδή τον Φεβρουάριο τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα, ζητώντας από την Παναγία να τον απομακρύνει από την εξουσία. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει νωρίτερα να επιβληθεί ποινή τριών ετών φυλάκισης στις τρεις γυναίκες. Η ανώτατη ποινή για χουλιγκανισμό είναι επτά χρόνια κάθειρξη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Putin VS Pussy Riot - μια ανάλυση



Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρίνα Σίροβα δήλωσε ότι «η Τολοκονίκοβα, η Αλεξίνα και η Σαμούτσεβιτς διέπραξαν μια πράξη χουλιγκανισμού, παραβίασαν τη δημόσια τάξη δείχνοντας προφανή έλλειψη σεβασμού για την κοινωνία».


«Οι πράξεις των γυναικών ήταν ιερόσυλες, βλάσφημες και παραβίασαν τους κανόνες της Εκκλησίας», πρόσθεσε. Η δικαστής μάλιστα τόνισε πως οι κατηγορούμενες δεν έδειξαν καμία «μεταμέλεια», επαναλαμβάνοντας παράλληλα τα επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής.


«Είναι ντροπή! Είναι άδικο!», φώναξαν πολλοί που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν η πρόεδρος ανακοίνωσε την ποινή των τριών γυναικών. Η κ. Τολοκονίκοβα χαμογέλασε ειρωνικά όταν άκουσε την ποινή της.


Συγκεντρώσεις υπέρ
Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις υπέρ των Pussy Riot ξεκίνησαν ήδη στη Ρωσία και σε πολλές άλλες σε πόλεις του εξωτερικού, από τη Βαρσοβία και το Σίδνεϊ ως το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.


Πριν καν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, μία από τις δικηγόρους των τριών γυναικών, η Βιολέτα Βόλκοβα, είχε δηλώσει: «Θα ασκήσουμε έφεση σε οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στα διεθνή δικαστήρια».


Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς την «απόπειρα φίμωσης των τριών γυναικών» από την κυβέρνηση.


«(Η απόφαση) έχει στόχο να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε οποιονδήποτε άλλο τολμήσει να επικρίνει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του», είπε σε τηλεφωνική της συνέντευξη εκπρόσωπος της οργάνωσης.


Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει τις γυναίκες «φυλακισμένες συνείδησης», επισημαίνοντας ότι κρατούνται απλώς και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου, ενώ επισημαίνει ότι «έχουν εκφράσει τις απόψεις τους ειρηνικά». Η μη κυβερνητική οργάνωση ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τα μέλη των Pussy Riot «αμέσως και χωρίς όρους».


Στην καταδίκη των τριών γυναικών αντέδρασαν με επικριτικές δηλώσεις τους και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που έκανε λόγο για «υπερβολική ετυμηγορία».


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ