Εγκαινιάστηκε το Μουσείο του Νίκου Κουρούσιη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.10.2013

Δεν έλειπε κανείς από τα εγκαίνια του Μουσείου του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης, το βράδυ της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου στο χωριό Μιτσερό.


Σ' αυτό το μουσείο θα μπορεί να δει κανείς έργα του εικαστικού Νίκου Κουρούσιη από τα πρώτα στάδια της πορείας του -τόσο στον χώρο της τέχνης όσο και του θεάτρου- μέχρι και τα πιο πρόσφατα.


Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκου Κενεβέζου, στα εγκαίνια του Μουσείου:



«Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του 'Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης' για να τελέσω τα εγκαίνια του Μουσείου του Ιδρύματος, εδώ, στη γενέτειρα του καλλιτέχνη, το Μιτσερό.


Ο Νίκος Κουρούσιης δίκαια συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Κύπριους καλλιτέχνες, ανήκοντας σε εκείνη τη μικρή ομάδα δημιουργών οι οποίοι εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 και με το ρηξικέλευθο έργο τους ανανέωσαν το περιεχόμενο της σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, συγχρονίζοντάς το με το παγκόσμιο εικαστικό γίγνεσθαι.

Ιδιαίτερα, οι αναζητήσεις του Νίκου Κουρούσιη συνιστούν καίρια τομή στο γενικότερο μορφοπλαστικό λεξιλόγιο εκείνης της περιόδου, δεδομένου ότι ήδη από τη δεκαετία του 1970 δημιουργεί   κατασκευές – περιβάλλοντα στο χώρο, εμπλέκοντας στο έργο του τον ευρύτερο φυσικό χώρο, με τον οποίο το έργο δημιουργεί μια δυναμική σχέση.

Η συνεχής και χωρίς επανάπαυση εξερεύνηση νέων εκφραστικών μέσων οδήγησε τον Νίκο Κουρούσιη και στην υιοθέτηση της τεχνολογίας και της ενσωμάτωσής της στα έργα του, αφού υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης ο οποίος εγκολπώθηκε τις εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρει το video.

Σήμερα, η προσφορά του Νίκου Κουρούσιη στην Κυπριακή Τέχνη λαμβάνει μια νέα μορφή. Το Μουσείο του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης, το οποίο εγκαινιάζουμε απόψε, στεγάζει έργα του καλλιτέχνη από όλες τις δημιουργικές περιόδους του, συγκεντρώνοντας σε ένα χώρο σχέδια, ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, εγκαταστάσεις video, φωτογραφία και σκηνογραφία.


Η ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης καταφάσκει, ταυτόχρονα, τις δημιουργικές δυνατότητες των Κύπριων καλλιτεχνών και αυτό, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, είναι ανάσα αισιοδοξίας την οποία όλοι μας έχουμε απόλυτη ανάγκη. Αποτελεί, άλλωστε, κοινό τόπο η διαπίστωση πως η Τέχνη και τα επιτεύγματά της, σε κάθε τους έκφανση, είναι η εναργέστερη απεικόνιση της ψυχικής υπόστασης του κάθε λαού και το αποτελεσματικότερο μέσο ενσάρκωσης της ύπαρξής του.

Ιδωμένες στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες όπως το Μουσείο του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης παρέχουν το τόσο απαραίτητο έρεισμα πάνω στο οποίο μπορούμε, ως Κοινωνία, να βασιστούμε και να αντλήσουμε τη δύναμη για να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας.

Με τις σκέψεις αυτές, εγκαινιάζω το Μουσείο του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης συγχαίροντας, παράλληλα, το γεννήτορά του και του εύχομαι πολλά χρόνια δημιουργικής προσφοράς».



ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ