Θέμα επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα τέθηκε στην Ουνέσκο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 22.8.2012

Θραύσματα του Παρθενώνα από τον γλυπτό του διάκοσμο κυρίως, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εάν επιτευχθεί η συνεργασία που εισηγήθηκε στην τελευταία σύνοδο της Ουνέσκο τον περασμένο Ιούνιο το Μουσείο Ακρόπολης.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος και είναι ανεξάρτητο από το πάγιο και διαρκές αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αναφέρεται ακόμη πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, εισηγήθηκε το ειδικό αίτημα για μία κατ΄αρχάς επανένωση «αδέσποτων» θραυσμάτων τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με τα γλυπτά που εκτίθενται στην Αθήνα.


Έτσι, ενδέχεται το ερχόμενο Φθινόπωρο να επισκεφτούν την Αθήνα εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να δουν ιδίοις όμμασι την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα και να σχηματίσουν τη δική τους άποψη για την δυνατότητα επανατοποθέτησης θραυσμάτων που βρίσκονται στο λονδρέζικο Μουσείο, στα σημεία απ' όπου λείπουν.


Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι η επανάκτηση της συνολικής εικόνας ενός γλυπτού, ακόμη και με την προσθήκη ενός μικρού σπασμένου μαρμάρου είναι θέμα, πρώτα απ΄ όλα, επιστημονικής δεοντολογίας.


Τα θραύσματα αφορούν σε μικρά μέρη από τη μετόπη όπως το μέρος ποδιού μιας Λαπίθιδος ή το τμήμα στήθους ενός πολεμιστή. Αλλά και μικρότερα κομμάτια που βρίσκονται σκορπισμένα και θα μπορούσε να συμπληρώσουν ιδανικά τις μετόπες που σώζονται.


Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν αρχίσει να επιστρέφονται στην Ελλάδα κάποια θραύσματα, από άλλες χώρες, τα οποία βρίσκονταν είτε στα χέρια ιδιωτών ή μουσείων.


ΠΗΓΗ: tovima.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ