Misery | από τη μεγάλη οθόνη στη σκηνή του Σατιρικού

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 22.8.2012

Με το έργο «Misery», του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Κινγκ, θα κάνει αρχή στη νέα θεατρική σεζόν το Σατιρικό Θέατρο.


Τρία πολύ προσεκτικά επιλεγμένα έργα θα ανεβούν στην Κεντρική, στην Πάνω και Κάτω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, δείχνοντας πως το Σατιρικό ετοιμάζεται για μία σημαντική και «γεμάτη» σεζόν.


Στόχος, η προσέλκυση κοινού στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, σε μία δύσκολη περίοδο για τον πολιτισμό και τη θεατρική τέχνη ειδικότερα. Κι αυτό γιατί ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, οι επιχορηγήσεις συρρικνώνονται και το κοινό δεν ξέρει τι να επιλέξει.


Αρχή με Στίβεν Κινγκ
O Χρίστος Ζάνος σκηνοθετεί την Πόπη Αβραάμ και τον Νίκο Νικολαΐδη στο έργο «Misery» του Στίβεν Κινγκ, το οποίο διασκεύασε για το θέατρο ο Σάιμον Μουρ. Αυτή τη διασκευή χρησιμοποιεί και το Σατιρικό για την πρώτη παραγωγή της θεατρικής σεζόν 2012-2013, η οποία θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο.
Το «Misery» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1990, σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ, με πρωταγωνιστές τους Κάθι Μπέιτς και Τζέιμς Κάαν. Μάλιστα η Μπέιτς [αρχική φωτογραφία] κέρδισε βραβείο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο έργο, το οποίο μας μεταφέρει σε μια ατμόσφαιρα τρόμου, όταν η Misery πεθαίνει μετά τη γέννα του παιδιού της.
Τα σκηνικά του έργου θα αναλάβει ο Χάρης Καυκαρίδης και τη μουσική επιμέλεια η Τζωρτζίνα Τάτση.


Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου, στην Κάτω Σκηνή του Σατιρικού.

Συνέχεια με κωμωδία
Σειρά στον προγραμματισμό του Σατιρικού θα πάρει στις 3 Νοεμβρίου η κωμωδία «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», του γνωστού συγγραφικού διδύμου Ρέππα-Παπαθανασίου. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη και θα το δούμε στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού ερμηνευμένο από τους Πόπη Αβραάμ, Μαριάννα Καυκαρίδου, Βασίλη Μιχαήλ, Φώτη Αποστολίδη και Στέλλα Φιλιππίδου μεταξύ άλλων. Ο Κώστας Καυκαρίδης υπογράφει τα σκηνικά και η Ρέα Ολυμπίου τα κοστούμια.
Η ιστορία του έργου κινείται στα γνωστά μονοπάτια των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου: Η Πένη και ο Λυκούργος είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι που ζει σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη της κεντρικής Ελλάδας. Έχουν μία μοναχοκόρη, τη Λίζα, η οποία σπουδάζει στο Λονδίνο. Ζουν σε ένα περιβάλλον νεοπλουτίστικης πολυτέλειας και το όνειρό τους είναι να δουν την κορούλα τους αποκατεστημένη με έναν καλό γαμπρό. Όταν η Λίζα έρχεται από το Λονδίνο με το αγόρι της, τον όμορφο και ευγενικό Άλφρεντ, όλα βαίνουν καλώς μέχρι τη στιγμή που η οικογένεια μαθαίνει πως δεν είναι Άγγλος αλλά Αλβανός.

Πολιτικό θέατρο
Στις 15 Νοεμβρίου, το Σατιρικό θα ανεβάσει στην Πάνω Σκηνή το σημαντικό από πολλές απόψεις έργο «Ο Θάνατος και η Κόρη» του Αριέλ Ντόρφμαν. Πρόκειται για ένα κείμενο τοποθετημένο στη Χιλή της Μεταπολίτευσης, όπου μια πρώην πολιτική κρατούμενη, βασανισμένη στα χρόνια της δικτατορίας, ανακαλύπτει την ταυτότητα του βασανιστή της κι αποφασίζει να αποδώσει μόνη της δικαιοσύνη.
Τη σκηνοθεσία του έργου για το Σατιρικό Θέατρο ανέλαβε ο Στέλιος Καυκαρίδης, ενώ τα σκηνικά και κοστούμια θα φιλοτεχνήσει ο Μίκης Λοΐζου. Δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο, τα ονόματα των ηθοποιών που θα αναλάβουν τους δύσκολους ρόλους του έργου.

Για τους μικρούς θεατρόφιλους
«Ο Μαγικός Αυλός», η τελευταία όπερα του Μότσαρτ, είναι η πρώτη παραγωγή του Σατιρικού για τη νέα σεζόν, η οποία απευθύνεται στους λιλιπούτειους θεατρόφιλους και όχι μόνο. Πλούσιος σε συμβολισμούς, ο «Μαγικός Αυλός» ανεβαίνει από την Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ελλαδίτη Θανάση Θεολόγη.


Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στο ρόλο της Μίζερι, που χάρισε στην Κάθι Μπέιτς το Όσκαρ Ερμηνείας το 1990, θα δούμε την Πόπη Αβραάμ.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ