Rethinking Crisis | από τη Θεσσαλονίκη στη Βενετία

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.8.2012

Φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κέρδισαν -αντί καλλιτεχνών- μια θέση στη 15η έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης Open, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 30 Αυγούστου στο Λίντο της Βενετίας.



Με το πολύπτυχο πρότζεκτ που φέρει τον τίτλο Rethinking Crisis, φοιτητές από διάφορες σχολές του ΑΠΘ θα συζητήσουν τη σημερινή πολύπλευρη κρίση και θα καταθέσουν τα ερωτήματά τους μέσα από ένα συνολικό έργο που περιλαμβάνει μουσικές, ηχητικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, αρχιτεκτονικές, μουσειολογικές και εικαστικές παρεμβάσεις.

Αυλαία με Γιόκο Όνο
Έχοντας αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση με Έλληνες καλλιτέχνες, οι διοργανωτές της διεθνούς Open παρουσιάζουν τη φετινή 15η έκδοση σε ανοιχτούς χώρους στα νησιά Λίντο (όπου πραγματοποιείται και το φεστιβάλ της Βενετίας που ξεκινά την Τετάρτη) και Σαν Σέρβολο. Συνεργάζονται δε με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και τον επιμελητή Χρήστο Σαββίδη.
Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο ένα από δύο ειδικά πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν στην έκθεση: το πρώτο πρότζεκτ αφορά τα ογκώδη γλυπτά του Κορεάτη Λιμ Ντονγκ-Λακ και το δεύτερο σε μια σειρά από υφασμάτινες σημαίες, στο πλαίσιο του πρότζεκτ της Γιόκο Όνο «It’s Time For Action».

Σαλονίκη - Βενετία
Φοιτητές από όλα τα τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών, το τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία» της Πολυτεχνικής Σχολής θα συμμετάσχουν στη φετινή Open. Κερδίζουν έτσι μια θέση σε μια επίλεκτη λίστα καλλιτεχνών που πέρασαν κατά καιρούς από τη διεθνή εικαστική διοργάνωση. Μεταξύ αυτών η Λουίζ Μπουρζουά, ο Κιθ Χέρινγκ και πολλοί άλλοι.


Με αφετηρία και αφορμή την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη,φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ σχολιάζουν κριτικά τις έννοιες της απόρριψης και του εγκλεισμού, του μιάσματος και της κάθαρσης. Αυτό αποφασίστηκε σε σχέση και με τον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί η δράση, το νησί Σαν Σέρβολο. Το συγκεκριμένο νησί είχε λειτουργήσει ως χώρος για την απομόνωση και θεραπεία από τη λέπρα και αργότερα από την τρέλα, δηλαδή ως χώρος απομόνωσης των μιασμένων και των οργανικά και κοινωνικά άρρωστων ανθρώπων.


Αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία τα δημιουργικά τμήματα του ΑΠΘ λειτουργούν συλλογικά, επιχειρώντας να διατυπώσουν με δημιουργικό τρόπο ένα σχόλιο στην κρίση καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η κρίση τείνει να καταστείλει τις νεανικές και δημιουργικές δυνάμεις ενός κατά τεκμήριο δυναμικού χώρου, όπως είναι το πανεπιστήμιο».


+ Το αποτέλεσμα της δουλειάς φοιτητών και καθηγητών θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, προκειμένου να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενεργοποίηση ανάλογων πρωτοβουλιών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ