Αγνοείται η τύχη του Σύρου σκηνοθέτη Όργουα Νιραμπίγια

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.8.2012

O Σύρος σκηνοθέτης Όργουα Νιραμπίγια φέρεται να έχει συλληφθεί από τις συριακές αρχές.


Εξαφανίστηκε την περασμένη βδομάδα, καθώς βρισκόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα.


Ο δημιουργός ταινιών ντοκιμαντέρ, ο οποίος βοήθησε συμπατριώτες του που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους ή έχασαν τις δουλειές τους, δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, όπως αναμενόταν.


Φίλοι του υποστηρίζουν πως συνελήφθη από τις συριακές αρχές, σε μια προσπάθεια καταστολής της εξεγερμένης κοινότητας των διανοουμένων της χώρας.


Ο 35χρονος Νιραμπίγια είναι ο ιδρυτής του DoxBox Festival της Δαμασκού και συγκαταλέγεται στους κινηματογραφιστές της νέας γενιάς στη Συρία.


Δημιούργησε το DoxBox με την σκηνοθέτιδα και σύντροφό του Νταϊάνα Ελ Τζεϊρούντι το 2008. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη διοργάνωση για ντοκιμαντέρ σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Το 2002 δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ Proaction Film, τη μόνη μέχρι σήμερα ανεξάρτητη εταιρία του είδους στη χώρα, η οποία υποστήριξε ντοκιμαντέρ με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνία και τις φυλετικές διακρίσεις.


«Φαίνεται πως είναι έγκλημα να δημιουργείς ένα ανεξάρτητο κινηματογραφικό κίνημα στη Συρία», σχολίασε ο επίσης Σύρος σκηνοθέτης Αχμάντ Μάλας.


Ως έκφραση διαμαρτυρίας κατά της βίας, οι διοργανωτές του DoxBox δεν πραγματοποίησαν το περσινό φεστιβάλ. Αντί αυτού, με δική τους πρωτοβουλία κήρυξαν την 15η Μαρτίου -ημέρα της 1ης επετείου της επανάστασης- «Παγκόσμια Ημέρα για τη Συρία», προβάλλοντας ντοκιμαντέρ συριακής παραγωγής σε 38 πόλεις του κόσμου.


Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Μαχμούντ Κααμπούρ, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ από το Λίβανο, μιλά για τον Νιραμπίγια και εξηγεί πόσο σημαντική προσωπικότητα είναι για τον ανεξάρτητο αραβικό κινηματογράφο.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ