Δύο ναυάγια εντοπίστηκαν στον «Ερατοσθένη»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.8.2012

Μετά από 15 μέρες, το διάσημο αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» ολοκλήρωσε χθες τις έρευνες που διεξήγαγε στο υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης» που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ [Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη].


Το σκάφος παρέμεινε χθες ανοιχτά της Πάφου και από σήμερα θα κατευθυνθεί για έρευνες στην Τουρκία.


Στο σκάφος επιβαίνουν 30 Αμερικανοί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι μελετούν τα στοιχεία που φέρνουν στο φως τα υποβρύχια σκάφη τα οποία είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονες κάμερες.


Επικεφαλής είναι ο Αμερικανός ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη του ναυαγίου του Τιτανικού.


Στο πλαίσιο των ερευνών ανακαλύφθηκαν δύο ναυάγια, ένα της ελληνιστικής περιόδου και ένα που χρονολογείται στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.


H αποστολή στηρίζεται μεταξύ άλλων και από το National Geographic το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τα ευρήματα.  Στον εξοπλισμό του σκάφους περιλαμβάνεται το ρομποτικό υποβρύχιο σκάφος Ηρακλής το οποίο έβγαλε στην επιφάνεια πολύτιμα στοιχεία για τους ερευνητές.


Στα βίντεο που καταγράφονται παρουσιάζονται και σπάνια θαλάσσια είδη όπως καρχαρίες που ζουν σε πολύ μεγάλο βάθος.


Από την ημέρα που το σκάφος ξεκίνησε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Ναυτίλος επιβαίνει και ο Ιορδάνης Δημητριάδης ο οποίος έκανε μάστερ και διδακτορικό στη σεισμολογία και είναι λειτουργός στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.


 Σπουδαία ανακάλυψη


Ο Ιορδάνης Δημητριάδης μίλησε στον «Π» για την εμπειρία που αποκόμισε στη διάρκεια των ερευνών χαρακτηρίζοντας πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που καταγράφηκαν.


Σημείωσε ως πιο σημαντική την διαπίστωση ότι σε βάθος 800 και 1000 μέτρων εντοπίστηκαν ζωντανοί οργανισμοί, «ένα είδος σκουληκιού» το οποίο μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την βιολογική μελέτη του βυθού.


Πρόκειται για τις λεγόμενες κρύες κοινότητες και θεωρούνται πολύ σημαντική ανακάλυψη για την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.


Στη διάρκεια των ερευνών μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν δύο αρχαία ναυάγια γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή του Ερατοσθένη ήταν θαλάσσιος διάδρομος κατά την αρχαιότητα για τους εμπόρους από και προς την Αίγυπτο.



Παραμύθια το ουράνιο


Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε παραμύθια τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ερευνών για ουράνιο και χαμένους θησαυρούς.


Όλες οι έρευνες και τα ευρήματα, όπως είπε, μεταδίδονταν live από τις κάμερες των υποβρυχίων σκαφών που κατέβαιναν στον βυθό. Ο ίδιος ήταν παρών στο χώρο όπου καταγράφονταν τα διάφορα στοιχεία ολόκληρο το 24ωρο.


Οι άδειες που δόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες στον Ερατοσθένη αφορούσαν, όπως είπε, την Γεωλογία και την Βιολογία  και χρησιμοποιήθηκαν μόνο κάμερες και βιντεοσκόπηση του βυθού.


Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιοθαύμαστα τα γεωλογικά ευρήματα. Ο Ερατοσθένης χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο τεκτονισμό με τεράστια ρήγματα και καταβόθρες. Ο Ιορδάνης Δημητριάδης χαρακτήρισε μοναδική εμπειρία την συμμετοχή του στην αποστολή του Ναυτίλου λέγοντας ότι θα το επαναλάμβανε ευχαρίστως.


 Σκουπιδότοπος


Εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά γεωλογικά και βιολογικά στοιχεία οι ερευνητές διαπίστωσαν και έναν τεράστιο σκυβαλότοπο στον Ερατοσθένη.


Είναι θλιβερή διαπίστωση, δήλωσε ο Ιορδάνης Δημητριάδης, ότι στο βυθό είναι διάσπαρτα πάρα πολλά σκουπίδια δημιουργώντας την εικόνα ενός απέραντου σκυβαλότοπου.



Στο Ναυτίλος και ο Βέργας


Το σκάφος επισκέφθηκε χθες και ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ο οποίος συνοδευόμενος από παράγοντες του Δήμου ξεναγήθηκε στο σκάφος και ενημερώθηκε για τις έρευνες και τα ευρήματα.


Ο κ. Βέργας παρέδωσε αναμνηστικά δώρα στην επικεφαλής της αποστολής, διάσημο αμερικανό Ωκεανογράφο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, το λεύκωμα της Πάφου. Ο Δήμαρχος Πάφου χαρακτήρισε τιμή την πρόσκληση του από τους επικεφαλής της αποστολής να επισκεφθεί του σκάφος και τόνισε ότι τα ευρήματα τους θα αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρύτερα της Κύπρου.


ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ  | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ