Παράθυρο logo
«Ανοιχτοί Ορίζοντες» στον κόσμο, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Δημοσιεύθηκε 15.10.2013
«Ανοιχτοί Ορίζοντες» στον κόσμο, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ταινίες από «επαναστάτες» αλλά αναγνωρισμένους σκηνοθέτες φέρνει το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το οποίο σηκώνει αυλαία την 1η Νοεμβρίου.


Ονόματα που ενδέχεται να καθορίσουν το μέλλον της διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και ήδη καθιερωμένοι σκηνοθέτες αποτελούν το πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων», ενός από τα τμήματα του φεστιβάλ με τις πιο δυναμικές ταινίες και με σημαντική προσέλευση του κοινού.


Ο Ρομάν Πολάνσκι θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία με τίτλο Venus in Fur που αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου θεατρικού έργου του Ντέιβιντ Ιβ. Παρόμοια πρακτική είχε ακολουθήσει ο Πολάνσκι μεταφέροντας στο σινεμά την ταινία της Γιασμίνα Ρεζά Carnage.



To πλήρες πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων» θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, ωστόσο ήδη γνωρίζουμε πως εκτός από τη νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, θα προβληθούν οι πιο κάτω:


Like Father, Like Son του Χιροκάζου Κόρε-Εντα: O Χιροκάζου Κόρε-Εντα υπογράφει ένα οικογενειακό δράμα, όπου οι πατέρες σε δύο οικογένειες ανακαλύπτουν ότι, εξαιτίας ενός λάθους, μεγαλώνουν ο ένας τον γιο του άλλου. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ των Καννών όπου τιμήθηκε με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής παίρνοντας Ειδική Μνεία, και θα καταλάβετε γιατί βλέποντας το τρέιλερ πιο κάτω:


Τα Χειρόγραφα δεν Καίγονται του Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Βραβευμένο με το FIPRESCI του φετινού φεστιβάλ των Καννών, το πολιτικό θρίλερ Manuscripts don't Burn παρουσιάζει την ιστορία ενός συγγραφέα, τα απομνημονεύματα του οποίου πρέπει να καταστραφούν. Μέσα από την τιανία του, ο Ιρανός σκηνοθέτης Μοχάμαντ Ρασούλοφ ασκεί κριτική στις διώξεις, τη λογοκρισία και τις πρακτικές καταστολής καλλιτεχνών και διανοουμένων από το ιρανικό καθεστώς. Ο ίδιος ο Ρασούλοφ είναι ένας από τους σκηνοθέτες στον οποίο απαγορεύεται η κινηματογραφική δραστηριότητα και η έξοδος από τη χώρα. Γι' αυτό και τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν κάτω από απόλυτη μυστικότητα.




Paradise: Hope του Ούλριχ Ζάιντλ: Μετά τις ταινίες Paradise: Faith και Paradise: Love, ο Ούλριχ Ζάιντλ ολοκληρώνει την τριλογία του παραδείσου με την ταινία Paradise: Hope, τοποθετώντας την 13χρονη ηρωίδα του, Μέλανι, σε μια κατασκήνωση για παχύσαρκα παιδιά στην Αυστρία. Εκεί ερωτεύεται τον 50χρονο δάσκαλό της... Η εφηβική σεξουαλικότητα είναι σε πρώτο πλάνο σε αυτή την ταινία, στο πλαίσιο της τριλογίας που ο Ζάιντλ εμπνεύστηκε από το θεατρικό έργο Faith, Hope and Charity του Odon von Horvath.


Un chateau en Italie [Ένας Πύργος στην Ιταλία] της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι: H σκηνοθέτιδα είναι και η πρωταγωνίστρια σε αυτή την ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες και είναι μια ημιαυτοβιογραφία, για μια ιταλική οικογένεια που αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι της.




Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι: Ο Πολωνός σκηνοθέτης στρέφει τον φακό του στα τραύματα της πατρίδας του, επιλέγοντας την ασπρόμαυρη εικόνα για να εξετάσει το παρελθόν, μέσα από την ιστορία της νεαρής καλόγριας Ίντα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με ένα σοκαριστικό οικογενειακό παρελθόν από την εποχή της γερμανικής κατοχής.


Θα προβληθούν επίσης οι ταινίες The Notebook, του Γιάνος Σας, Tom a la ferme του Ξαβιέρ Ντολάν, When I saw you της Ανμαρί Τζασίρ, Eastern Boys του Ρόμπιν Καμπίλο, Vic+Flo on vu un ours του Ντενί Κοτέ, The Honeymoon του Γιαν Χρέμπεϊκ, Night Moves της Κέλι Ράιχαρντ, Μy dog killer της Μίρα Φορνάι, Nordvest του Μίκαελ Νόερ, Salvo των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα, L' escale του Καβέ Μπαχτιαρί, I Used to Be Darker του Μάθιου Πόρτερφιλντ, Odayaka na nichijo του Νομπουτέρου Ουσίντα, Las Lacrimas του Πάμπλο Ντελγάδο Σάντσεζ, La Demantelement του Σεμπαστιέν Πιλότ, The Kampala Story των Κάσπερ Μπίσγκααρντ και Ντόναλντ Μουγκίσα, Ηide your smiling faces του Ντανιέλ Πατρίκ Καρμπόν, Ali Blue Eyes του Κλαούντιο Τζοβανέζι, A Teacher της Χάνα Φίντελ, S#x Acts του Τζόναθαν Γκουρφίνκελ και Τalea της Καταρίνα Μίκσταϊν.