«15 λεπτά» | Δεκαοκτώ καλλιτέχνες τιμούν τον Άντι Γουόρχολ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 5.9.2012
Jeff Gordon, «uh yes.. uh no»

Σπουδαίοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Μπομπ Ντίλαν και η Πάτι Σμιθ, συνεισφέρουν στην περιοδεύουσα έκθεση που ανοίγει στις 6 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.



Στη Νέα Υόρκη και στην γκαλερί Τζουν Κέλι εγκαινιάζεται η περιοδεύουσα έκθεση «15 λεπτά: Τιμή στον Άντι Γουόρχολ», στην οποία συνεισφέρουν με έργα τους 18 καλλιτέχνες που γνώρισαν ή επηρεάστηκαν από το έργο και την προσωπικότητα του Άντι Γουόρχολ.


Γνωστός για τα ποπ αρτ έργα του αλλά και για την περίφημη φράση «Στο μέλλον όλοι θα είναι παγκοσμίως διάσημοι για δεκαπέντε λεπτά», από την οποία προέρχεται και ο τίτλος της έκθεσης, ο Άντι Γουόρχολ έπαιξε μέσα από τα έργα και τις δράσεις του καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της τέχνης αλλά και της μουσικής και του θεάτρου, τις δεκαετίες ’60 και ’70.


Η έκθεση «15 λεπτά» άνοιξε πριν ένα χρόνο και έκτοτε περιοδεύει σε γκαλερί και μουσεία στην Αμερική. Σήμερα φτάνει στη Νέα Υόρκη, μητρόπολη των τεχνών μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων.


Ανάμεσα στους δεκαοκτώ καλλιτέχνες που παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση είναι ο Μπομπ Ντίλαν και η Πάτι Σμιθ ενώ εκτός από το οπτικό αποτέλεσμα, σε ένα μεγάλο μέρος της η έκθεση παρουσιάζει ηχογραφήσεις τραγουδιών, αφηγήσεων και συζητήσεων.



Συμμετέχουν οι: Bob Dylan / Patty Smith / Yura Adams / Connie Beckley / Brigid Berlin / Susan Breen / Nat Finkelstein / Vincent Fremont / John Giorno / Jeff Gordon / Alexander Heinrici / Ivan Karp / Christopher Makos / Billy Name / Carter Ratcliff / Path Soong / Ultra Violet / Lawrence Weiner



Έκαστος καλλιτέχνης παρουσιάζει μια μεταξοτυπία 12Χ12 και μια ηχογράφηση.Ο Μπομπ Ντύλαν παρουσιάζει ηχογραφημένο το τραγούδι When I Paint My Masterpiece όπου σχολιάζει την άποψη του Γουόρχολ για την φύση της φήμης και της επιτυχίας. Η Πάτι Σμιθ γράφει ένα ποίημα για την σταρ του Γουόρχολ, Έντι Σέντζγουικ ενώ ο φωτογράφος Κρίστοφερ Μάκος παρουσιάζει μια φωτογραφία του Άντι Γουόρχολ καθώς φιλά τον Τζον Λένον στο μάγουλο.


ANDY4
Jeff Gordon: «uh yes.. uh no»
Jeff Gordon: «uh yes.. uh no»



ANDY7
Connie Beckley: «Silk Scream Liz»
Connie Beckley: «Silk Scream Liz»
ANDY8
Nat Finkelstein: «Andy, Bobby and Elvis»
Nat Finkelstein: «Andy, Bobby and Elvis»
ANDY9
Path Soong: «Shadow (Merce Cunningham III)»
Path Soong: «Shadow (Merce Cunningham III)»




Η έκθεση είναι ένα ακόμη σημάδι πως υπάρχει ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για την πορεία του Γουόρχολ και την επιρροή του έως σήμερα.


Αυτή την πτυχή, άλλωστε, θα παρουσιάσει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, σε μια έκθεση με τίτλο «Regarding Warhol: Sixty Artists, Fifty Years».


Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου και σ' αυτήν συγκεντρώνεται η ελίτ διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης [Damien Hirst, Ai Weiwei, Gilbert&George, Takeshi Murakami, Sarah Lucas μεταξύ άλλων].


Μέσα από τα έργα τους αποδεικνύουν πόσο επηρεάστηκαν οι κορυφαίοι καλλιτέχνες του σήμερα, από τον Γουόρχολ αλλά και πόσο ο ίδιος ο Άντι Γουόρχολ ήταν μπροστά από την εποχή του.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ