Αστερίξ νέας κοπής... στα Highlands

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 26.10.2013

Πολλά λίτρα σκοτσέζικου ουίσκι, το τέρας του Λοχ Νες και το τοπίο της Σκοτίας αποτελούν το σκηνικό του νέου Αστερίξ που μόλις κυκλοφόρησε.


Εκατομμύρια αντίτυπα αναμένεται να πουλήσει το νέο κόμικ του Αστερίξ, το οποίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά μετά από οκτάχρονη απουσία και δύο χρόνια μετά την απόφαση του Αλμπέρ Ουντερζό, συνδημιουργού του Αστερίξ μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί, να αφήσει κάτω το πενάκι του έπειτα από 52 χρόνια δημιουργίας.


Τότε, ο Ουντερζό δήλωσε κουρασμένος και έτοιμος να αφήσει τον Αστερίξ στα χέρια νέων ταλαντούχων συγγραφέων και σκιτσογράφων.


Το ολοκαίνουριο κόμικ κυκλοφόρησε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου σε 15 χώρες και σε 23 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες η σκοτσέζικη, καθώς στη Σκοτία είναι τοποθετημένη η νέα ιστορία.


Στην ελληνική γλώσσα, ο ολοκαίνουριος Αστερίξ αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των επόμενων μηνών.


Η νέα ιστορία


Οι Ζαν Ιβ Φερί και Ντιντιέρ Κονράντ υπογράφουν τη νέα περιπέτεια του Αστερίξ, με τίτλο «Ο Αστερίξ στους Πίκτες». Πρόκειται για το 35ο άλμπουμ της σειράς με τις περιπέτειες του μυστακοφόρου Γαλάτη.


asterix2
Οι Ζαν Ιβ Φερί και Ντιντιέρ Κονράντ, το νέο δημιουργικό δίδυμο του Αστερίξ, κι ανάμεσά τους ο Αλμπέρ Ουντερζό που έδωσε «ζωή» στον Αστερίξ μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί πριν από έξι δεκαετίες.

Η εφημερίδα «Libre Belgique» σημειώνει ότι το νέο συγγραφικό δίδυμο κατάφερε να συλλάβει «όχι μόνο το ύφος, αλλά και το πνεύμα της σειράς», ενώ η γερμανική «Sudeutsche Zeitung», αν και χαρακτηρίζει «όχι απολύτως επιτυχημένο το πάντρεμα της παράδοσης με την καινοτομία», επισημαίνει ότι οι Φερί και Κονράντ παρουσιάζουν μια «τέλεια χορογραφία», καθώς μελέτησαν με ακρίβεια τις κλασικές περιπέτειες του Αστερίξ.


Η ιστορία ξεκινά από το μικρό γαλατικό χωριό όπου ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ψάχνουν στην παραλία για στρείδια και συναντούν έναν μυώδη, κοκκινομάλλη Πίκτη, με κιτρινοπράσινο κιλτ και τατουάζ, που θυμίζει έντονα τον Ινδιάνο Ούμπα-Πα, έναν άλλο ήρωα των Γκοσινί και Ουντερζό.


asterix1

Ο νέος τους φίλος, ο Μακ Όλοχ, πεθαίνει από έρωτα για την ωραία Καμομίλα που την απήγαγε ο απαίσιος προδότης Μακ Άμπι -καρικατούρα του ηθοποιού Βενσάν Κασέλ.


Οι δυο φίλοι θα τον ακολουθήσουν στη Σκοτία όπου θα μάθουν ότι το μαγικό φίλτρο των Πικτών είναι το ουίσκι, θα συναντήσουν το τέρας του Λοχ Νες, θα ενώσουν τα κλαν και (φυσικά) θα αντιμετωπίσουν και θα εκδιώξουν τους Ρωμαίους λεγεωνάριους.


Και όπως θα περίμενε κανείς, όλα θα τελειώσουν με ένα τρικούβερτο γλέντι με άφθονα αγριογούρουνα, κάτω από τ’ αστέρια του γαλατικού ουρανού...


Πολιτική... παρέμβαση


Στη Σκοτία πολλοί εθνικιστές αντιμετώπισαν το νέο κόμικ ως μια αλληγορία του αγώνα τους για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει και του δημοψηφίσματος που πρόκειται να διεξαχθεί του χρόνου για το θέμα αυτό. Ο Φερί ωστόσο, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σκοτία στο πλαίσιο της προώθησης του νέου Αστερίξ, αρνήθηκε ότι είχε αυτό τον σκοπό όταν έγραφε το σενάριο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ