Περί «σκανδάλου» | Επιλογή του Bozar ο Γιάννης Οικονομίδης

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 8.9.2012

Το ίδιο το Κέντρο Τεχνών Bozar των Βρυξελλών επέλεξε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη για την προβολή ταινίας του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του κυπριακού κινηματογράφου.


Αυτή είναι η απάντηση της επιμελήτριας των εκδηλώσεων, δρ Άντρης Μιχαήλ, σε επιστολή του σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 2 Σεπτεμβρίου 2012 και στην οποία ο ίδιος κάνει λόγο για «πολιτιστικό σκάνδαλο» στις Βρυξέλλες.


Στην επιστολή του, ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρει πως η Κύπρια επιμελήτρια και ο υπεύθυνος επιμελητής του BOZAR των Βρυξελλών, οι οποίοι είχαν από κοινού την ευθύνη της διοργάνωσης μιας εκδήλωσης για τον κυπριακό Κινηματογράφο [ο κ. Πάντζης αποκαλεί αμφότερους «φωστήρες» με προφανή ειρωνική διάθεση], αποφάσισαν καταρχήν να διοργανώσουν ένα αφιέρωμα για έναν Κύπριο στην καταγωγή αλλά Ελλαδίτη κινηματογραφιστή, τον Μιχάλη Κακογιάννη.


«Μέχρι εδώ μπορεί να πει κανείς, «Πάλι καλά!!!» που ο Κακογιάννης έστρεψε την κάμερά του μια φορά στην Κύπρο, την ιστορία της, τα πάθη της, με το ντοκιμαντέρ του, «Αττίλας ’74». Αναμφισβήτητα είναι ένας σκηνοθέτης που πρόσφερε πολλά στον κινηματογράφο. Κατά τ’ άλλα, καμία σχέση με την Κύπρο.


Οι δύο επιμελητές λοιπόν των εκδηλώσεων στο Bozar γέμισαν το ποτήρι με εμπάθεια και απαξίωση προς τους κινηματογραφιστές αυτού του τόπου, διαγράφοντάς τους από τον χάρτη του Πολιτισμού και συνέχισαν διοργανώνοντας ένα δεύτερο κινηματογραφικό γεγονός, το οποίο και πάλι δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, αφιερωμένο σε έναν καλό κινηματογραφιστή, που είναι και πάλι στην καταγωγή Κύπριος αλλά o οποίος και πάλι ποτέ δεν έστρεψε την κάμερά του στην Κύπρο γιατί ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.


[σ.σ. Ο λόγος για τον Γιάννη Οικονομίδη, σκηνοθέτη των ταινιών «Σπιρτόκουτο», «Ψυχή στο στόμα» και «Μαχαιροβγάλτης»].


Το γεγονός ότι είναι Κύπριος δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντιπροσωπεύει την Κύπρο», υποστηρίζει ο κ. Πάντζης στην επιστολή του, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Η δρ Άντρη Μιχαήλ ανέφερε συγκεκριμένα στο «Π» ότι η επιλογή τόσο του αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη αλλά και της προβολής της ταινίας «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη και του ντοκιμαντέρ Sharing an Island της Δανάης Στυλιανού, ήταν επιλογές του τμήματος Κινηματογράφου του Bozar, στις οποίες υπήρξε μεν προσπάθεια από κυπριακής πλευράς να συζητηθούν οι προτάσεις, αλλά αποδείχθηκε ανεπιτυχής.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ «ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ»


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ