Γιορτή με θέατρο :Κλείνει 25 χρόνια, με πέντε παραγωγές το Θέατρο Ένα

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 11.9.2012

Με πέντε (αντί με τέσσερις, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα) παραγωγές κάνει αρχή στη νέα θεατρική περίοδο το Θέατρο Ένα: «Μετά την πρόβα», «Ο άνθρωπος ελέφαντας», «Ράους, (ουστ από δω)», «Ο Διακόπτης» και «Τα παιδιά του Κάιν».
Παρά την παρούσα οικονομική κρίση η οποία θα δυσκολέψει τα πράγματα για όλα τα ελεύθερα θέατρα, το Θέατρο Ένα αποφάσισε το ανέβασμα πέντε παραγωγών διαφορετικού ύφους, δίνοντας στο κοινό την επιλογή ανάμεσα σε κωμωδίες, δράματα και μυστήριο. Για το «Ένα», όμως, δεν μετρά μόνο η ποσότητα. «Δίνουμε στο κοινό πάντα ποιοτικό θέατρο», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του θεατρικού σχήματος Ανδρέας Χριστοδουλίδης. «Είναι υποχρέωσή μας».


Αρχή με Μπέργκμαν
Το Θέατρο Ένα σηκώνει την αυλαία της φετινής σεζόν το ερχόμενο Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου, με το έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Μετά την πρόβα». Αν και... βαρυστόμαχο για πρώτο έργο, το κείμενο σημάδεψε τον σπουδαίο Σουηδό σκηνοθέτη και σεναριογράφο καθώς μεταφέρεται σ΄ αυτό ολόκληρη η σκέψη και η φιλοσοφία του. Υπάρχει, άλλωστε, λόγος για την επιλογή του ως πρώτου έργου. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, συνδυάστηκε με τα 25χρονα του θεάτρου, καθώς τοποθετείται σε ένα θεατρικό χώρο και εγείρει ενδιαφέροντα ζητήματα. Ο ίδιος θα σκηνοθετήσει στο εν λόγω έργο τους Μανώλη Μιχαηλίδη, Έρικα Μπεγέτη και Πέννυ Φοινίρη.
Η ιστορία τού «Μετά την πρόβα» εκτυλίσσεται ανάμεσα στον θεατρικό σκηνοθέτη Χένρικ Βόγκλερ, την ηθοποιό 'Αννα και τη νεκρή μητέρα της, Ρακέλ, με την οποία ο Βόγκλερ είχε μια θυελλώδη ερωτική σχέση.

Η συνέχεια
Από τις παραστάσεις που αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού, «Ο άνθρωπος ελέφαντας» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και πάλι του Ανδρέα Χριστοδουλίδη και σε κουστούμια και σκηνικά του δημιουργού κούκλων Μιχάλη Κακούρη. Πρόκειται για την γνωστή ιστορία του Τζόζεφ Μέρικ, που απασχόλησε το Βικτωριανό Λονδίνο του 19ου αιώνα εξαιτίας μίας σπάνιας ασθένειας από την οποία έπασχε, η οποία προκάλεσε δυσμορφίες στο σώμα του. Η ιστορία μεταφέρθηκε στο σινεμά το 1980 από τον Ντέιβιντ Λιντς και τώρα θα τη δούμε στον άλλο χώρο του Θεάτρου Ένα με τον Σωτήρη Μεστάνα στον πρώτο ρόλο. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 30 Νοεμβρίου.
Το Θέατρο Ένα θα υποδεχτεί το 2013 με το κυπριακό έργο «Ο Διακόπτης», από την πένα της Αργυρώς Τουμάζου. Το έργο θα σκηνοθετήσει η Αλεξία Παπαλαζάρου και αναμένεται επίσης να στρέψει τους θεατρόφιλους στην κύρια σκηνή του «Ένα», καθώς μεταφέρει σκηνές της κυπριακής καθημερινότητας με γλαφυρό τρόπο. Πρωταγωνιστές του «Διακόπτη» είναι ένα μεσήλικο ζευγάρι που ζει στην καρδιά της Λευκωσίας και που επιστρέφοντας στο σπίτι, τούς υποδέχονται δύο κακοποιοί. Όσο προχωρά η νύχτα, όμως, τα τέσσερα άτομα εμπλέκονται σε ένα διάλογο που φωτίζει όχι μόνο την ατομική ευθύνη, αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό συμβιβασμό και τη διαφθορά που καθένας υπηρετεί. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 23 Ιανουαρίου 2013, ενώ αμέσως μετά, στις 15 Φεβρουαρίου, θα δοθεί η πρεμιέρα του θρίλερ «Τα παιδιά του Κάιν», σε σκηνοθεσία της Μαγδαλένας Ζήρα. Ο Σωτήρης Μεστάνας και ο Ανδρέας Αραούζος κρατούν τους ρόλους δύο πολύ στενών φίλων, η σχέση των οποίων φτάνει στα όρια της εξάρτησης. Το έργο εξετάζει κατά πόσο η υπερβολική αγάπη σημαίνει ταυτόχρονα και κάποιου είδους φασισμό.


Η σεζόν θα κλείσει τον Απρίλιο με «σίγουρο χαρτί», μια κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου. Πρόκειται για το έργο «Ράους, (ουστ από δω), το οποίο μεταφέρει την ιστορία ενός παλιού αρχοντικού το οποίο λειτουργεί ως οίκος ανοχής και που μοιράζεται, σύμφωνα με τη διαθήκη, σε δύο μακρινούς συγγενείς που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Με κάποιο γραφειοκρατικό κόλπο το σπίτι επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Πολιτιστικό Ίδρυμα, αφού απ΄ αυτό πέρασε κάποτε ο 'Αγγελος Σικελιανός. Με την άφιξη του Γερμανού (παρακαλώ) επιθεωρητή, το προσωπικό αλλά και η «νέα διεύθυνση» του οίκου ανοχής θα αναγκαστούν να ανεβάσουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή για να κρατήσουν την επιχορήγηση.

INFO
Η παράσταση του Σαββάτου αρχίζει στις 20:30 στην Κύρια Σκηνή του Θεάτρου Ένα. Εισιτήρια προς 15 και 12 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 22348203 και στη σελίδα του θεάτρου στο facebook/theatroena.


Λεζάντα : O Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τους Λένα Όλιν και Έρλαντ Τζόζεφσον στο πλατό της ταινίας «Μετά την πρόβα» το 1984.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ