alt σημαίνει περάστε

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 13.9.2012

Ενα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους όπου η υποβολή των ταινιών, η προβολή αλλά και η βράβευση γίνεται εξολοκλήρου online διοργανώνει η ιστοσελίδα altcine.com, η οποία είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο των Βαλκανίων.
Το πρώτο online Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους των Βαλκανίων έχει ως αφορμή τα πρώτα γενέθλια του διαδικτυακού πόρταλ altcine. Λειτουργεί χωρίς κριτική και προκριματική επιτροπή (με την κλασική έννοια), ενώ τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα είναι ως επί το πλείστον «βραβεία κοινού», καθώς θα εξαρτηθούν από την ψηφοφορία των επισκεπτών.
Το πόρταλ altcine δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο με αρχικό στόχο να φέρει σε επαφή κινηματογραφιστές από όλες τις χώρες των Βαλκανίων έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν, χωρίς μεσάζοντες και ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των εταιρειών παραγωγής. Έκτοτε εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς για το σινεμά των Βαλκανίων, με πληροφορίες για ταινίες και συντελεστές και ειδήσεις που αφορούν τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο.


Από 360 στα 378
Αρχικός στόχος του altcineAction ήταν το φεστιβάλ να έχει διάρκεια 360 λεπτών, για αυτό και ο μόνος περιορισμός ήταν είτε η τελευταία ημερομηνία υποβολής στις 7 Σεπτεμβρίου ή η συμπλήρωση του συνολικού χρονικού ορίου για τη διοργάνωση. Ο κανόνας των 360 λεπτών πάντως διαφοροποιήθηκε ελαφρά όταν οι διοργανωτές διαπίστωσαν πως οι υποψηφιότητες πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία στιγμή και πως ήταν αδύνατον να αποφασίσουν ποιος υπέβαλε πρώτος από τους τελευταίους. Κάπως έτσι η συνολική διάρκεια του διαδικτυακού φεστιβάλ των 360 λεπτών έφτασε τα... 378.


Κριτική με αιτία
Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης (www.altcineaction.com) βρίσκονται αναρτημένες και έτοιμες να τις απολαύσει και να τις κρίνει το κοινό 48 ταινίες, εκ των οποίων 12 από άλλες χώρες των Βαλκανίων εκτός της Ελλάδας.
Οι χρήστες της σελίδας ή το κοινό του φεστιβάλ (όπως το ερμηνεύει κανείς) πάντως δεν πρόκειται απλώς να ψηφίσουν κατά πόσο τους αρέσει ή όχι μια ταινία, αλλά θα κληθούν, ως κριτές του διαγωνισμού, να αιτιολογήσουν την απόφασή τους για την κάθε ταινία την οποία θα ψηφίσουν.
Μάλιστα θα υπάρχει και ένα βραβείο για την καλύτερη κριτική (ένα «βραβείο κοινού» για... το κοινό) έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν το κίνητρο να βάλουν τα δυνατά τους στην αξιολόγηση των επιλογών τους. Η κριτική επιτροπή που θα απονείμει το βραβείο του Καλύτερου Κριτή, όπως έχει ονομαστεί, αποτελείται από τους:
*Μαρία Παραδείση: Ιστορικός Κινηματογράφου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
*Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος: Σκηνοθέτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
*Gergana Doncheva: Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.
*Agron Domi: Συνιδρυτής και διευθυντής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Τιράνων.
Στοίχημα του φεστιβάλ και του πειραματισμού που φτιάχνει μέσα από το ίδιο το κοινό μια συλλογική «κριτική επιτροπή», είναι να ξεφύγουν οι διαδικτυακοί διαγωνισμοί από τη λογική των ψήφων από τους συγγενείς και τους φίλους των διαγωνιζομένων έτσι ώστε οι κριτικές και οι επιλογές του κοινού να τεκμηριώνονται και να αποκτούν πλέον σημασία.

*Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και τρεις ταινίες από την Κύπρο, αλλά φυσικά δεν θα σας τις απαριθμήσουμε για να ψηφίσετε χωρίς... πατριωτικά κριτήρια. Οι υπόλοιπες ταινίες προέρχονται από Ελλάδα (36), Κροατία (5) και από μία από Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Σερβία.

INFO
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα 378 συνολικά λεπτά των υποψηφιοτήτων και να ψηφίσετε στο www.altcineaction.com μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ