Το ΕΤΕΚ είναι σε θέση να λιετουργήσει αντικειμενικά και να υποβοηθήσει τον ΘΟΚ με τα προβλήματα του κτηρίου του, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου [ΕΤΕΚ].
Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση της συζήτησης του θέματος του νέου Θεάτρου ΘΟΚ ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, οπότε αναφέρθηκε ότι ο ΘΟΚ έχει απευθυνθεί σε εξειδικευμένους πραγματογνώμονες στο Λονδίνο σχετικά με την αντικατάσταση των υαλοπινάκων στο κτήριο.
Στην ανακοίνωσή του, το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι τα μέλη του έχουν την κατάρτιση και την ικανότητα να χειριστούν αντικειμενικά το θέμα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην επιστολή:
Οι όποιες απαξιωτικές απόψεις έχουν εκφραστεί από εκπροσώπους του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), περί δήθεν αδυναμίας του ΕΤΕΚ να χειριστεί αντικειμενικά το θέμα της πτώσης των υαλοστασίων στο κτήριό του, καταρρίπτονται από την 23χρονη πορεία του Επιμελητηρίου.
Το ΕΤΕΚ, έχει χειριστεί πέραν των 400 περιπτώσεων πραγματογνωμοσύνης και πέραν των 150 περιπτώσεων επίλυσης διαφορών με διαιτησία και, καλό θα ήταν, οι μη επαΐοντες να είναι προσεχτικοί στις τοποθετήσεις και να αποφεύγουν ατεκμηρίωτους και αφοριστικούς χαρακτηρισμούς.
Το Επιμελητήριο, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα της πτώσης των υαλοστασίων τέθηκε στη διάθεση της Βουλής και του ΘΟΚ προκειμένου να διασφαλίσει, ως ο ανεξάρτητος τεχνικός σύμβουλος του κράτους και της πολιτείας, την εμπεριστατωμένη επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος μέσω της διενέργειας πραγματογνωμοσύνης, με στόχο τη διερεύνηση των γεγονότων και της γενεσιουργού αιτίας τους, καθώς και τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί ένα εξειδικευμένο τεχνικό θέμα και οπωσδήποτε η επιλογή του κατάλληλου πραγματογνώμονα είναι πάρα πολύ σημαντική απόφαση. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως το πρόβλημα φαίνεται να παραμένει άλυτο, και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών. Το Επιμελητήριο μπορεί να ενεργήσει υποβοηθητικά προς το σκοπό αυτό, εφόσον του ζητηθεί.
Διευκρινίζεται και επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι το Επιμελητήριο δεν κλήθηκε και δεν ενεπλάκη σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, εφόσον ο ΘΟΚ επέλεξε να αναθέσει απευθείας τη διερεύνηση της υπόθεσης σε μηχανικό, μέλος του ΕΤΕΚ, και όχι να ζητήσει τον διορισμό πραγματογνώμονα μέσω των διαδικασιών που ακολουθεί το Επιμελητήριο.
Ως προς το ζήτημα της διαχείρισης του έργου, το ΕΤΕΚ θεωρεί πως οι τυχόν ευθύνες θα πρέπει να καταμεριστούν, εφόσον διερευνηθούν όλες οι παράμετροι του θέματος και ζητηθεί η θέση όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα.Η διασφάλιση της διαφάνειας των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και η τεκμηρίωση της οικονομικής διαχείρισης του έργου αποτελούν υψηλή προτεραιότητα.
Το Επιμελητήριο επισημαίνει πως τα τυχόν προβλήματα ή αστοχίες που έχουν παρουσιαστεί στο συγκεκριμένο έργο, είτε στη διαχείριση είτε στην κατασκευή του, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν στην απαξίωση του συνόλου του τεχνικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, και βεβαίως ούτε στην απαξίωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ως μεθόδου υλοποίησης έργων, την οποία το Επιμελητήριο υποστηρίζει και μέσω της οποίας παράγονται αξιόλογα και ποιοτικά έργα.Τo ΕΤΕΚ είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και οργανισμός όλων των Μηχανικών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Για να μπορεί να ασκεί κάποιος τη Μηχανική πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Μελών του ΕΤΕΚ.
Το Επιμελητήριο εγγράφει τα μέλη του (ξεπερνούν σήμερα τα 11.500) με αυστηρούς όρους, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στον Κύπριο πολίτη. Μέλη του ΕΤΕΚ μπορούν να γίνουν και εταιρείες. Το Επιμελητήριο προσφέρει στους Κύπριους πολίτες υπηρεσίες διαιτησιών και πραγματογνωμοσυνών σε θέματα που αφορούν τους κλάδους του. Το ΕΤΕΚ είναι μέλος του European Council of Engineers Chambers (ECEC).