Παράθυρο logo
«Ο Κύπριος Βιολάρης» στη βραχεία λίστα Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς Europa Nostra 2025
Δημοσιεύθηκε 24.04.2025
«Ο Κύπριος Βιολάρης» στη βραχεία λίστα Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς Europa Nostra 2025

Το ερευνητικό πρότζεκτ της εθνομουσικολόγου Νικολέττας Δημητρίου είναι υποψήφιο στην κατηγορία έρευνας

Ο Κύπριος Βιολάρης / The Cypriot Fiddler βρέθηκε στη βραχεία λίστα των Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς Europa Nostra 2025, στην κατηγορία της έρευνας. Ο Κύπριος Βιολάρης, μαζί με όλα τα άλλα προγράμματα που ήταν στη φετινή βραχεία λίστα, θα παρουσιαστεί στην έκδοση των βραβείων για το 2025.

 

Ο Κύπριος Βιολάρης χρησιμοποιεί την εθνομουσικολογία, την προφορική και την πολιτισμική ιστορία, όπως και την οπτική ανθρωπολογία, προκειμένου να συλλέξει και να παρουσιάσει τις προσωπικές ιστορίες μερικών από τους τελευταίους εναπομείναντες παραδοσιακούς μουσικούς της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αποτελείται από ένα ντοκιμαντέρ, ένα βιβλίο και μια ιστοσελίδα .

Ο Κύπριος Βιολάρης δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα ερευνητικό πρότζεκτ που είχε την έδρα του στο Oxford Centre for Life Writing, στο Wolfson College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από το 2012 μέχρι το 2019. Εμπνεύστρια και δημιουργός του πρότζεκτ ήταν η Δρ Νικολέττα Δημητρίου, εθνομουσικολόγος και ειδική επί θεμάτων αυτο/βιογραφικής γραφής (life writing).

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβεία Europa Nostra αναδεικνύουν αξιοσημείωτα έργα, πρωτοβουλίες και προσωπικότητες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το βραβεία αποτελούν αναγνώριση των επιτευγμάτων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη σε πέντε κύριες κατηγορίες:

  • Διατήρηση και προσαρμοσμένη επαναχρησιμοποίηση
  • Έρευνα
  • Εκπαίδευση, κατάρτιση και δεξιότητες
  • Συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των πολιτών
  • Πρωταθλητές πολιτιστικής κληρονομιάς

Κάθε χρόνο, έως και 30 επιτεύγματα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς βραβεύονται με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβεία Europa Nostra.

Έως και πέντε Μεγάλα Βραβεία, καθένα από τα οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10 000 ευρώ, απονέμονται στα πιο αξιόλογα από τα έργα που βραβεύτηκαν.

Βραβείο του Κοινού

Επιπλέον, το κοινό καλείται να επιλέξει μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας το αγαπημένο του έργο ή πρωτοβουλία από εκείνα που έλαβαν το Μεγάλο Βραβείο. Ο νικητής του Βραβείου του Κοινού λαμβάνει επίσης 10 000 ευρώ.Europa Nostra, διοργανώτρια των βραβείων

Η Europa Nostra διαχειρίζεται τα βραβεία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2002. Είναι η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών, προσηλωμένη στη διαφύλαξη και την προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Στόχος του βραβείου

Τα βραβεία αποσκοπούν στον εντοπισμό και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναγνωρίζουν επίσης τις καινοτόμες εξελίξεις και τις νέες γνώσεις στον τομέα της φροντίδας και της προώθησης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, το βραβείο της ΕΕ αντικατοπτρίζει πλήρως τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και συνεχίζει το έργο του.

Τα βραβεία επιτρέπουν επίσης την ανταλλαγή και τη μεταφορά εμπειριών και πληροφοριών σε διασυνοριακό επίπεδο και σε κοινότητες εντός και εκτός Ευρώπης. Συμβάλλουν στην ανάδειξη της αξίας που έχει η πολιτιστική κληρονομιά για τον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της Ευρώπης.

 

 

Tags