Η Κύπρος στο 2ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 21.9.2012

«CY Print It» είναι ο τίτλος της συμμετοχής της Κύπρου στο φετινό 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής που ξεκινά στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου.


Η συμμετοχή αποτελεί πρωτοβουλία των Κύπριων Χαρακτών και μ' αυτήν οι χαράκτες του τόπου δίνουν το «παρών» τους σε ένα φεστιβάλ που ήδη στη δεύτερη έκδοσή του αποκτά βαρύνουσα σημασία.


Η έκθεση CY PRINT IT θα φιλοξενείται στην Νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο.



Συμμετέχουν οι χαράκτες: Ευγενία Βασιλούδη, Στέλλα Λάντσια, Φρόσω Ανδρέου, Στάθης Παπαροδίτη, Μαριάννα Τσαγγαρού, Μιχάλης Φαντάρος, Ελένη Παναγίδου, Ευκλείδης Παπαδόπουλος



«Τύπωσε το έργο σου με όποιο τρόπο μπορείς και με όποιο μέσο σε εκφράζει», υποστηρίζει η κυπριακή ομάδα, στόχος της οποίας είναι να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με την πολύπλευρη πτυχή που έχει σήμερα η τέχνη της χαρακτικής.


Παράλληλα επιδιώκεται η γνωριμία του κοινού με το εικαστικό έργο της εταιρείας «Κύπριοι Χαράκτες».


printfest



Η έκθεση «CY Print it» διαμορφώνεται σε δύο μέρη τα οποία παντρεύονται μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την σημασία που έχει η παράδοση της χαρακτικής στην εξέλιξη των σύγχρονων ιδεών της και τις μεθόδους έκφρασης και παρουσίασής της.


Στο πρώτο μέρος, οι χαράκτες παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικό δείγμα του χαρακτικού τους έργου, που αποτελείται κυρίως από πατροπαράδοτες και πειραματικές μεθόδους εκτύπωσης.


Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, «η τέχνη της χαρακτικής αποτελούσε μέσο πληροφόρησης και πολιτιστικού ακτιβισμού, αφού διάφορα κοινωνικά σύνολα μέσω της πληροφόρησης αυτής εμπλέκονταν στα κοινά».


Την σύγχρονη απόδοση αυτού του πολιτιστικού ακτιβισμού έρχεται να επισφραγίσει η παρουσίαση της Εταιρείας «Κύπριοι Χαράκτες», στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, με το έργο «Natural Net».


Πρόκειται για ένα μη συμβατικό, ομαδικό έργο στο οποίο οι χαράκτες προκάλεσαν και ενέπλεξαν δημιουργικά την κοινότητα, με την οργανωμένη διεξαγωγή εργαστηρίων χαρακτικής, έχοντας ως θέμα τους το φυσικό και το τεχνητό περιβάλλον.


Προκαλώντας τον μαθητή και τον επαγγελματία καλλιτέχνη να εκφραστούν μέσα από σύγχρονες και πειραματικές μεθόδους της Χαρακτικής στην Κύπρο, συνέβαλαν στην σκόπιμη αλληλεπίδραση διαφόρων κοινωνικών ομάδων.


Τα χαρακτικά έργα των οργανωμένων εργαστηρίων τυπώθηκαν σε μεταξοτυπίες πολλαπλών αντίτυπων, σε σχήμα εξάγωνου ή τριγώνου, τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν μεταξύ τους σαν κομμάτια παζλ.


Το παζλ αυτό με την σειρά του, έρχεται να πλαστουργήσει ένα οργανικό  «ιστό», ο οποίος έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται και να ενσωματώνεται μέσα στον εικαστικό εκθεσιακό χώρο που τον περιβάλλει [εξωτερικό ή εσωτερικό] με στόχο να αποτελέσει κομμάτι της φυσικής του προέκτασης.


Το «Natural Net» αποτελεί μια εικαστική πρόταση της εταιρείας «Κύπριοι Χαράκτες» που τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.


Την επιμέλεια και το σκεπτικό της έκθεσης έχει αναλάβει η τεχνοκριτικός Μαργαρίτα Κουνναφή.


+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κύριος Ιωσήφ Ιωσήφ, στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19:00 μ.μ. 



ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ