Το ακριβότερο έργο τέχνης ανήκει στον Φράνσις Μπέικον, απεικονίζει τον Λούσιαν Φρόιντ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 14.11.2013

Το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον με τίτλο «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει μέχρι σήμερα πουληθεί σε δημοπρασία καθώς συλλέκτης έδωσε το ποσό ρεκόρ των 142,4 εκατ.δολαρίων [106 εκατ. ευρώ] για να το αποκτήσει.


Το έργο απεικονίζει τον διάσημο ζωγράφο, συνάδελφο και στενό φίλο του Μπέικον, Λούσιαν Φρόιντ, ο οποίος απεβίωσε τον Ιούλιο 2011.


«Αξίζει μέχρι το τελευταίο του σεντ», αναφέρει σε κείμενό του στην Guardian ο κριτικός τέχνης της βρετανικής εφημερίδας, Τζόναθαν Τζόουνς, κάνοντας λόγο για μια τεράστια νίκη της βρετανικής τέχνης, η οποία βρισκόταν πάντα στη σκιά των μεγάλων Ευρωπαίων και Αμερικανών, από τον Μουνχ μέχρι τον Άντι Γουόρχολ.


Η τιμή - ρεκόρ ξεπερνά κατά πολύ το πιο μεγάλο μέχρι τώρα ποσό που δόθηκε για έργο τέχνης και αφορούσε την περίφημη «Κραυγή» του Μουνχ, που πουλήθηκε έναντι του ποσού των 119 εκατ. δολαρίων [88,5 εκατ. ευρώ].



Το έργο του Φράνσις Μπέικον [1909-1992] είναι ένα τρίπτυχο ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκε το 1969 και δεν είχε ποτέ έως τώρα δημοπρατηθεί ενώ η τιμή εκτίμησης του έργου ήταν περί τα 85 εκατ. δολάρια.



Bacon-Freud-AP
 Ο πίνακας αγοράστηκε στην κατάμεστη αίθουσα πωλήσεων του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη μετά από έναν παρατεταμένο «πόλεμο» προσφορών και μέσω τηλεφώνου που διήρκεσε έξι λεπτά. Τα στοιχεία του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκαν [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑSSOCIATED PRESS]




O Φράνσις Μπέικον και ο Λούσιαν Φρόιντ [1922-2011] γνωρίστηκαν το 1945, όταν ο Μπέικον ήταν 36 ετών και ο Φρόιντ σχεδόν 23. Αμέσως έγιναν στενοί φίλοι και άρχισε ο ένας να εμφανίζεται στο έργο του άλλου. Ο Μπέικον κάλεσε το 1951 τον Φρόιντ στο στούντιό του για να φτιάξει το πρώτο πορτρέτο, κίνηση ασυνήθιστη για τον καλλιτέχνη καθώς μέχρι τότε προτιμούσε να χρησιμοποιεί εικόνες των μοντέλων του μέσω φωτογραφιών. Τον απεικόνισε να μοιάζει στη φιγούρα του συγγραφέα Φραντς Κάφκα.


Lucien Freud and Francis Bacon by Harry Diamond 1950
Φωτογραφία του Harry Diamond με τους Φράνσις Μπέικον [αριστερά] και Λούσιαν Φρόιντ, στην οδό Dean, 1974.



Το έργο «Τρεις μελέτες για τον Λούσιαν Φρόιντ» δημιουργήθηκε το 1969 στο London's Royal College of Art καθώς το στούντιο του Μπέικον είχε καταστραφεί λόγω φωτιάς. Είναι το ένα από μια σειρά πορτρέτων του Μπέικον με τον Φρόιντ.


Από την πλευρά του, ο Λούσιαν Φρόιντ φιλοτέχνησε δύο πορτρέτα του φίλου του με απόσταση τεσσάρων ετών. Και στα δύο είναι ορατή η προσπάθειά του να ωριμάσει καλλιτεχνικά και ο θαυμασμός για το φίλο και συνάδελφό του.


Η συναισθηματική και καλλιτεχνική σχέση των δύο ανδρών ήταν στενή μέχρι και το 1970, έκτοτε όμως υπήρξε απόσταση μεταξύ τους.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ