To «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία ο νικητής της Δράμας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 24.9.2012


Η ταινία μικρού μήκους του Νεριτάν Ζιντζιρία με τίτλο «Χαμομήλι» απέσπασε τον φετινό Χρυσό Διόνυσο, το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.


Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, ο σκηνοθέτης περιγράφει την ιστορία μιας γιαγιάς για την οποία «ο κόσμος των ζωντανών είναι μακριά και ο κόσμος των νεκρών μυρίζει χαμομήλι», όπως είναι η επίσημη σύνοψη της ταινίας.


Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του flix.gr για τη δική του περιγραφή της ταινίας, απάντησε: «Απόλυτη, ασφυκτική ερήμωση. Ενας ακίνητος θάνατος». Την ταινία του, ο Αλβανός σκηνοθέτης την εμπνεύστηκε από τη γιαγιά του.


Η βράβευση της μικρού μήκους ταινίας ήρθε από δύο πλευρές: από την φετινή Κριτική Επιτροπή του φεστιβάλ, της οποίας προήδρευσε ο Αντρέας Πάντζης, αλλά και από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, η οποία στο σκεπτικό της βράβευσης κάνει λόγο στην «τάση για θεραπεία της εκφραστικής οικονομίας, ένα πάγιο και διαχρονικό ζήτημα στο ελληνικό σινεμά, που εμφανίστηκε θετικά σε αρκετές από τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος. Από αυτές ξεχώρισε το "Χαμομήλι" του Νεριτάν Ζιντζιρία.»


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο Κύπριος σκηνοθέτης Στέλιος Κωνσταντίνου απέσπασε τιμητική διάκριση μοντάζ για την ταινία μικρού μήκους «11:50». Την ταινία θα δούμε στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Κυπρίων Σκηνοθετών της Ένωσης Σκηνοθετών, που ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου.


Αναλυτικά τα βραβεία:


Χρυσός Διόνυσος - 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας: «Χαμομήλι» του  Νεριτάν Ζιντζιρία


Αργυρός Διόνυσος - 2 ο Βραβείο Μυθοπλασίας: «Τσέλσι- Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή


Βραβείο «Έλληνες του Κόσμου-Σωκράτης Δημητριάδης»: «Ghost In The Machine» του Oliver Krimpas 


Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Καθαρό Ραδιόφωνο» του Γιώργου Τελτζίδη


Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας: «Θόλος» του Νίκου Αποστολόπουλου και της Κατερίνας Γεροθανάση


Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία «Κοινωνικού Προβληματισμού»: «Παγόβουνο» του  Κωνσταντίνου Γεραμπίνη


Ειδικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: «Family Tree » του Φωκίωνα Μπόγρη




 




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ