Ταινίες με περγαμηνές στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 27.9.2012

Τη στοχαστική φράση του Μαγκρίτ «Ceci n’est pas une pipe» θυμίζει η θεματική που επέλεξε ο Όμιλος Κινηματογραφίας και Φωτογραφίας του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών για τη νέα σειρά προβολών του.


Με την ερώτηση «Is this a comedy?» (Είναι κωμωδία;) ως τίτλο της θεματικής, η σειρά προβολών παρουσιάζει «αντισυμβατικές κωμωδίες, ταινίες στις οποίες το κωμικό στοιχείο συνδυάζεται με άλλες προσεγγίσεις ή αναιρείται απ’ αυτές». Με αυτόν τον τρόπο εξηγούν οι επιμελητές του προγράμματος την επιλογή των έξι ταινιών που θα δούμε στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου από τις 11 Οκτωβρίου.


Έξι ταινίες, έξι κατευθύνσεις


Ξεκινώντας από τη νορβηγική ταινία Elling, παραγωγής 2001, ο Όμιλος Κινηματογραφίας και Φωτογραφίας προτείνει ταινίες που ελίσσονται  τόσο ως κινηματογραφικά στυλ όσο και γεωγραφικά, από τον μαγικό ρεαλισμό στην ειρωνική πραγματικότητα και από τα Βαλκάνια στην Αμερική.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα δούμε, εκτός από την προαναφερθείσα, τις ταινίες «Μαύρη γάτα, άσπρος γάτος» του Εμίρ Κουστουρίτσα, «Η ζωή του Μπράιαν» του Τέρι Τζόουνς, την πολυσυζητημένη ταινία «Άθικτοι», γαλλικής παραγωγής 2011, το γνωστό «Δείπνο Ηλιθίων» του Φρανσίς Βέμπερ και τον περίφημο «Big Lebowski»των Αδελφών Κοέν.


Οι ταινίες




  • Η ταινία Elling παρουσιάζει την ιστορία του σαραντάρη Έλινγκ, μετά την έξοδό του από την ψυχιατρική κλινική. Συγκάτοικος του συνομήλικού του Μπάρνε, ο Έλινγκ βρίσκει έναν άνθρωπο να μοιραστεί τους φόβους του και να ζήσει «φυσιολογικά», μέσα από την ποίηση και τον έρωτα. Η ταινία διεκδικούσε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2001.





* Μετά την προβολή της ταινίας, στις 11 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο πάρτι του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών για τη νέα σεζόν 2012-2013.




  • Στις 18 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα «Μαύρη γάτα, άσπρος γάτος»: έτσι όπως ξέρει καλύτερα, ο Κουστουρίτσα στήνει ένα ξέφρενο γκροτέσκο πανηγύρι στα μέρη όπου ζουν οι τσιγγάνοι του Δούναβη, ανάμεσά τους και ο Μάτκο, που πρέπει να παντρέψει την αδελφή του αλλά και να εξοφλήσει τα χρέη του στους γκάνγκστερ της περιοχής. Χάρη -και- σ’ αυτή την ταινία, ο Κουστουρίτσα γνώρισε διεθνή επιτυχία και κράτησε στα χέρια του ένα μικρό βενετσιάνικο λιοντάρι.







  • Στις 25 Οκτωβρίου θα προβληθεί η σκανδαλώδης ταινία του Τέρι Τζόουνς «Η ζωή του Μπράιαν», βρετανικής παραγωγής 1979. Γραμμένη από την dream team των Monty Python, σατιρική και... πονεμένη, η ζωή του Μπράιαν προέκυψε κατά λάθος, όταν γεννήθηκε ατυχώς δίπλα στη φάτνη όπου γεννήθηκε ο Χριστός.







  • Κρατήστε οπωσδήποτε ελεύθερη την 1η Νοεμβρίου στην ατζέντα σας, για την ταινία «Άθικτοι» (Intouchables), σε σκηνοθεσία των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς. Η ταινία, που εκτόπισε την «Αμελί» από την κορυφή του γαλλικού box office, είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη ο οποίος, έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, επιλέγει για βοηθό του στην καθημερινότητα τον Ντρις, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο νέο από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού. Τότε γεννιέται μια αναπάντεχη φιλία.







  • Θα ακολουθήσει στις 8 Νοεμβρίου η επίσης γαλλική ταινία «Δείπνο Ηλιθίων», όπου παρακολουθούμε το καθιερωμένο δείπνο μιας παρέας κυνικών πλουσίων κάθε Τετάρτη, όταν καλούν από έναν ηλίθιο στο τραπέζι, προκειμένου να γελούν εις βάρος του!







  • Κάθε άλλο παρά ηλίθιος είναι ο Τζέφρι Λεμπόφσκι στην αμερικανική ταινία Big Lebowski, των Ίθαν και Τζόελ Κοέν, με την οποία ολοκληρώνεται η σειρά προβολών στις 15 Νοεμβρίου. Μια από τις εξέχουσες κινηματογραφικές προσωπικότητες των ’90s, o Λεμπόφσκι είναι ο αργόσχολος τύπος που ζει νωχελικά καπνίζοντας, πίνοντας κοκτέιλ και παίζοντας μπόουλινγκ. Από τις σημαντικότερες ταινίες στην πορεία των αδελφών Κοέν, ο «dude» Λεμπόφσκι σημάδεψε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ακολούθησαν το στυλ του, ακόμη και τη συνταγή του κοκτέιλ του. Και δεν είναι αστείο!






+ Προβολές κάθε Πέμπτη, από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, στις 21:00 στο οίκημα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών.


Είσοδος ελεύθερη για τα μέλη του Εργαστηρίου. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εγγραφεί μέλος με ετήσια συνδρομή €10.


Πληροφορίες τηλ. 22256782, 99354540 και http://www.politistiko-ergastiri.org.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ