Αρχή με «Κάτω απ' τη σκάλα» για την ΕΘΑΛ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 29.9.2012

Με το σκεπτικό της παρουσίασης κωμικών έργων «υψηλών επιδόσεων» και παραγωγών «που απαιτούν ατομικά και συλλογικά υποκριτικά ρεσιτάλ των ηθοποιών αλλά και ρυθμούς, ενορχηστρώσεις άξιες από το σκηνοθέτη», ξεκινά τη φετινή θεατρική περίοδο η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ).


Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντής της ΕΘΑΛ, Μηνά Τίγκιλη, μια τέτοια περίπτωση όπως ο ίδιος την περιγράφει πιο πάνω είναι το έργο «Staircase / Κάτω από τη σκάλα», η πρώτη παραγωγή της σεζόν για την Β’ Σκηνή της ΕΘΑΛ, που θα δούμε σε επίσημη πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου.


Σπάζοντας ταμπού


Η κάποτε «σκανδαλιστική» αγγλοσαξωνική κωμωδία «Κάτω απ’ τη Σκάλα», του Τσαρλς Ντάιερ, αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού ομοφυλoφίλων, το οποίο περνάει την πιο σοβαρή και επικίνδυνη κρίση στην πολυετή σχέση του. Τους δύο ρόλους της κλασικής αυτής ιστορίας κρατούν ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος και ο Κώστας Βήχας, ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κλείτου Κλείτου. Τα σκηνικά και κοστούμια ανέλαβε ο μόνιμος συνεργάτης του Κλείτου, Λάκης Γενεθλής, ενώ τους φωτισμούς επιμελείται ο Παναγιώτης Μανούσης.


Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω έργο μεταφέρθηκε ουκ ολίγες φορές στο θέατρο αλλά και στη μεγάλη οθόνη το 1969, με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Μπάρντον και Ρεξ Χάρισον.


Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 20 Οκτωβρίου και η επίσημη πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε Τρίτη και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30.


Και κυπριακό έργο


Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ ξεκίνησε, εξάλλου, πριν λίγες μέρες τις πρόβες της με το έργο «Χαρούλα», το οποίο έγραψε ο γνωστός σκηνοθέτης Χρίστος Ζάνος.


Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άδωνη Φλωρίδη, σκηνικά και κοστούμια του Στέφανου Αθηαινίτη, μουσική σύνθεση του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη. Το έργο αφηγείται την πραγματική ιστορία μιας 16χρονης μαθήτριας από το Ριζοκάρπασο, η οποία, όταν επισκέπτεται το Πάσχα το χωριό της, εξαφανίζεται με τον συνομήλικό της Αχμέτ.


Η υπόθεση γίνεται κύριο θέμα στα ΜΜΕ, με τα ε/κυπριακά να κάνουν λόγο για απαγωγή, φυλάκιση και βιασμό, ενώ ο τ/κ ραδιοσταθμός Μπαϊράκ παρουσιάζει τη μαθήτρια να δηλώνει στα ελληνικά τον έρωτα της με τον νεαρό έποικο… Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στα μέσα Νοεμβρίου.


Για τον Κακογιάννη


Ένα τριήμερο αφιέρωμα στον «θεατρικό» Μιχάλη Κακογιάννη ετοιμάζει, στο μεταξύ, η ΕΘΑΛ, από τις 21 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. Το θέατρο είναι μια πλευρά του σκηνοθέτη που παραμένει στο παρασκήνιο λόγω της κινηματογραφικής του πορείας, ωστόσο ο Κακογιάννης είχε ενεργό ρόλο στο ελληνικό θέατρο. Στενοί συνεργάτες και φίλοι του Κακογιάννη, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Κάτια Δανδουλάκη, Κώστας Καζάκος, Δάνης Κατρανίδης, Στέλιος Μάινας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αννίτα Σαντοριναίου και πολλοί άλλοι θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους με τον σπουδαίο καλλιτέχνη.


+ Πληροφορίες και κρατήσεις, τηλ. 25877827.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ