Ελεύθερη μία από τις Pussy Riot

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 11.10.2012

Την αναστολή της ποινής της μίας εκ των τριών μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot αποφάσισε χθες, 10 Οκτωβρίου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Μόσχας, όπου εκδικάστηκε η έφεση που είχαν καταθέσει οι τρεις γυναίκες.


Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της ποινής της 30χρονης Γιεκατερίνα Σαμουτσέβιτς, όμως διατήρησε την ποινή διετούς φυλάκισης για τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και τη Μαρία Αλιόκινα.


Οι τρεις γυναίκες είχαν καταδικαστεί τον Αύγουστο σε δύο χρόνια φυλάκισης η κάθε μία για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος».


Τα μέλη του συγκροτήματος είχαν «εισβάλει» σε καθεδρικό ναό της Μόσχας στις 21 Φεβρουαρίου, την ώρα της λειτουργίας, ντυμένες με πολύχρωμες κουκούλες, για να τραγουδήσουν μία «πανκ προσευχή» προς την Παναγία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, διαμαρτυρόμενες για τις στενές σχέσεις της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας και του ολοένα και πιο αυταρχικού καθεστώτος του Ρώσου Προέδρου.


Δεν είχε συμμετοχή

Την 1η Οκτωβρίου η κ. Σαμουτσέβιτς είχε αλλάξει δικηγόρο, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των τριών γυναικών, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν να γίνονταν απόπειρες να διχαστούν οι κατηγορούμενες που μέχρι τότε είχαν επιδείξει κοινό μέτωπο.


PUSSYRIOT2

Η νέα δικηγόρος της κ. Σαμουτσέβιτς, Ιρίνα Χρούνοβα, δήλωσε χθες ότι η πελάτης της δεν συμμετείχε στην «προσευχή» στο ιερό του ναού, καθώς είχε συλληφθεί 15 δευτερόλεπτα αφού εισήλθε στον ναό. Ένας από τους δικηγόρους της κατηγορούσας αρχής, ο Λεβ Λιάλιν, υποστήριξε τη θέση της κ. Χρούνοβα, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη του την εμπλοκή στο επεισόδιο της κάθε μίας γυναίκας χωριστά.


«Βεβαίως είμαι χαρούμενη, αλλά είμαι και θλιμμένη για τα κορίτσια, θλιμμένη που δεν άλλαξε η ποινή τους», δήλωσε η κ. Σαμουτσέβιτς, 30 ετών, στους δημοσιογράφους.


«Όχι κατά της πίστης»

Στη διάρκεια της διαδικασίας εκδίκασης της έφεσης, η 22χρονη Τολοκονίκοβα και η 24χρονη Αλιόκινα δήλωσαν ενώπιον δικαστηρίου ότι η διαμαρτυρία τους ήταν αμιγώς πολιτική, ζητώντας συγνώμη από τους πιστούς.


«Δεν θέλαμε να προσβάλουμε τους πιστούς», σημείωσε η κ. Αλιόκινα. «Πήγαμε στον καθεδρικό ναό για να μιλήσουμε κατά της σύμπραξης μεταξύ της πολιτικής ελίτ και τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως δεν περίμενε πως η έφεση θα είχε επιτυχία.


Απαντώντας στο κατά πόσο είναι έτοιμες να δείξουν «μετάνοια», όπως ζητά η εκκλησία, η κ. Αλιόκινα διευκρίνισε πως η απαίτηση είναι «απαράδεκτη και εκβιαστική», καθώς η μετάνοια είναι προσωπική υπόθεση που δεν αφορά τη δικαιοσύνη.
Μιλώντας στο δικαστήριο, με τη σειρά της η κ. Τολοκονίκοβα προειδοποίησε πως «η τρίτη θητεία του Πούτιν θα φέρει αστάθεια στη χώρα και θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο».


Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου από το κέντρο Levada έδειξε ότι το 35% των Ρώσων πιστεύουν ότι η διετής ποινή που έχει επιβληθεί στα μέλη των Pussy Riot είναι η αρμόζουσα, το 34% ότι είναι επιεικής και μόνο το 14% θεωρεί ότι είναι υπερβολική.


Τον «ηθικό» τόνο που δίνει η ρωσική κυβέρνηση στην κοινή γνώμη υπογράμμισε και ο κ. Πούτιν σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. «Είναι σωστό που συνελήφθησαν και είναι σωστό που το δικαστήριο έλαβε αυτή την απόφαση, γιατί δεν μπορεί κανείς να υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες και την ηθική για να καταστρέψει τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ. ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ